Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα

Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα Facebook Twitter
Ο σπουδαίος διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φωτογραφικής τέχνης και εκτιμούσε απερίγραπτα, αυτά τα φωτογραφικά πορτρέτα.
0

Η εισβολή της φωτογραφίας στα σπίτια των αστικών κοινωνικών, κάπου στα μισά του 19ου αιώνα έδωσε την ευκαιρία σε πολλές αστικές οικογένειες -που δεν είχαν την ευχέρεια να πληρώνουν αδρά ζωγράφους και γλύπτες για τα πορτρέτα των μελών τους- να απαθανατίζουν πρόσωπα και στιγμές.

Να δημιουργούν οικογενειακές κάρτες -άλλη αστική παράδοση- για να εύχονται σε φίλους και οικείους. Ο σπουδαίος διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φωτογραφικής τέχνης και εκτιμούσε απερίγραπτα, αυτά τα φωτογραφικά πορτρέτα: σε ουκ ολίγα έχει αποτυπωθεί η ζωντάνια του προσώπου του, το σπινθηροβόλο βλέμμα και το υπέροχο στιλ του δανδή, που με κάθε τρόπο και σε κάθε του εμφάνιση στα λογοτεχνικά σαλόνια υποστήριζε. 

Κάποια από αυτά τα πορτρέτα έφεραν την υπογραφή του διάσημου Νεοϋορκέζου φωτογράφου Napoleon Sarony. Ο λόγος για πιστές απεικονίσεις του άντρα που υπήρξε ο συγγραφέας, ο οποίος αγαπούσε εξίσου τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και όσο συχνά επιδίωκε να φωτογραφίζεται, άλλο τόσο επιδίωκε την επαφή του με ζωγράφους, τα έργα των οποίων θύμιζαν φωτογραφίες.

Μετά τον θάνατο του, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια του νόμιμου εκτελεστή της διαθήκης του, πρώην εραστή και πιστού του, Ρόμπερτ Ρος. Στη διάθεση του ιδίου είχαν βρεθεί άπειρα χειρόγραφα και ημερολογιακές σημειώσεις του συγγραφέα, έργα τέχνης που αγαπούσε, μεταξύ των οποίων και αυτή η ολόσωμη απεικόνιση του Ουάιλντ.

Εκείνη την περίοδο είναι που ο Ουάιλντ παραγγέλνει έναν ολόσωμο πίνακα του, σε φυσικό μέγεθος στον Αμερικανό ζωγράφο, Robert Goodloe Harper Pennington. Στον συγκεκριμένο πίνακα, ο Ουάιλντ ποζάρει σε όλη την ακμή του, ακριβώς στην ίδια στάση που ο Anthony van Dyck το 1635 είχε φιλοτεχνήσει τον Κάρολο Α'. Στέκεται με φινέτσα, κρατώντας με το ένα χέρι το μπαστούνι του και το άλλο τα γάντια του. Ο Pennington είχε χαρίσει αυτόν τον πίνακα στον συγγραφέα και τη μέλλουσα τότε σύζυγο του, Κόνστανς, ως γαμήλιο δώρο. Ήταν ένα έργο που ο Ουάιλντ λάτρεψε, ενώ το είχε τοποθετήσει ακριβώς πάνω από το τζάκι της οικίας του στο Λονδίνο. 

Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα Facebook Twitter
Το πορτρέτο του Όσκαρ Oυάιλντ από τον Robert Goodloe Harper Pennington, 1884

Το 1890, δηλαδή μερικά χρόνια αργότερα είχε δημοσιεύσει το εμβληματικό μυθιστόρημα του, Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, και στα όσα γράφει εκεί, φαίνεται πόσο τον επηρέασε το να ποζάρει για τον Pennington, πόσο διαμόρφωσε τους χαρακτήρες του βιβλίου του -τον ζωγράφο Μπάζιλ Χόλγουορντ και τον νεαρό Ντόριαν- αυτή η επαφή.  Το πορτρέτο θα μείνει για χρόνια πάνω από το τζάκι του Ουάιλντ, μέχρι που θα ξεσπάσει το σκάνδαλο που τελικώς στοίχισε τα πάντα στον ταλαντούχο Ιρλανδό: τη φήμη, την καριέρα, την περιουσία, την ίδια του τη ζωή. 

Ο πίνακας πωλήθηκε από τον ίδιο τον Ουάιλντ σε ένα ζευγάρι φίλων του, τον Έρνεστ και την Άντα Λέβερσον και όταν κάπως διευθετήθηκαν οι περιπέτειες του με τον Νόμο και εξέτισε την -περί σοδομίας- ποινή του στις φυλακές του Ρέντινγκ, το ζευγάρι του τον επέστρεψε. Μπορεί πια να μην είχε, όπως έλεγε το σπουδαίο σπίτι για να φιλοξενήσει το έργο που τον έδειχνε νέο και σε όλο το σφρίγος της νιότης του, ωστόσο είχε σκοπό να τον φυλάξει στο μικρό δωμάτιο που νοίκιαζε τώρα πια στο Κένσινγκτον.

Μετά τον θάνατο του, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια του νόμιμου εκτελεστή της διαθήκης του, πρώην εραστή και πιστού του, Ρόμπερτ Ρος. Στη διάθεση του ιδίου είχαν βρεθεί άπειρα χειρόγραφα και ημερολογιακές σημειώσεις του συγγραφέα, έργα τέχνης που αγαπούσε, μεταξύ των οποίων και αυτή η ολόσωμη απεικόνιση του Ουάιλντ. Ο πίνακας πωλήθηκε το 1928, 9 χρόνια μετά και τον θάνατο του Ρος, με αγοραστή τον Αμερικανό συλλέκτη William Andrews Clark. Ο συγκεκριμένος θεωρείται ότι έχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές με αντικείμενα που αφορούν τον Όσκαρ Ουάιλντ στον κόσμο.

Όσο για τον πίνακα; Για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Μουσείο Τέιτ στο πλαίσιο της πρώτης queer έκθεσης που γίνεται ποτέ στη χώρα. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά, που ο πίνακας που του ενέπνευσε ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα του θα εκτεθεί στο ευρύ κοινό, ενδεχομένως δίπλα από αντικείμενα που είχε μαζί του στο κελί, κατά τη διάρκεια της τιμωρητικής φυλάκισης του... 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT