Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο

Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
0

Το κολάζ είναι ίσως η πιο προσιτή μορφή τέχνης. Οι περισσότεροι, κατά τα σχολικά τους χρόνια, έχουν δημιουργήσει και καρφιτσώσει στον τοίχο του δωματίου τους ένα κολάζ με αγαπημένες φιγούρες τραγουδιστών, ηθοποιών και προσώπων που θαύμαζαν. Αυτή η εμπειρία δίνει τη δυνατότητα σε αρκετούς, εικαστικούς και μη, να δημιουργήσουν κάποιο έργο τέχνης. Αυτός είναι και ο λόγος που οποιοσδήποτε έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα αξιόλογο κολάζ μπορεί να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο γύρω από τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης, το Collagistas Festival.


Οι πρώτοι που σκέφτηκαν τη δημιουργία ενός τέτοιου φεστιβάλ ήταν η Lane και ο Rob Benders, οι οποίοι το εμπνεύστηκαν έπειτα από μια κοινή τους έκθεση με θέμα το κολάζ. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η συνάντηση καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε το 2014 από το Βερολίνο, ενώ ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη και το Αϊντχόφεν – κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική πόλη. Φέτος, το Μιλάνο θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Από την αρχή σκοπός των διοργανωτών ήταν το Collagistas να μην αποτελέσει απλώς μία ακόμα έκθεση εικαστικών έργων αλλά μέσα από αυτήν να υπάρξει συνάντηση, ανταλλαγή απόψεων και διάδραση ανάμεσα στους καλλιτέχνες όσον αφορά τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, το βασικό κριτήριο για την επιλογή των καλλιτεχνών είναι η φυσική τους παρουσία στον χώρο του φεστιβάλ. Τα έργα που εκτίθενται κάθε χρόνο αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι το «Beautiful Monsters». Επίσης, φέτος, εκτός από τα εκθέματα, κοινό και καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

 
Στο φεστιβάλ πρόκειται να συμμετάσχουν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου, συγκεκριμένα από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Χιλή και το Βέλγιο. Οι Έλληνες collagistas που θα εκθέσουν τα έργα τους είναι οι Lane, Δήμος Τσορμπατζόγλου, Άννα Σανδαλάκη, Γιώργος Χρόνης, Χαράλαμπος Ποτζίδης, Λήδα Ντρίβα, Γαλάτεια Ιατράκη και η Dorothee Mesander, η οποία γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Λήδα Ντρίβα είναι αρχιτέκτονας που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, έχει πειραματιστεί με τη φωτογραφία, τις γραφικές τέχνες και το ψηφιακό κολάζ. Πηγή έμπνευσης για τα κολάζ της αποτελούν ο αστικός χαρακτήρας των σύγχρονων πόλεων, η φύση ως αντίθεση σε αυτόν καθώς και  οι ψυχογεωγραφικές και συμβολικές αναφορές.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
O Δήμος Τσορμπατζόγλου είναι συντηρητής χαρτιού, περγαμηνής και έργων τέχνης. Ασχολείται με το κολάζ από το 2007. Έχει αναπτύξει με τον καιρό μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική τεχνική, μία μείξη της τέχνης του κολάζ με αυτήν του ψηφιδωτού.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Dorothee Mesander γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη). Τα εργαλεία έκφρασής της είναι το ψαλίδι, η κόλλα και το χαρτί-vintage (περιοδικά, βιβλία, χάρτες).
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Για την Άννα Σανδαλάκη το κολάζ είναι ένα είδος καθρέφτη. Η οπτική αντανάκλαση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των ανησυχιών, των αναμνήσεων και των ονείρων μας.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Lane ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη φορά γνώρισε την τεχνική του κολάζ στο σχολείο και από τότε δεν έχει σταματήσει να φτιάχνει εικόνες από σελίδες περιοδικών. Στα έργα της χρησιμοποιεί κομμάτια χαρτιού με ακαθόριστο σχήμα, μέγεθος και διαφορετικό περιεχόμενο, που με μια πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, όταν όμως τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο συνθέτουν την τελική εικόνα.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Ο Χαράλαμπος Ποτζίδης ασχολήθηκε με το κολάζ ενστικτωδώς, στην προσπάθειά του να απεικονίσει παράδοξες αρχιτεκτονικές ιδέες, πράγμα που σταδιακά τον οδήγησε στο να πειραματίζεται με τη δημιουργία εικόνων που αφορούν καλλιτεχνικά κινήματα, κρυμμένα νοήματα και πληροφορία που πηγάζει από την καθημερινότητά του.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
O Γιώργος ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο ως graphic designer. Του αρέσει να αναμειγνύει διάφορα υλικά και να συλλέγει αντικείμενα που μπορεί να διεγείρουν τη φαντασία του, χρησιμοποιώντας τα εκ νέου σε διάφορα έργα.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ