Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα

Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα Facebook Twitter
Αγία Καικιλία, 1885, Gustav Klimt. Croatian National Theatre Ivan pl. Zajc, Rijeka. Φωτο: Petar Fabijan, © City Museum of Rijeka
0

Μια μοναδική έκθεση παρουσιάζει τα πρώιμα έργα ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης, του Γκούσταβ Κλιμτ, που έχουν αποκατασταθεί και εκτίθενται αποκλειστικά στο πρόσφατα ανακαινισμένο παλάτι του 18ου αιώνα στο οποίο μετεγκαθίσταται το Μουσείο Πόλης της Ριέκα.

Η έκθεση θα παρουσιάσει το πρώιμο, παραμελημένο έργο μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής τέχνης, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Για πρώτη φορά από το 1885, όταν τα έργα τέχνης εκτέθηκαν στο Εθνικό Θέατρο της Ριέκα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τους εννέα πίνακες από κοντά. Εκτός από τους τρεις μεγάλους καμβάδες, που είχαν παραχθεί από τον Γκούσταβ Κλιμτ, τα άλλα έργα δημιουργήθηκαν από τον αδερφό του, Έρνστ Κλιμτ, και τον συνεργάτη του, Φραντς Ματς.

Ο Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό. Πολύ πριν γίνει διάσημος με το περίφημο «Φιλί» το 1907, είχε πίσω του μια καρποφόρα καριέρα δεκαετιών. Ήδη από το 1879 είχε ιδρύσει μια εταιρεία μαζί με τον αδελφό του, Ερνστ Κλιμτ, και τον Φραντς Ματς και φιλοτεχνούσαν κυρίως δημόσια και διακοσμητικά έργα.

Ο Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό.

Τα πρώιμα έργα του υπήρξαν περισσότερο συμβατικά, ακολουθώντας τα καθιερωμένα αισθητικά πρότυπα της εποχής και με έντονες επιρροές από το έργο του ακαδημαϊκού Χανς Μάκαρτ, ηγετικής φυσιογνωμίας του βιεννέζικου ιστορικισμού. Το έργο τους ήταν γνωστό σε όλη την πρώην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.

Στην πόλη της Ριέκα, στην Κροατία, φιλοτέχνησαν ένα έργο για το θέατρο της πόλης που σχεδιάστηκε από τους Βιεννέζους αρχιτέκτονες Ferdinand Fellner και Hermann Helmer στο διακριτικό νεοκλασικό τους στυλ. Το θέατρο άνοιξε το 1885 και οι αρχιτέκτονες ανέθεσαν τη διακόσμηση του θεάτρου σε τρεις νέους Βιεννέζους, τους αδερφούς Κλιμτ και τον Ματς.

Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα Facebook Twitter
Μάρκος Αντώνιος και Κλεοπάτρα, 1885, Gustav Klimt. Croatian National Theatre Ivan pl. Zajc, Rijeka. Φωτο: Petar Fabijan, © City Museum of Rijeka

Οι αρχιτέκτονες ανέθεσαν στους ζωγράφους να ολοκληρώσουν εννέα μεγάλους καμβάδες για το αμφιθέατρο του θεάτρου, που απεικονίζουν μυθικές και ιστορικές σκηνές. Τρεις ολοκληρώθηκαν από τον ίδιο τον Γκούσταβ Κλίμτ, η Αγία Καικιλία, ο Ορφέας και η Ευρυδίκη και ο Μαρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα. Τα έργα παρέμειναν στο αμφιθέατρο μέχρι σήμερα και μόνο οι μελετητές του Κλιμτ είχαν ασχοληθεί.

Με τη Ριέκα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020 και μετά από πολλές αναβολές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η πόλη φιλοξενεί την έκθεση «Unknown Klimt - Love, Death, Ecstasy», που προσφέρει την ευκαιρία να δούμε και τους εννέα πίνακες από κοντά. Τα έργα εκτίθενται συντηρημένα στο Sugar Refinery Palace, ένα μεγάλο, μπαρόκ κτίριο, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα ως εργοστάσιο ζάχαρης και πρόσφατα ανακαινίστηκε για να στεγάσει το City Museum, το οποίο μετακόμισε εκεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Πιθανώς οι αδερφοί Κλιμτ και ο Ματς ζωγράφισαν τα έργα σε ένα στούντιο στη Βιέννη, αλλά οι επιμελητές δεν αποκλείουν οι ζωγράφοι να επισκέφθηκαν τη Ριέκα. Δεν υπάρχουν πολλοί πρώιμοι πίνακες του Κλιμτ στη Βιέννη, αντίθετα υπάρχουν στις τσεχικές πόλεις του Κάρλοβι Βάρι και του Λίμπερετς και στο ρουμανικό βασιλικό κάστρο του Πέλες. Υποστηρίζουν ακόμα ότι οι πίνακες από τη Ριέκα ξεχωρίζουν για τη βελτίωση της μεταχείρισης των γυναικείων προσώπων, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνίστριες των έργων τους, Ευρυδίκη, Αγία Καικιλία και Κλεοπάτρα.

Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα Facebook Twitter
Ορφέας και Ευριδίκη (1885), Gustav Klimt. Teatro Comunale, Rijeka. Φωτο: Petar Fabijan, © City Museum of Rijeka

Ο Alfred Weidinger, διευθυντής του μουσείου OÖ Landes-Kultur εξηγεί γιατί οι νέοι καλλιτέχνες βρήκαν δουλειά εκτός της αυστριακής πρωτεύουσας. Μετά την κατασκευή του Ringstrasse και των εμβληματικών κτιρίων του στα μέσα του 19ου αιώνα, οι ζωγράφοι που διακοσμούσαν στη Βιέννη βρέθηκαν σε μεγάλη ζήτηση. Οι νέοι καλλιτέχνες μπόρεσαν να παραδώσουν γρήγορα και ήταν προσιτοί. Για τον Κλιμτ ήταν μια μαθητεία για τα μετέπειτα έργα μεγάλης κλίμακας όπως η μεγάλη τοιχογραφία του μεγάρου Στόκλετ.

Η συντήρηση των έργων κράτησε πολύ καιρό με τους ειδικούς να απομακρύνουν τη βρομιά και να διορθώνουν προηγούμενες προσπάθειες συντήρησης του πίνακα. Η συντηρήτρια Ana Rušin Bulić λέει ότι «Ο Κλιμτ ζωγράφισε αυτούς τους πίνακες σε πολύ νεαρή ηλικία με εξαιρετική ευκολία και αυτοπεποίθηση. Είναι ενδιαφέρον να αναγνωρίσει κάποιος σε αυτά τη μεγαλοφυΐα ενός ζωγράφου που ετοιμαζόταν να ξεπεράσει τα όρια της εποχής του».

Η έκθεση «Unknown Klimt - Love, Death, Ecstasy» στο Δημοτικό Μουσείο της Ριέκα θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου.

Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα Facebook Twitter
Ο θόλος του αμφιθεάτρου
Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα Facebook Twitter
Φωτο: Petar Fabijan, © City Museum of Rijeka
Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα Facebook Twitter
Φωτο: Petar Fabijan, © City Museum of Rijeka
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ