Μέχρι τις 19 Μαρτίου, οι θαυμαστές του Ντέιβιντ Χόκνεϊ θα μπορούν να απολαύσουν τα έργα του, φτιαγμένα με το αγαπημένο του μέσο των τελευταίων ετών, το iPad, ένα σώμα εργασίας που έφτιαξε στη διάρκεια της καραντίνας και εκτίθεται online στην γκαλερί Ρίτσαρντ Γκρέι της Νέας Υόρκης.
Ο πάντα τεχνολογικά ανήσυχος Χόκνεϊ μοιράζεται αυτήν τη φορά την εμπειρία της καραντίνας που πέρασε στο σπίτι του στη Βρετάνη. Τα έργα του, με εσωτερικά του στούντιο και του σπιτιού του, το αναμμένο τζάκι, που έγινε εξώφυλλο και στο περιοδικό New Yorker, τη φύση από το παράθυρό του και τα αγαπημένα του σύνεργα ζωγραφικής είναι πολύ δημοφιλή.
Μάλιστα ο Χόκνεϊ δεν παραλείπει, όταν τα ανεβάζει στα σόσιαλ μίντια, να δίνει και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα όπως πέρσι, στην αρχή της καραντίνας, που έγραψε «δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη».
Η εξερεύνηση της τεχνολογίας από τον Χόκνεϊ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σώμα από Polaroids, μια σειρά από τα οποία εκτέθηκαν στη Richard Gray Gallery το 1983. Το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία έγινε ακόμα πιο έντονο όταν πειραματίστηκε με εξοπλισμό μαζικής χρήσης, εκτυπωτές, φαξ, υπολογιστές Macintosh και Photoshop.
Αυτή η πρώιμη ψηφιακή ευχέρεια τον οδήγησε να αγκαλιάσει τις δυνατότητες εργασίας στο iPhone και το iPad. Δουλεύοντας με πινέλα και άλλες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν για σχεδίαση σε οθόνες αφής, ο Χόκνεϊ άρχισε να σχεδιάζει εκατοντάδες εικόνες στο iPhone του το 2009 και στη συνέχεια το 2010 στο iPad, το οποίο του επέτρεψε να εργαστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και με περισσότερες λεπτομέρειες.
Έχοντας πάντα ένα tablet στο κομοδίνο του, ανέπτυξε μια τελετουργική συνήθεια να κάνει πολλούς ψηφιακούς πίνακες ζωγραφικής, συχνά στο επίκεντρο μιας οικείας και εντυπωσιακής αίσθησης της καθημερινής ζωής.
Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2019 και της καραντίνας του 2020, ο Χόκνεϊ προσπάθησε να παραμείνει θετικός και παραγωγικός όσο ποτέ, φτιάχνοντας κάθε μέρα ένα σκίτσο, απεικονίζοντας αυτό που έβλεπε γύρω από το στούντιο του, φρέσκα λουλούδια με έξυπνες πινελιές στο iPad, και στη συνέχεια στέλνοντας τις εικόνες μέσω email σε φίλους και την οικογένειά του.
Το σπίτι του ένα κτίσμα του 17ου αιώνα και η φύση γύρω τους, που αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα, έγιναν το νέο φόντο του έργου του.
Στα 83 του χρόνια ο Χόκνεϊ καταφέρνει, σε μια εποχή που κυριαρχείται από τα ψηφιακά μέσα, να δώσει τον δικό του τόνο, να μοιραστεί τη δική του παρατήρηση και τη μοναδική οπτική του γλώσσα με όλο τον κόσμο.