Μια φωτογραφία της Σίντι Σέρμαν που εκτιμάται στο μισό εκατομμύριο δολάρια και το «Flower Thrower Triptych» του Μπάνκσι (με εκτίμηση σχεδόν στα 1,5 εκατομμύρια δολάρια), ένα κεραμικό βάζο του Γκρέισον Πέρι και φωτογραφίες του Ίρβινγκ Πεν, του Γουόρχολ, του Μέιπλθορπ, του Χέλμουτ Νιούτον και του Ρίτσαρντ Άβεντον. Το «And That's How I feel» της Τρέισι Έμιν με την κουρελιασμένη αμερικανική σημαία, το «Four Plants» των Γκίλμπερτ και Τζορτζ και δίπλα σε αυτά κοσμήματα, συλλεκτικά ρολόγια, μια Μπέντλεϊ, μια πλήρης συλλογή με ρούχα του Τζιάνι Βερσάτσε και ένα πλήρες σερβίτσιο Βερσάτσε από πορσελάνη Ρόζενταλ. Η δημοπρασία στον οίκο Κρίστις με χίλια σχεδόν αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας και αισθητικής έχει βάλει φωτιά στον κόσμο των συλλεκτών.
Ποιος θα μπορούσε να έχει στο σπίτι του όλα αυτά τα έργα και τα αντικείμενα; Ο Έλτον Τζον είναι η απάντηση. Από τα χρόνια του γκλαμ, των ναρκωτικών και της ξέφρενης ζωής του άρεσε να ζει μέσα στην τέχνη. Ακόμα και μέσα στη φρεναπάτη των '70s και τις μεγάλες περιόδους καταχρήσεων, δεν σταμάτησε να ξεχωρίζει και να αποκτά τα καλύτερα.
Όπως όλοι οι μεγάλοι σταρ, ο Έλτον Τζον έχει σπίτια στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λονδίνο, μια θερινή κατοικία στη Νίκαια και το σπίτι στην Peachtree Road στην Ατλάντα. Η συλλογή που βρίσκεται σε αυτό το σπίτι θα δημοπρατείται σχεδόν για μισό μήνα, ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια.
Όταν το 2016 η Tate Modern του Λονδίνου παρουσίασε ένα μέρος της συλλογής φωτογραφιών του, πολλοί εξεπλάγησαν όχι μόνο γιατί πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές, με 7.000 φωτογραφίες και με αξεπέραστα κομμάτια του φωτογραφικού μοντερνισμού της περιόδου 1920-50, αλλά και για το εύρος και το βάθος της. Οι φωτογραφίες των Brassai, Imogen Cunningham, André Kertész, Dorothea Lange, Tina Modotti και Aleksandr Rodchenko, ανάμεσα σε άλλες, συγκρότησαν μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις της Tate Modern τη δεκαετία που πέρασε. Η Ατλάντα είναι το μέρος στο οποίο καλλιέργησε την αγάπη του για τη φωτογραφία, όταν γνώρισε μια ντόπια γκαλερίστα που ονομαζόταν Τζέιν Τζάκσον. Το 2003 η Τζάκσον έγινε διευθύντρια της συλλογής φωτογραφίας του Έλτον Τζον, η οποία τώρα περιλαμβάνει χιλιάδες εικόνες. Το σπίτι του στην Ατλάντα πουλήθηκε και τώρα το «αδειάζει», με τη δημοπρασία να έχει τίτλο «Goodbye Peachtree Road».
Ο Έλτον Τζον είναι σήμερα 76 ετών. Στο διάρκειας τεσσάρων περίπου ωρών ντοκιμαντέρ-συνέντευξη «Elton John: Uncensored» του BBC λέει στον Γκράχαμ Νόρτον ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα ότι θεωρεί τον εαυτό του επιζώντα και ότι νιώθει ευγνώμων.
Τιτάνας της μουσικής με καθαρή περιουσία που ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια δολάρια, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική βιομηχανία, έχοντας πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, με μια εντυπωσιακή σειρά διακρίσεων και μουσικών βραβείων και με το «Candle in the Wind» να διεκδικεί τον τίτλο του σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία των σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ρεκόρ που δύσκολα θα χτυπήσει άλλος καλλιτέχνης.
To Elton John AIDS Foundation που ίδρυσε το 1992 είναι από τα πιο δραστήρια ιδρύματα σε θέματα ενημέρωσης, πρόληψης και περίθαλψης για άτομα που έχουν προσβληθεί από τον HIV. Όπως όλοι οι μεγάλοι σταρ, ο Έλτον Τζον έχει σπίτια στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λονδίνο, μια θερινή κατοικία στη Νίκαια και το σπίτι στην Peachtree Road στην Ατλάντα. Η συλλογή που βρίσκεται σε αυτό το σπίτι θα δημοπρατείται σχεδόν για μισό μήνα, ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια.
Δεν μοιάζει καθόλου απίθανη αυτή η εκτίμηση και μάλλον είναι η καλύτερη εποχή να δημοπρατηθούν τα αντικείμενα από το σπίτι της Peachtree Road. Έχουν προηγηθεί άλλες δυο δημοπρασίες, όταν άδειασε για ανακαίνιση το σπίτι του στο Λονδίνο, και αυτές με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τώρα θα δημοπρατηθούν περισσότερα από 900 αντικείμενα και όσοι γνωρίζουν λένε πως οι τιμές εκτίμησης είναι μέτριες. Όμως, όπως έδειξε η πρόσφατη δημοπρασία αντικειμένων του Φρέντι Μέρκιουρι, οι συλλέκτες δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ξοδέψουν πολλά προκειμένου να αποκτήσουν ένα αντικείμενο του αγαπημένου τους σταρ. Η εκτίμηση της πώλησης των αντικειμένων του σταρ των Queen ήταν τα 14,5 εκατομμύρια δολάρια, τα έσοδα που προέκυψαν τριπλάσια, άγγιξαν τα 50,4 εκατομμύρια. Οι οίκοι δημοπρασιών έχουν εντείνει την προώθηση των δημοπρασιών αντικειμένων που ανήκαν σε διασημότητες, με τις πρόσφατες πωλήσεις αντικειμένων της παρουσιάστριας ειδήσεων Barbara Walters, του συντάκτη μόδας André Leon Talley, του Γάλλου ηθοποιού Gérard Depardieu και της δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ruth Bader Ginsburg να αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια
Ο Έλτον Τζον αποχωρίστηκε το σπίτι του στην Ατλάντα πριν λίγο καιρό, μια διώροφη κατοικία περίπου 4.000τμ. στο Park Place, έναν εντυπωσιακό ουρανοξύστη 40 ορόφων. Πουλήθηκε για 7,225 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση αυτή έδωσε την ευκαιρία στον Έλτον Τζον και τον σύζυγό του να αρχίσουν να βάζουν σε τάξη τη συλλογή των χιλιάδων αντικειμένων και έργων τέχνης που έχουν αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί ο Έλτον Τζον επέλεξε να μείνει στην Ατλάντα. Αγόρασε το σπίτι στην Peachtree Road το 1992. Ήταν η έδρα του κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στις ΗΠΑ και ένα καταφύγιο για να παραμείνει νηφάλιος στη δεκαετία του 1990. «Η πόλη με υιοθέτησε και την υιοθέτησα», έχει πει στη «Wall Street Journal». «Οι μόνοι άνθρωποι που ήξερα ήταν αληθινοί άνθρωποι, που είχαν κανονικές δουλειές». Στην Ατλάντα έχει ζήσει περιτριγυρισμένος από μια πληθώρα μοναδικών κομματιών και όσο περνούσε ο καιρός οι τοίχοι γέμιζαν όλο και περισσότερο. «Ο Έλτον δεν έβαζε ποτέ πράγματα σε συρτάρια, τα αγόρασε για να ζήσει με την τέχνη » λέει σε μια συνέντευξη ο σύζυγός του. «Βλέπω αυτές τις υπέροχες εικόνες στον τοίχο που τράβηξαν οι άνθρωποι πριν από πολύ καιρό, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν σημασία και ακόμα σου μιλάνε» λέει ο Έλτον Τζον σε ένα βίντεο για την έκθεση με τα έργα του στην Tate Modern το 2016.
Πάνω από το κρεβάτι του έχει το έργο «Noire et Blanche», του Man Ray. «Μου αρέσει να ζω με τη συλλογή μου», λέει, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα και όπως ομολογεί ο σύζυγός του, έχουν φτάσει σε ένα σημείο «κορεσμού» δεν γίνεται να συνεχίσουν να συλλέγουν με αυτόν το ρυθμό. «Ο Έλτον μισεί να αποχωρίζεται πράγματα. Είναι μια πολύ συναισθηματική απόφαση», λέει ο Ντέιβιντ Φέρνις για τη δημοπρασία.
Το πλήθος των αντικειμένων, ένα έργο του Damien Hirst και ένα εξωφρενικό κοστούμι του 18ου αιώνα που σχεδιάστηκε από τη Sandy Powell, το πιάνο με ουρά της Yamaha στο οποίο ο Rocketman έπαιζε στις εμφανίσεις του στο Broadway, το πορτρέτο του από τον Julian Schnabel με τον σούπερ σταρ ντυμένο με μακρύ φόρεμα και αναγεννησιακό γιακά με βολάν δείχνουν τον χαρακτήρα και την ευαισθησία ενός μοναδικού καλλιτέχνη, που πριν λίγο καιρό άφησε τις συναυλίες για να μπορεί να περάσει περισσότερο χρόνο με τους γιους τους, Elijah και Zachary.
«Ένας λόγος που καταφέραμε να συλλέξουμε τόσο καλά έργα είναι επειδή οι καλλιτέχνες γνωρίζουν πως όταν πουλάνε σε μας, το έργο τους πηγαίνει σε ένα σπίτι», λέει ο σύζυγός του, ο οποίος φιλοδοξεί τα παιδιά τους να συνδεθούν και εκείνα με τις συλλογές τους και να αγαπήσουν την τέχνη.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:
Sir Elton John’s Modernist Photography Collection – A Home Tour
Με πληροφορίες από Christie’s, New York Times, Wall Street Journal, Tate Modern