FF.C - Σκληροί Καιροί (1993)
Μπορεί να είχε αρκετά ελαττώματα, φωτογράφισε, όμως, όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού χιπ-χοπ που ακολούθησαν. Κάθε beat ήταν γραμμένο με αναλογικά όργανα, με κομμάτια μίλια μπροστά ηχητικά, που προσανατολίζονται προς την έκρηξη του Madchester από πολύ νωρίτερα, αφού ξεκίνησε να ετοιμάζεται το 1987.
Άκου: «Χρήματα»
FF.C – Η Απειλή (1997)
Το τρίτο τους άλμπουμ ήρθε κάπως απρόσμενα, αρκετά σύντομα μετά το «Σ' άλλη διάσταση». Πιο κινηματογραφικό και το ίδιο εξαιρετικό όσον αφορά την παραγωγή, που δείχνει πόσο ώριμο και ολοκληρωμένο σχήμα ήταν, μπροστά από την εποχή τους.
Άκου: «Η πιο παλιά μάχη»
Active Member – Οι Μύθοι του Βάλτου (1998)
Ο ήχος του Περάματος. Μπορεί η «Διαμαρτυρία» να ήταν το πρώτο ελληνικό ραπ άλμπουμ, αλλά o πέμπτος τους δίσκος ήταν αυτός που γαλούχησε τις πρώτες φουρνιές του ελληνικού χιπ-χοπ και έκανε το low bap μια σημαντική δύναμη στην ελληνική μουσική.
Άκου: «Κοσμογονιά», «Θα 'χω φύγει μακριά»
Active Member – Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου (2001)
Παραγωγή και beats που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και συνθέσεις που πλησιάζουν την αισθητική του τριπ-χοπ. Οι Active Member στα καλύτερά τους.
Άκου: «Τραγούδα και Γέλα»
Terror X Crew – H Πόλις Εάλω (1997)
Οι TXC μετέτρεπαν την οργή τους σε ένα χορευτικό παραλήρημα με στίχους-μαχαίρια σε ένα άλμπουμ που δεν έχει γεράσει καθόλου, παρόλο που έχουν περάσει είκοσι δύο χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε.
Άκου: «Ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει»
Terror X Crew – H Γεύση του Μένους (1999)
«Ατσάλινες» ρίμες, flow σε ασύλληπτα επίπεδα για Έλληνες MCs και άκρατος πειραματισμός με διάφορα είδη ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν είναι τυχαίο που ο συγκεκριμένος δίσκος έγινε χρυσός.
Άκου: «Δείξε Σεβασμό»
Παρεμβολές - Εν Όψει (1999)
Με μία και μοναδική κυκλοφορία, που όμως αρκούσε να τους βάλει στο πάνθεον του ελληνικού χιπ-χοπ, αφού έδινε μια διαφορετική πτυχή της κουλτούρας. Με ιστορικό εξώφυλλο που σχεδίασε ο Στέλιος Φαϊτάκης.
Άκου: «Δουλειές με Μπογιές»
Ζωντανοί Νεκροί – Πρώτος Τόμος (1998)
Ένα κεφάλαιο στο ελληνικό χιπ-χοπ από μόνοι τους. Δεν είχαν καμιά σχέση με ό,τι ακουγόταν εκείνη την εποχή. Βρόμικο και αλήτικο ραπ, πολύ πριν μεσουρανήσει στις αρχές του 21ου αιώνα.
Άκου: «Το ραπ μου είναι πρόκληση», «Ήρθαν οι MCs»
Βαβυλώνα – Αρχή επί Τέλους (1997)
Μια επική ραψωδία επί σκηνής που πείραξε τα αυτιά πολλών. Δίσκος που έδωσε άλλη πνοή στην παρέα της freestyle και σύστησε MCs, όπως ο Bέβηλος και ο Παράφρων.
Άκου: «Στον κόσμο μου»
Ημισκούμπρια – 30 Χρόνια Επιτυχίες (1996)
Από τα πιο εμπορικά σχήματα της σκηνής και το μόνο που έβαλε τις λέξεις «fun» και σάτιρα στο ελληνικό χιπ-χοπ, απενοχοποιώντας το και γνωρίζοντάς το σε ένα ευρύτερο κοινό. Γνώρισαν τεράστια επιτυχία, ακούστηκαν παντού και έκαναν και mainstream hit.
Άκου: «Ο Μοναχός», «Το Βουκολικό»
ΒήταΠεις - Για τους Οπαδούς (2006)
Το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ των ΒΠ που ολοκλήρωνε την τριλογία που ξεκίνησαν με το «Αθάνατο». Αγνό, βρόμικο χιπ-χοπ από τα βόρεια των Αθηνών. Το 2006 ήταν σίγουρα η χρονιά των δρόμων.
Άκου: «Η ομάδα είναι μία», «Για τους οπαδούς»
Goin' Through – La Sagrada Familia (2004)
Ίσως ο πιο σωστά και ισορροπημένα underground/mainstream δίσκος που βγήκε ποτέ στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε έφηβος χιπ-χοπάς της εποχής είχε στο στόμα την ατάκα: «Μαζί μου ασχολείσαι...».
Άκου: «Πόσο μ...ας είσαι»
Παιδί Θαύμα - Ρίμα για το Χρήμα (1999)
Παρόλο που είναι γεμάτο μισογύνικους στίχους, δεν μπορείς να αγνοήσεις την έμφυτη ικανότητα του Τάκι Τσαν στο flow και την άμεμπτη παραγωγή του DJ ALX.
Άκου: «Ω, Θαύμα»
Άλφα Γάμα – Αγνωστοφοβία (2001)
Παρεξηγημένος δίσκος, με στίχους του Ταραξία, που απέκτησε cult status όταν κατηγορήθηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές για αναφορές στον σατανισμό λόγω του απίστευτου βιντεοκλίπ του «Αρκετά για να μαθαίνεις».
Άκου: «Νεοέλληνα Άκου»
Στέρεο Νόβα – Στέρεο Νόβα (1992)
Ένα μοναδικό ηλεκτρονικό υβρίδιο που ξεπερνά μουσικά είδη, με τον Κ.Β. να ραπάρει με άνεση μια ονειρική παρλάτα στο κλίμα των PM Dawn.
Άκου: «Ηλίθια Αστεία»
σχόλια