Μια εικαστική εγκατάσταση στα κελιά της φυλακής του Ρέντινγκ, επί δύο χρόνια τόπο μαρτυρίου και απομόνωσης του ιρλανδού δραματουργού Όσκαρ Ουάϊλντ, επιμελήθηκαν με μεγάλη ευρηματικότητα και συναισθηματισμό, η φωτογράφος Ναν Γκόλντιν, ο εικαστικός Άι Γουέι Γουέι, ο σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν και η ζωγράφος Μαρλέν Ντιμάς.
Στόχος του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού πρότζεκτ δεν είναι μόνο η αναβίωση των παθών του συγγραφέα, ως κοινωνικού απόβλητου μετά την περίφημη καταδίκη του για σοδομισμό, ούτε η αναπαράσταση του κελιού, στο οποίο αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τη μοναξιά, τον εαυτό του και τη δριμεία κοινωνική κριτική της εποχής του. Στόχος είναι, όπως εξηγεί και η Γκόλντιν, να ξορκιστεί αυτή η αναγκαστική σιωπή και η μοναξιά του τότε με σύγχρονο υλικό - βίντεο και φωτογραφίες.
Όπως εξηγεί η Γκόλντιν στο διάσημο κελί C.3.3., εκεί που ο Ουάιλντ πέρασε αυτά τα δύο δραματικά χρόνια, δεν αισθάνεται καταπίεση ή μελαγχολία τώρα πια. "Παραδόξως, δεν αισθάνομαι πίεση, είναι σα να έχω απευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το κομμάτι.
Εκείνο, όμως, που ακόμη με απασχολεί είναι το ότι πέρασε τόσο καιρό σε τέτοια απομόνωση, έχοντας στη διάθεση του μόνο μια σελίδα χαρτί την ημέρα για να
γράψει. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος τόσο κοινωνικός και ομιλητικός, όπως ήταν εκείνος, κατάφερε να επιβιώσει. Θυμώνω και να το σκέφτομαι ακόμη...", εξηγεί η Γκολντίν, που ποτέ δεν έκρυψε την επιρροή που άσκησε στο έργο και τη ζωή της ο Ουάιλντ.
Εκείνο που ακόμη με απασχολεί είναι το ότι πέρασε τόσο καιρό σε τέτοια απομόνωση, έχοντας στη διάθεση του μόνο μια σελίδα χαρτί την ημέρα για να γράψει. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος τόσο κοινωνικός και ομιλητικός, όπως ήταν εκείνος, κατάφερε να επιβιώσει.
Η κεντρική εικαστική εγκατάσταση της Γκολντίν είναι το κελί γεμάτο από γυμνές φωτογραφίες του Γερμανού ηθοποιού Clemens Schick, με τον οποίο γνωρίστηκαν και είχαν μια σύντομη ιστορία το 1996. Όσο για την παρέμβαση του ΜακΚουίν, αυτή είναι μια διπλή κουκέτα καρφωμένη στον τοίχο, κάτω από ένα μικρό στενό παράθυρο με κάγκελα, να ρίχνει φως σε μία χρυσή κουνουπιέρα. Η εγκατάσταση φέρει τον τίτλο "Χειμώνας", μια αναφορά στην εποχή που ο Ουάιλντ πέρασε στη φυλακή και στον κοινωνικό χειμώνα που αναγκάστηκε να αντέξει.
Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση που διεξάγεται στον χώρο των φυλακών του Ρέντινγκ υπό τον τίτλο "Inside" θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου.
Με στοιχεία από την Guardian