«Δυστοπική Πίστα»: 15 νεαροί ποιητές ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απρόσμενο άλμπουμ

Στην Δυστοπική Πίστα, δεκαπέντε νεαροί ποιητές και ποιήτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απρόσμενο άλμπουμ Facebook Twitter
Όλο το πρότζεκτ ήταν μια ιδέα του Π.Ι.Ε.Β. που προσπάθησε να κάνει ένα άνοιγμα σε νέους και ανερχόμενους ποιητές της χώρας, μια μεγάλη συνεργασία. 
0

TO «DYSTOPIAN DANCEFLOOR», η τελευταία spoken word δουλειά που επιμελείται το Bad Poetry Social Club, φέρνει κοντά δεκαπέντε νεαρούς ποιητές και ποιήτριες, έναν μουσικό, τρεις sound engineers, έναν γραφίστα, έναν φωτογράφο, έναν εικαστικό, τέσσερις σκηνοθέτες και έναν διευθυντή παραγωγής. Όλοι μαζί δημιουργούν μια πρωτόγνωρη οπτικοακουστική πρόταση που αποτελείται από ένα άλμπουμ το οποίο περιέχει έξι ηλεκτρονικά κομμάτια. Καθένα από αυτά συνοδεύεται από ισάριθμα βίντεο.

Ακούγεται υπερπαραγωγή και είναι κάπως, αν το καλοσκεφτείς, συμμετέχουν πάνω από είκοσι καλλιτέχνες. Σίγουρα σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς κατάφεραν να συνεργαστούν τόσα άτομα, μια και δεν βρίσκονται όλοι στην Αθήνα, αλλά διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ας είναι καλά το διαδίκτυο και η θέληση για συλλογική προσπάθεια, όπως τονίζει ο Λόγου Χάριν που έχει αναλάβει την παραγωγή μαζί με τον Nikor και τρέχει το Project White Cube. «Tα τεχνικά ζητήματα πάντα υπάρχουν, ειδικά όσο αυξάνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά εφόσον υπάρχει θέληση, φαίνεται να βρίσκεται και η λύση».

Πάντως, γενικά όλο το πρότζεκτ ήταν μια ιδέα του Π.Ι.Ε.Β. που προσπάθησε να κάνει ένα άνοιγμα σε νέους και ανερχόμενους ποιητές της χώρας, μια μεγάλη συνεργασία. 

Ο ίδιος την περιγράφει ως ένα «μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε όλοι μαζί. Σε μια τέχνη τόσο μοναχική όσο η ποίηση το να μπορείς να συνυπάρχεις και να συν-δημιουργείς είναι πολύ σημαντικό». Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Αρετή, still.vi, Π.Ι.Ε.Β., γιασεμάκι, Μαρία Μπάκα, α. επίθετη, AGG.TSAGG, Ζε Μήτσος, Β. Σέργη, Valiant Aloof, Fâné, ένα54, Δημήτρης Σταμίρης, Celine Kuyumdzhu και MFS

Το αποτέλεσμα είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο, ένα μεταμοντέρνο πείραμα του οποίου η σκοτεινή ατμόσφαιρα, σκηνοθετημένη έτσι ώστε να σε κάνει κυρίως να σκεφτείς, σε απορροφά. 

Χάνεσαι λίγο στα ονόματα, αλλά ο Π.Ι.Ε.Β., που ανέλαβε και το δύσκολο έργο της οργάνωσης, αν μη τι άλλο τα κατάφερε. «Το πρότεινα πρώτα στα παιδιά από το Βad Ρoetry, τους άρεσε πολύ η ιδέα κι έτσι το προτείναμε σε όλους και με χαρά συμμετείχαν. Τρεις μήνες μετά είχαμε ένα πολύπλευρο άλμπουμ spoken word ποίησης στα χέρια μας», αναφέρει.

Το αποτέλεσμα είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο, ένα μεταμοντέρνο πείραμα, του οποίου η σκοτεινή ατμόσφαιρα, σκηνοθετημένη έτσι ώστε να σε κάνει κυρίως να σκεφτείς, σε απορροφά. 

Στα έξι κομμάτια του το «Dystopian Dancefloor» αγγίζει από κοινωνικοπολιτικά θέματα μέχρι τον έρωτα, την αποξένωση αλλά και τους προσωπικούς δαίμονες του καθενός. Είναι γεμάτα θυμό για αρκετά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, αρκετά φεμινιστικό σε κάποια σημεία, όπως το εξαιρετικό «Dobro Utro», όπου εναλλάσσονται οι γυναικείες φωνές των γιασεμάκι, α. επίθετη και Μαρία Μπάκα, απαντώντας η μία στην άλλη και περιγράφοντας τη ζοφερή καθημερινότητα των προσώπων που εξυμνεί. 

«Dobro Utro»

O τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από τους στίχους: «Χορεύουμε σε μια δυστοπική πίστα, με το περιβάλλον να καταστρέφεται / άνθρωποι να κατατρώνε τα πάντα γύρω και μέσα τους, στο αστικό τοπίο. / Κοινωνικές τοποθετήσεις και ανισότητες / για μια χαμένη γενιά που κρατιέται από τον έρωτα, τη φιλία και το όνειρο / ενώ την κυνηγά η ενοχή και η δυσβάσταχτη διαδικασία να αναστρέψει την κατάσταση που δημιούργησαν οι προηγούμενες». 

Η Β. Σέργη, που συμμετέχει στο «Μέσα στο αμάξι αυτό», λέει ότι «ο στίχος καταλήγει να είναι πάντα πολιτικός όσο ζεις στο σήμερα και επηρεάζεσαι από αυτό, κάποιες φορές και ερήμην του εκάστοτε στιχουργού. Για μένα ακόμα και η απουσία πολιτικού στίχου είναι πολιτική τοποθέτηση, απόρροια μιας σειράς βιωμάτων σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, που επηρεάζουν ιδεολογικά άρα και πολιτικά ένα κομμάτι των αναγνωστών/ακροατών». 

«Μέσα στο αμάξι αυτό»

Δεν είναι, όμως, μόνο οι στίχοι που προκαλούν εντύπωση αλλά και ο τρόπος που τους ντύνει ο Nikor με τη μουσική, εντείνοντας τον φουτουριστικό/scifi χαρακτήρα του πρότζεκτ, κάτι που έκανε εσκεμμένα. «Όλη τη μουσική για το άλμπουμ την τελείωσα μέσα σε ένα βράδυ. Μια βόλτα στο κέντρο με τον Παναγιώτη και τα παιδιά ήταν αρκετή για να μου δώσει έμπνευση. Δεν σκεφτόμουν κάτι συγκεκριμένο, απλώς το άφησα να με πάει κάπου. Άνοιξα τα synths μου και πάτησα rec. Στην παραγωγή διαγράψαμε τον πατροπαράδοτο σε μερικά σημεία κανόνα αρμονίας (παραδοσιακή επεξεργασία του τονικού υλικού) και βασιστήκαμε στην απόδοση ηχητικών εφέ, κραυγών και θορύβου», λέει εξηγώντας τον τρόπο που προσέγγισε ηχητικά το υλικό. 

Μόνο το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, που έχει τίτλο «Dead can dance», δεν έχει λόγια. Και μετά είναι και τα βίντεο, που το καθένα έχει τη δική του αισθητική. 

«Dead can dance»

Τι έπεται μετά από ένα τόσο φιλόδοξο πρότζεκτ; Μια συναυλία, εύλογα θα φανταζόταν κάποιος, αλλά μάλλον αυτό δεν θα γίνει σύντομα. Ο Π.Ι.Ε.Β. ετοιμάζει ένα spoken word & slam workshop στο Ρομάντσο, χωρισμένο σε τρεις κύκλους (11, 18 & 25 Φεβρουαρίου / 5, 11 & 18 Μαρτίου / 1 & 8 Απριλίου, σε αυτές τις ημερομηνίες θα γίνει και ένα poetry live με τους συμμετέχοντες). Ο Nikor οργανώνει ένα live act, o Λογου Χάριν θα κυκλοφορήσει ένα πειραματικό ραπ άλμπουμ με τίτλο «Walk N' Talk pt.2». Θα γίνουν επίσης κάποιες σόλο κυκλοφορίες, καθώς και zines.

Το Youtube και στο Spotify κανάλι του The Bad Poetry Social Club

@piev666

@nikormusic

@vina_sergi

@freakaris.mfs

@logouxarin

@sativa_badq_logostimis

@thebadpoetrysocialclub

@projectwhitecube

Spoken Word & Slam Poetry Workshop σε τρεις κύκλους με τον Π.Ι.Ε.Β. στις 11, 18 & 25 Φεβρουαρίου. Περισσότερα εδώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT