Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τα πινέλα τους στον ίδιο καμβά;

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Είμαστε πολύ οργανωτικοί. Ο Στέφανος και οι Τζένη δουλεύουν ως γραφίστες, κουβαλάμε και οι τρεις μια πειθαρχία. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη
0

Η Τζένη Σαρίδη, ο Στέφανος Παπαδήμος και ο Σωτήρης Φωκέας ένωσαν τις γραμμές και τις ιδέες τους και γέννησαν έναν κόσμο που δεν ανήκει σε κανέναν από τους τρεις. Έναν χαοτικό κόσμο από γραμμές, σχέδια, καρικατούρες, αστεία και πολλές συνομιλίες. Βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, το Two Thirds project space, που είναι artist run, στα Εξάρχεια, και σχεδίαζαν για τρεις ολόκληρες μέρες συνεχόμενα. 

Θέλοντας να δω από κοντά τα αποτελέσματα της συνεργασίας τριών διακεκριμένων καλλιτεχνών, επισκέφτηκα την γκαλερί ένα μεσημέρι Τρίτης. Εκεί με περίμεναν ο Σωτήρης, αλλιώς Soteur, και η Ντορίνα Φουντουλάκη, η ιδιοκτήτρια του χώρου που άνοιξε λίγο πριν από το lockdown. Όλοι οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με τα σχέδιά τους, ενώ στον τοίχο προβαλλόταν η διαδικασία παραγωγής του έργου.

Μιλήσαμε με τον Σωτήρη για το εγχείρημα, τα θετικά της ομαδικότητας και τα κοινά στοιχεία στην τέχνη τους, ενώ με την Ντορίνα για το πώς είναι μια νέα κοπέλα να λειτουργεί μόνη της μια γκαλερί. 

Για τρεις μήνες βρισκόμασταν σε ένα εργαστήρι και σχεδιάζαμε μέχρι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να συντονιστούμε. Έκανα εγώ μια γραμμή, μετά το συνέχιζε ο Στέφανος και μετά η Τζένη κι έτσι έβγαινε ένα τελικό σχέδιο.

— Πώς προέκυψε η ιδέα να συνεργαστείτε;

Γνωριζόμασταν με τα παιδιά, αλλά δεν κάναμε παρέα, ήμασταν ιντερνετικοί φίλοι και απλώς βρισκόμασταν σε εκθέσεις. Η ιδέα προέκυψε από την Ντορίνα, που έχει τον χώρο, η οποία επικοινώνησε με την Τζένη Σαρίδη και εκείνη με τη σειρά της πρότεινε σ' εμάς να συνεργαστούμε. 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Είδαμε ότι μοιάζει κάπως η δουλειά μας, οπότε καταλήξαμε ότι θέλαμε να φαίνεται σαν να είναι φτιαγμένη από ένα άτομο. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

— Δημιουργήσατε ένα ενιαίο έργο. Πώς μπλέκεται η τέχνη του ενός με του άλλου;

Η λογική ήταν να μαζευτούμε οι τρεις μας. Εγώ, η Τζένη και ο Στέφανος συζητούσαμε τι θα κάνουμε και είδαμε ότι μοιάζει κάπως η δουλειά μας, οπότε καταλήξαμε ότι θέλαμε να φαίνεται σαν να είναι φτιαγμένη από ένα άτομο, να μην ξεχωρίζει κανείς, να είναι και τα τρία στυλ μπλεγμένα και να βρούμε έναν τρόπο να τα κάνουμε ένα. Αυτό χρειαζόταν αρκετή εξάσκηση.

Για τρεις μήνες βρισκόμασταν σε ένα εργαστήρι και σχεδιάζαμε μέχρι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να συντονιστούμε. Έκανα εγώ μια γραμμή, μετά τη συνέχιζε ο Στέφανος και μετά η Τζένη κι έτσι έβγαινε ένα τελικό σχέδιο. Όταν ήμασταν αρκετά σίγουροι για το πώς θα δουλεύουμε ήρθαμε στον χώρο και μείναμε ένα τριήμερο. Έτσι, χωρίς διορθώσεις, χωρίς τίποτα, στήσαμε την έκθεση.

— «Ένας γάιδαρος, ένας πλανήτης και ένας κροκόδειλος». Ο τίτλος πώς προέκυψε;

Την ώρα που ζωγραφίζαμε βρίσκαμε συνέχεια κοινά. Έτσι συνειδητοποιήσαμε πως παρότι ο τρόπος που δουλεύουμε είναι εντελώς freestyle, δεν είχαμε κάποιο προσχέδιο, κάναμε τυχαία κάποια πράγματα. Ξεκινούσαμε να σχεδιάζουμε κάτι συγκεκριμένο και μετά το εξελίσσαμε. Εγώ στην αρχή κάνω πάντα έναν πλανήτη και ύστερα το πιάνω από κει. Η Τζένη κάνει πάντα έναν γάιδαρο και ο Στέφανος έναν κροκόδειλο. Κάναμε την προσωπική μας επιλογή και ύστερα το πιάναμε από κει. 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Σχεδιαστικά είχαμε κανόνα να ζωγραφίσουμε με πινέλα ίδιου πάχους για να έχουμε την ίδια γραμμή. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

 Τι συμβολίζει το έργο σας;

Είναι στην ουσία ένα χάος, ένας κόσμος. Η λογική μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο χώρο, ένα σύνολο από το οποίο μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια κομμάτια, όπως καμβάδες και prints, τα οποία συμπληρώνουν το ενιαίο σχέδιο. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν μεγάλο χώρο, ο οποίος θα είναι ένα έργο. Είναι ένα καλλιτεχνικό statement.

Σχεδιαστικά είχαμε κανόνα να ζωγραφίσουμε με πινέλα ίδιου πάχους για να έχουμε την ίδια γραμμή, κατά τα άλλα, αν ψάξεις τι γίνεται μέσα στα σχέδια, θα ανακαλύψεις τα πάντα. Όταν το πρωτοβλέπεις είναι ένα χάος, αλλά, αν πας πιο κοντά, μπορείς να ξεχωρίσεις διάφορα αυτοτελή σχέδια. Έχει απ' όλα, γενικά έτσι είναι ο κόσμος μας.

— Βλέπω ένα έντερο.

Ναι, εντεράκι είναι αυτό, γιατί πεινούσα. Κοίτα, όταν σχεδιάζεις πολύ και αυτοσχεδιαστικά, επηρεάζεσαι από τη στιγμή αλλά και από τους άλλους. Πάντα επηρεαζόμασταν ο ένας από τον άλλον.

Είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό και απελευθερωτικό να δουλεύεις μαζί με άλλους. Είναι πιο σημαντικό να βοηθάς τον άλλο και να δημιουργείς ισορροπίες, παρά να βγαίνεις μόνος σου μπροστά. Επίσης, γελάσαμε ατελείωτα την ώρα που ζωγραφίζαμε. Κοροϊδεύαμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ. Πήγε πολύ ομαλά η συνεργασία μας, οπότε ετοιμάζουμε πολλά πράγματα μελλοντικά. 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Η τέχνη μου είναι σαν να πλένεις τα πιάτα. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

— Το έργο αντιπροσωπεύει και τη ζωή σας; Ζείτε κι εσείς σε έναν χαοτικό κόσμο;

Όχι. Είμαστε πολύ οργανωτικοί. Ο Στέφανος και η Τζένη δουλεύουν ως γραφίστες, κουβαλάμε και οι τρεις μια πειθαρχία. Δεν είμαστε τόσο χαοτικοί, η αλήθεια είναι. Αυτό το χάος είναι λίγο διέξοδος. Εγώ διαφωνώ και με αυτό το αρχέτυπο του καλλιτέχνη ως χαοτικού τρελάρα. Όταν είσαι επαγγελματίας, δεν μπορείς να είσαι έτσι. 

— Εσύ βιοπορίζεσαι από την τέχνη;

Εγώ μόνο από αυτό το πράγμα ζω. Έχω και την τύχη να αναλαμβάνω δουλειές που είναι κοντά στο στυλ μου. Το λέω με σιγουριά ότι σίγουρα μπορείς, γιατί ούτε back up είχα, ούτε υποστήριξη. Υπάρχει νέος κόσμος που στηρίζει πάρα πολύ τους καλλιτέχνες. Ακόμα και ένα μπλουζάκι μου να πάρεις, με στηρίζεις. Και εδώ, στα εγκαίνια, πουλήσαμε πράγματα. Πολύς κόσμος αγόρασε τα prints μας.

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Πάντα επηρεαζόμασταν ο ένας από τον άλλον. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

— Από πού εμπνέεστε; 

Ο ένας από το άλλον, από τη ζωή και από αυτά που ξέρουμε ήδη. Ξεκινάμε να ζωγραφίζουμε και όταν νιώσουμε άνετα, το εξελίσσουμε. Νομίζω, εδώ η έμπνευση δεν έρχεται στο σχέδιο αλλά στη σύλληψη της έκθεσης. Αυτό το είδος σχεδίου σε ηρεμεί, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, είναι σαν να πλένεις τα πιάτα. Η τέχνη μου είναι σαν να πλένεις τα πιάτα.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, θέλοντας να μάθω περισσότερα για την γκαλερί, απευθύνθηκα στην Ντορίνα Φουντουλάκη.

«Τον χώρο αυτόν τον τρέχω μόνη μου, από το να βάζω τις αφίσες μέχρι το βάψιμο των τοίχων. Ανοίξαμε δύο βδομάδες πριν από την πρώτη καραντίνα, οπότε δεν το έχω καταλάβει πολύ, ήταν πολύ άνοιξε - κλείσε. Με ενδιαφέρει πολύ η διαδικασία της παραγωγής του έργου, θέλω να εκμεταλλεύομαι όλο τον χώρο, όπως έγινε και σε αυτή την έκθεση. Δεν συμβαίνει όμως πάντα, γιατί δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες αυτής της γραμμής.

Εγώ βρίσκομαι κάθε μέρα εδώ και υποδέχομαι τον κόσμο. Μιλάω με τους επισκέπτες και τους εξυπηρετώ σε ό,τι χρειαστούν. Οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μαζί μου για να κλείνουν τις εκθέσεις τους στον χώρο. Γενικά, τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ετοιμάζουμε πολλά μελλοντικά». 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

«Ένας γάιδαρος, ένας πλανήτης και ένας κροκόδειλος»

Two Thirds Project Space

Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια, 5ος όροφος, #2

Έως 20/11

Ώρες λειτουργίας: Τρ. Τετ. Παρ. 17:00-21:00, Σάβ. 11:00-14:00







 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ