Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Δεν δηλώνει ζωγράφος (λες και ένας επαγγελματίας μπορεί να διαθέτει λιγότερο πάθος από εκείνον), σαν να θεωρεί τον χαρακτηρισμό να τον ξεπερνάει.
0

Ανηφόρισα την Αντισθένους, πιο πάνω από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, και έφτασα σε έναν δρομάκι που δεν το πιάνει το μάτι, το προσπερνάς αν δεν προσέξεις. Ωστόσο είναι σαν να σε προετοιμάζει για μια μικρή ευχάριστη αποκάλυψη. Ένα μικρό παρκάκι κι ένα πλατάνι κάνουν τη διαφορά σε αυτή την κρυμμένη γειτονίτσα της Αθήνας με τις ήδη γερασμένες πολυκατοικίες και τα χαμηλά σπίτια.

Ο Δημήτρης Φούντας με περίμενε. Δεν γνωριζόμασταν, είχαμε όμως μιλήσει στο τηλέφωνο για να κλείσουμε ραντεβού και να μου δώσει οδηγίες για να εντοπίσω το ατελιέ του. Με υποδέχτηκε με τη μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να δεις σε άνθρωπο, με ένα χαμόγελο απίστευτα καλοσυνάτο και γλυκό.

Δεν δηλώνει ζωγράφος (λες και ένας επαγγελματίας μπορεί να διαθέτει λιγότερο πάθος από εκείνον), σαν να θεωρεί τον χαρακτηρισμό να τον ξεπερνάει, ωστόσο διατηρεί ένα ατελιέ για να ζωγραφίζει και να υποδέχεται τους φίλους του. Μια αρκετά ευρύχωρη κεντρική σάλα όπου υποδέχεται τους επισκέπτες, ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος, με δεκάδες πίνακες ζωγραφικής να κοσμούν τους τοίχους.

Μια ζωγραφική καθαρή, φωτεινή, σχεδόν «ταπεινή», με θεματικές καθημερινές, προσιτές, ευφρόσυνες: Λουλούδια, αγροί, η θάλασσα, το σπίτι του στη Σίφνο, βυζαντινοπρεπή ψηφιδωτά, παιδιά, ηλικιωμένοι, πορτρέτα αγαπημένων φίλων. Αλλά και αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων όπως ο Θεόφιλος ή ο Μποτιτσέλι ή ο Ελ Γκρέκο, ζωγραφισμένα επί τόπου με τα έργα μπροστά του.

Ζωγραφιές παρατηρείς παντού, επάνω στα τραπέζια, στις παλιές σερβάντες και στα υπόλοιπα έπιπλα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σαν πατάρι, βρίσκεται μία κουζίνα με όλη τη ζεστασιά που προσφέρει ένας ανάλογος χώρος μιας αγαπημένης οικογένειας και στο υπόγειο, που είναι επίσης ένας περιποιημένος χώρος όπου μπορεί να φιλοξενηθεί κάποιος φίλος, βρίσκεται το ντεπό παλιότερων του έργων τέχνης.

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter

Παρόλο που το σαλόνι ήταν με τέτοιο τρόπο νοικοκυρεμένο ώστε να δεχθεί κόσμο στην ατομική έκθεση που εγκαινιαζόταν την επομένη μέρα, αναδυόταν μια θαλπωρή. Η έκθεση άργησε δύο χρόνια λόγω του κορωνοϊού αλλά για τον Δημήτρη δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Είναι και η απουσία του Βασίλη Μπουκουβάλα, του πιο κοντινού του ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή πριν από δυόμισι χρόνια, μία απώλεια που είναι αισθητή σε όποιον τον επισκέπτεται.

Αρκετά από τα έργα της έκθεσης είναι πορτρέτα του ή τον περιλαμβάνουν. Άλλωστε ήταν εκείνος που τον πίστεψε περισσότερο από οποιονδήποτε γιατί εκείνος του έμαθε τα πάντα στη ζωή, και δίπλα του εντρύφησε στην αγαπημένη δημιουργική του δραστηριότητα, της ζωγραφικής. 

Ο Βασίλης ήταν διανοούμενος, έγραφε ποίηση, αγαπούσε την τέχνη, είχε φίλους καλλιτέχνες. Χάρη στη μαθητεία κοντά τους, ο Δημήτρης έμαθε όλα όσα δεν έμαθε στη σχολή που δεν πήγε. Σχεδόν αυτοδίδακτός, έχει παρακολουθήσει μαθήματα αλλά δεν πήγε ποτέ στην Καλών Τεχνών, βιοπορίστηκε στην τράπεζα αλλά λάτρευε τη ζωγραφική. Ο Βασίλης σε σημείωμα παλιότερου καταλόγου έκθεσής του, καθώς έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γνωστές αίθουσες τέχνης, χαρακτηρίζει τον Δημήτρη «με διάθεση ερασιτέχνη και επιμονή επαγγελματία».

Έλα όμως που ανθίζει! Μια ζωγραφική καθαρή, φωτεινή, σχεδόν «ταπεινή», με θεματικές καθημερινές, προσιτές, ευφρόσυνες: Λουλούδια, αγροί, η θάλασσα, το σπίτι του στη Σίφνο, βυζαντινοπρεπή ψηφιδωτά, παιδιά, ηλικιωμένοι, πορτρέτα αγαπημένων φίλων. Αλλά και αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων όπως ο Θεόφιλος ή ο Μποτιτσέλι ή ο Ελ Γκρέκο, ζωγραφισμένα επί τόπου με τα έργα μπροστά του, όπως κάποτε έκαναν οι σπουδαστές καλών τεχνών, και, όπως μου εξομολογήθηκε ο ίδιος, δεν βλέπει πια να κάνουν. «Πήγαινα επί μέρες στη μεγάλη αναδρομική του Θεόφιλου, δεν είδα κανέναν να ζωγραφίζει σαν κι εμένα, που το έκανα για μάθηση». 

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter

Ένας άνθρωπος απέραντα ευγενής, με έναν τρόπο που δεν συναντάς πια συχνά, που είναι έτοιμος να προσφέρει στον συνάνθρωπο και φίλο, που δημιούργησε αυτό τον χώρο για να συναντιέται με τους δικούς του ανθρώπους και να τον μοιράζεται μαζί τους με κουβέντες, τέχνη και γενναιόδωρη φιλοξενία. Όπως είπε κάποτε ο Βασίλης, προλογίζοντας μια του έκθεση –αντιγράφω από ένα σημείωμα που μου εμπιστεύτηκε ο Δημήτρης για να συναισθανθώ τη σχέση ζωής τους–: «Είναι ένας καλός άνθρωπος, καλλιεργεί τη γη, μαγειρεύει και μας ταΐζει, κάνει φίλους έξω καρδιά και μας καθίζει γύρω από ένα τραπέζι σαν οικογένεια ή σαν μυστικό δείπνο και κάνει γιορτές που όλοι, επειδή τον αγαπούν, τον συνδράμουν».

Κάθε Μάη καλεί τους φίλους του για να γιορτάσει τη «σοδειά» της χρονιάς, ξεκινώντας πάντα με μια μουσική βραδιά. Φέτος, λόγω των περιστάσεων, η γιορτή μετατέθηκε για το κλείσιμο, το Σάββατο 28 Μαΐου στις 9:30, όπου ο Γιάννης Κατσαρέλης θα παίξει μπουζούκι και ο Νίκος Πατηνιώτης κιθάρα και θα ερμηνεύσουν τραγούδια του ρεπερτορίου τους. Ωστόσο το ατελιέ είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να δει τη δουλειά του καθημερινά. 

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter

Έκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Φουντά
Έως 28 Μαΐου 2022 
Κλαδά 45 & Αντισθένους, Νέος Κόσμος
11:00-14:00 & 19:00-21:00 
Τηλ. επικοινωνίας: 697 5599283

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ