Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο

Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
0

Το κολάζ είναι ίσως η πιο προσιτή μορφή τέχνης. Οι περισσότεροι, κατά τα σχολικά τους χρόνια, έχουν δημιουργήσει και καρφιτσώσει στον τοίχο του δωματίου τους ένα κολάζ με αγαπημένες φιγούρες τραγουδιστών, ηθοποιών και προσώπων που θαύμαζαν. Αυτή η εμπειρία δίνει τη δυνατότητα σε αρκετούς, εικαστικούς και μη, να δημιουργήσουν κάποιο έργο τέχνης. Αυτός είναι και ο λόγος που οποιοσδήποτε έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα αξιόλογο κολάζ μπορεί να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο γύρω από τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης, το Collagistas Festival.


Οι πρώτοι που σκέφτηκαν τη δημιουργία ενός τέτοιου φεστιβάλ ήταν η Lane και ο Rob Benders, οι οποίοι το εμπνεύστηκαν έπειτα από μια κοινή τους έκθεση με θέμα το κολάζ. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η συνάντηση καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε το 2014 από το Βερολίνο, ενώ ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη και το Αϊντχόφεν – κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική πόλη. Φέτος, το Μιλάνο θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Από την αρχή σκοπός των διοργανωτών ήταν το Collagistas να μην αποτελέσει απλώς μία ακόμα έκθεση εικαστικών έργων αλλά μέσα από αυτήν να υπάρξει συνάντηση, ανταλλαγή απόψεων και διάδραση ανάμεσα στους καλλιτέχνες όσον αφορά τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, το βασικό κριτήριο για την επιλογή των καλλιτεχνών είναι η φυσική τους παρουσία στον χώρο του φεστιβάλ. Τα έργα που εκτίθενται κάθε χρόνο αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι το «Beautiful Monsters». Επίσης, φέτος, εκτός από τα εκθέματα, κοινό και καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

 
Στο φεστιβάλ πρόκειται να συμμετάσχουν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου, συγκεκριμένα από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Χιλή και το Βέλγιο. Οι Έλληνες collagistas που θα εκθέσουν τα έργα τους είναι οι Lane, Δήμος Τσορμπατζόγλου, Άννα Σανδαλάκη, Γιώργος Χρόνης, Χαράλαμπος Ποτζίδης, Λήδα Ντρίβα, Γαλάτεια Ιατράκη και η Dorothee Mesander, η οποία γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Λήδα Ντρίβα είναι αρχιτέκτονας που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, έχει πειραματιστεί με τη φωτογραφία, τις γραφικές τέχνες και το ψηφιακό κολάζ. Πηγή έμπνευσης για τα κολάζ της αποτελούν ο αστικός χαρακτήρας των σύγχρονων πόλεων, η φύση ως αντίθεση σε αυτόν καθώς και  οι ψυχογεωγραφικές και συμβολικές αναφορές.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
O Δήμος Τσορμπατζόγλου είναι συντηρητής χαρτιού, περγαμηνής και έργων τέχνης. Ασχολείται με το κολάζ από το 2007. Έχει αναπτύξει με τον καιρό μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική τεχνική, μία μείξη της τέχνης του κολάζ με αυτήν του ψηφιδωτού.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Dorothee Mesander γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη). Τα εργαλεία έκφρασής της είναι το ψαλίδι, η κόλλα και το χαρτί-vintage (περιοδικά, βιβλία, χάρτες).
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Για την Άννα Σανδαλάκη το κολάζ είναι ένα είδος καθρέφτη. Η οπτική αντανάκλαση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των ανησυχιών, των αναμνήσεων και των ονείρων μας.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Lane ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη φορά γνώρισε την τεχνική του κολάζ στο σχολείο και από τότε δεν έχει σταματήσει να φτιάχνει εικόνες από σελίδες περιοδικών. Στα έργα της χρησιμοποιεί κομμάτια χαρτιού με ακαθόριστο σχήμα, μέγεθος και διαφορετικό περιεχόμενο, που με μια πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, όταν όμως τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο συνθέτουν την τελική εικόνα.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Ο Χαράλαμπος Ποτζίδης ασχολήθηκε με το κολάζ ενστικτωδώς, στην προσπάθειά του να απεικονίσει παράδοξες αρχιτεκτονικές ιδέες, πράγμα που σταδιακά τον οδήγησε στο να πειραματίζεται με τη δημιουργία εικόνων που αφορούν καλλιτεχνικά κινήματα, κρυμμένα νοήματα και πληροφορία που πηγάζει από την καθημερινότητά του.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
O Γιώργος ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο ως graphic designer. Του αρέσει να αναμειγνύει διάφορα υλικά και να συλλέγει αντικείμενα που μπορεί να διεγείρουν τη φαντασία του, χρησιμοποιώντας τα εκ νέου σε διάφορα έργα.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Los Caprichos - Goya

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM
Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ