Μια νέα μπαλάντα της Ναν Γκόλντιν για τον Όσκαρ Ουάϊλντ, στο κελί της φυλακής του Ρέντινγκ

Μια νέα μπαλάντα της Ναν Γκόλντιν για τον Όσκαρ Ουάϊλντ, στο κελί της φυλακής του Ρέντινγκ Facebook Twitter
Το κελί του Ρέντινγκ μετά την εικαστική παρέμβαση της Ναν Γκόλντιν
0

 

Μια εικαστική εγκατάσταση στα κελιά της φυλακής του Ρέντινγκ, επί δύο χρόνια τόπο μαρτυρίου και απομόνωσης του ιρλανδού δραματουργού Όσκαρ Ουάϊλντ, επιμελήθηκαν με μεγάλη ευρηματικότητα και συναισθηματισμό, η φωτογράφος Ναν Γκόλντιν, ο εικαστικός Άι Γουέι Γουέι, ο σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν και η ζωγράφος Μαρλέν Ντιμάς. 

Στόχος του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού πρότζεκτ δεν είναι μόνο η αναβίωση των παθών του συγγραφέα, ως κοινωνικού απόβλητου μετά την περίφημη καταδίκη του για σοδομισμό, ούτε η αναπαράσταση του κελιού, στο οποίο αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τη μοναξιά, τον εαυτό του και τη δριμεία κοινωνική κριτική της εποχής του. Στόχος είναι, όπως εξηγεί και η Γκόλντιν, να ξορκιστεί αυτή η αναγκαστική σιωπή και η μοναξιά του τότε με σύγχρονο υλικό - βίντεο και φωτογραφίες.

Όπως εξηγεί η Γκόλντιν στο διάσημο κελί C.3.3., εκεί που ο Ουάιλντ πέρασε αυτά τα δύο δραματικά χρόνια, δεν αισθάνεται καταπίεση ή μελαγχολία τώρα πια. "Παραδόξως, δεν αισθάνομαι πίεση, είναι σα να έχω απευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το κομμάτι. 

Εκείνο, όμως, που ακόμη με απασχολεί είναι το ότι πέρασε τόσο καιρό σε τέτοια απομόνωση, έχοντας στη διάθεση του μόνο μια σελίδα χαρτί την ημέρα για να 

 γράψει. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος τόσο κοινωνικός και ομιλητικός, όπως ήταν εκείνος, κατάφερε να επιβιώσει. Θυμώνω και να το σκέφτομαι ακόμη...", εξηγεί η Γκολντίν, που ποτέ δεν έκρυψε την επιρροή που άσκησε στο έργο και τη ζωή της ο Ουάιλντ.

Εκείνο που ακόμη με απασχολεί είναι το ότι πέρασε τόσο καιρό σε τέτοια απομόνωση, έχοντας στη διάθεση του μόνο μια σελίδα χαρτί την ημέρα για να γράψει. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος τόσο κοινωνικός και ομιλητικός, όπως ήταν εκείνος, κατάφερε να επιβιώσει.

Μια νέα μπαλάντα της Ναν Γκόλντιν για τον Όσκαρ Ουάϊλντ, στο κελί της φυλακής του Ρέντινγκ Facebook Twitter
"Εκείνο, όμως, που ακόμη με απασχολεί είναι το ότι πέρασε τόσο καιρό σε τέτοια απομόνωση, έχοντας στη διάθεση του μόνο μια σελίδα χαρτί την ημέρα για να γράψει", λέει η Ναν Γκόλντιν.

Η κεντρική εικαστική εγκατάσταση της Γκολντίν είναι το κελί γεμάτο από γυμνές φωτογραφίες του Γερμανού ηθοποιού Clemens Schick, με τον οποίο γνωρίστηκαν και είχαν μια σύντομη ιστορία το 1996.  Όσο για την παρέμβαση του ΜακΚουίν, αυτή είναι μια διπλή κουκέτα καρφωμένη στον τοίχο, κάτω από ένα μικρό στενό παράθυρο με κάγκελα, να ρίχνει φως σε μία χρυσή κουνουπιέρα. Η εγκατάσταση φέρει τον τίτλο "Χειμώνας", μια αναφορά στην εποχή που ο Ουάιλντ πέρασε στη φυλακή και στον κοινωνικό χειμώνα που αναγκάστηκε να αντέξει. 

 

Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση που διεξάγεται στον χώρο των φυλακών του Ρέντινγκ υπό τον τίτλο "Inside" θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου. 

Με στοιχεία από την Guardian

Μια νέα μπαλάντα της Ναν Γκόλντιν για τον Όσκαρ Ουάϊλντ, στο κελί της φυλακής του Ρέντινγκ Facebook Twitter
Η εικαστική εγκατάσταση του σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Inside"

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ