Οταν ο Χόκνεϊ ήταν μικρός

Οταν ο Χόκνεϊ ήταν μικρός Facebook Twitter
0

Υπάρχουν καλλιτέχνες που η πρώιμή τους περίοδος είναι εκείνη στην οποία θα ανατρέξουμε κάποια στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τον μύθο τους. Κι άλλοι, οι οποίοι θέλουν για πάντα να ξεχάσουν τις πρώτες στιγμές που αναζητούσαν τα πατήματά τους στην τέχνη.

Δεν ξέρουμε τι από τα δύο θα ήθελε να κάνει ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Ωστόσο, μια έκθεση που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Τέχνης Walker στο Λίβερπουλ αφήνει σαφώς να διαφανεί πως ο Βρετανός ζωγράφος χρειάστηκε χρόνο και παιδεύτηκε ώσπου να βρει τον τρόπο να μας μαγνητίζει. Εχει τίτλο "Early Reflections". Θα διαρκέσει από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 16 Μαρτίου.

"Τα πρώτα του έργα σίγουρα δεν είναι αριστουργήματα" γράφει η Independent.

'Gregory' (1974)

Πολύ πριν αναζητήσει την καλλιτεχνική του ταυτότητα στην Καλιφόρνια, ο Χόκνεϊ υποκλίθηκε στην λονδρέζικη αύρα. Στην ηλικία των 19 επισκέπτεται την Βρετανική πρωτεύουσα. Εκεί, στη Βασιλική Ακαδηµία Τεχνών, αρχίζει να ψάχνει και να ανακαλύπτει τί ζωγράφος ήθελε να είναι. Τα συμπεράσματα που έβγαλε, θα έλεγε κανείς πως αποτελούν το αντικείμενο αυτής της έκθεσης. Η διοργάνωση στην ουσία "ζουμάρει" στην πρώτη του δημιουργική δεκαετία.

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ (δεξιά) στην "Walker Art Gallery" με τον Σερ Τζον Μουρς το 1967.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα σχέδια του Χόκνεϊ αποδεικνύουν ότι είχε ένα σπάνιο ταλέντο να σχεδιάζει ανθρώπινες μορφές. Η επιθυμία του να ζωγραφίζει πρόσωπα και σώματα ήταν απολύτως φυσική. Αυτό είχε μάθει να κάνει σε όλη του τη ζωή. Μην ξεχνάμε πως ένα από τα πιο συχνά του θέματα (των πρώτων ετών) ήταν ο πατέρας του.

'Two Boys Aged 23 Or 24' (1966/67)

Τα ταξίδια τους στις μητροπόλεις της τέχνης είχαν ένα και μοναδικό σκοπό: την απόκτηση ερεθισμάτων. Στην πραγματικότητα ο σπουδαίος καλλιτέχνης ήθελε πάνω απ 'όλα να είναι ένας μοντέρνος ζωγράφος αλλά πάντα φοβόταν ότι τα ερεθίσματα του και οι προκλήσεις που δεχόταν δεν ήταν αρκετά αρκετά σύγχρονα.

'Cold Water About to Hit the Prince' (1969)

Η νεωτερικότητα στην εποχή του σήμαινε να λωξοκοιτάς προς τον πυρετώδη, αφηρημένο πειραματισμό της Νέας Υόρκης (όπως αυτός εκφραζόταν από τον Τζάκσον Πόλοκ ή τον Βίλεμ Ντε Κούνιγνκ). Το Παρίσι ήταν νεκρό. Η Νέα Υόρκη ήταν η νέα πρωτεύουσα της ζωγραφικής. Το γεγονός ότι η αφαίρεση ήταν η απόλυτη τάση της εποχής, σήμαινε ότι η αναπαράσταση δεν θα γινόταν εύκολα αποδεκτή. Τα δύο αυτά δεδομένα υπήρξαν ένας μεγάλος σκόπελος για τον Χόκνεϊ. Ο ζωγράφος ήταν σε ένα σταυροδρόμι.

'Peter Getting Out of Nick's Pool' (1966)

Σημαντικό επίσης το περιεχόμενο της έκθεσης διότι βοηθά να εξηγήσουμε στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του ζωγράφου. Πολλά από αυτά τα πρώιμα ζωγραφικά του έργα ζωγραφικής αποτυπώνουν απεγνωσμένα μηνύματα σχετικά με την σεξουαλική του ταυτότητα. Ο Χόκνεϊ ήταν ένας νεαρός ομοφυλόφιλος άνδρας σε έναν κόσμο που όχι μόνο κατέκρινε αυτές τις επιλογές αλλά εξακολουθούσε να τις θεωρεί παράνομες.

'Portrait Surrounded By Artistic Devices' (1965)

Η "εγκράτεια" αυτή διήρκεσε ως το 1961 που επισκέφθηκε την Αμερική. Η μεθυστική της ατμόσφαιρα τον βοήθησε να παραδεχτεί την ομοφυλοφιλία του, να ζήσει πιο ελεύθερα κι εν τέλει να χαλαρώσει τόσο στη ζωή του όσο και στην τέχνη του. Αμέσως μετά υπήρξε "προπαγανδιστής" της σεξουαλικότητάς του.

Το 1964, οι εικόνες της Καλιφόρνια του χαρίζουν το θέμα που θα βοηθήσει το ταλέντο του να εκραγεί: οι πισίνες και το σκηνικό γύρω από αυτές του δίνουν την ελευθερία που έψαχνε να αποτυπώσει την αρσενική ομορφιά, να δώσει σχήμα και ουσία στους πίνακες σε συνάρτηση με την πισίνα, να καθορίσει τα υπόλοιπα χρώματα σε σχέση με την απόχρωση του νερού, να μην χρειάζεται να απολογηθεί για τα ημίγυμνα σώματα. Και κάτι ακόμα οι λουόμενοι ήταν για την αγορά της Αμερικής θέμα κομψό, μοντέρνο και εξαιρετικά εμπορεύσιμο.

'Cleanliness Is Next to Godliness' (1965)

*****

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ