Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν

Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν Facebook Twitter
0

Ο Sergei M. Eisenstein υπήρξε  ένας κορυφαίος θεωρητικός του κινηματογράφου και βέβαια ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της έβδομης τέχνης. Το Θωρηκτό Ποτέμκιν και ο Οκτώβρης: Δέκα Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο επηρέασαν όσο ελάχιστα άλλες σκηνοθέτες όπως τους Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard και Brian De Palma. Οι σινεφίλ γνωρίζουν τον κινηματογραφιστή και θεωρητικό Αϊζενστάιν αλλά λίγοι τον ξέρουν ως σκιτσογράφο. Από την μπουρζουάδικη εφηβεία του ακόμα στην Ρίγα της Λετονίας, ο Αϊζενστάιν σχεδίαζε συνεχώς και το σύνολο των έργων του καθ' όλη της διάρκεια της ζωής του ξεπερνάνε τα 5.000. Ζωγράφιζε διαρκώς με μια παύση μόνο στην δεκαετία του 1920 όταν και έκανε την πρώτη του ταινία. Σχεδίασε την διαδικασία δημιουργίας των ταινιών, το τσίρκο (ένα μεγάλο του πάθος), σενάρια από τις ταινίες του καθώς και διάφορες σεξουαλικές σκηνές που δεν περιορίζονταν μόνο σε ανθρώπινες.

 Η έκθεση Sergei Eisenstein: Drawings 1931–1948 στο Alexander Gray Associates αποτελείται από μια μικρή μερίδα των "σεξουαλικών σκίτσων" του όπως τα ονομάζει η ιστορικός Joan Neuberger στο άρθρο της "το παράξενο τσίρκο" (2012). Απεικονίζουν άντρες και γυναίκες να κάνουν σεξ, αλλά και άντρες με άντρες, ζώα με ανθρώπους, φανταστικά πλάσματα με ανθρώπους καθώς και ανθρώπους με άψυχα αντικείμενα (μάσκες, μπουκάλια, κηροπήγια). Τα σεξουαλικά σκίτσα του Αϊζενστάιν είναι αστεία, βίαια, «ανώμαλα», βλάσφημα. Είναι άμεσα, εντυπωσιακά και κενά κάθε πραγματικού περιεχομένου με τις άγαρμπες μαύρες τους γραμμές που μερικές φορές φωτίζονται με κόκκινες και μπλε πινελιές. Τα χρώματα φέρνουν στο μυαλό την κόκκινη σημαία στο Θωρηκτό Ποτέμκιν ή το απόκοσμο κόκκινο και μπλε στο δεύτερο μέρος του Ιβάν ο Τρομερός (1958) - λαμπερές εκρήξεις σε μια κατά τα άλλα μονοχρωματική κινηματογραφική καριέρα. Τα σκίτσα του Eisenstein είναι ιδιωτικά σε αντίθεση με τις ταινίες του. Είναι δώρα ή αστεία για τον ίδιο και τους στενούς του φίλους και ως εκ τούτου η σημασία τους είναι σκοτεινή και αινιγματική.

Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν Facebook Twitter
Sergei Eisenstein, “Untitled” (περ. 1931). Ιδιωτική συλλογή.

Στην πραγματική ζωή το σεξ ήταν κάτι σπάνιο για τον Eisenstein, ο οποίος ήταν bisexual. Την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία την είχε στα 33 του στο Μεξικό, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της ανολοκλήρωτης ταινίας του Que Viva México! (1931–32) και είχε μία σύντομη αλλά εκστατική ερωτική σχέση με τον οδηγό του Jorge Palomino y Cañedo ( την σχέση αυτή σκιαγράφησε ο Peter Greenaway στην τελευταία του ταινία Eisenstein in Guanajuato). Ωστόσο τα σχέδια μαρτυρούν ότι το είχε στο μυαλό του. Αυτά τα παιχνιδιάρικα διεστραμμένα σκίτσα αποκαλύπτουν την άγρια, λάγνα φαντασία του. Και εμφαίνουν ένα είδος σεξουαλικής ουτοπίας, απελευθερωμένη από το φύλο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή περιορισμού ή ταμπού, στην οποία ο καθένας μπορεί να γαμήσει οποιονδήποτε ή οτιδήποτε.

Η έκθεση Sergei Eisenstein: Drawings 1931–1948 συνεχίζεται στο Alexander Gray Associates (510 West 26 Street, Chelsea, Manhattan) μέχρι τι 11 Φεβρουαρίου. 

 

Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν Facebook Twitter
Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν Facebook Twitter
Sergei Eisenstein, “Untitled”. Ιδιωτική συλλογή.
Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν Facebook Twitter
Sergei Eisenstein, “Untitled”. Ιδιωτική συλλογή.
Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης.
Τα παράξενα σεξουαλικά σχέδια του Σεργκέι Αϊζενστάιν Facebook Twitter
Sergei Eisenstein, “Untitled”. Ιδιωτική συλλογή.


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen περιλαμβάνει τους πιο διάσημους φωτογράφους και τις στιγμές που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Βρετανία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ