Η επιστροφή των Magic De Spell

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Διαμάντης
0

Οι Magic de Spell εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1981 με αγγλόφωνες συνθέσεις επηρεασμένες από το new wave/ punk ιδίωμα της εποχής τους. Τραγούδια στα αγγλικά έλεγε και ο Γιάννης Παλαμίδας, εκείνος λίγα χρόνια πριν με το συγκρότημα των Apocalypsis και το πρώτο τους άλμπουμ. Ένα άλμπουμ που δεν είχε καμία τύχη, καθώς το progressive rock είχε ήδη διεθνώς παραγκωνιστεί.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά οι Magic de Spell καλούν τον Γιάννη Παλαμίδα να τραγουδήσει στη διασκευή τους στο ''Σαμποτάζ'' των Λένας Πλάτωνος - Μαριανίνας Κριεζή και σύντομα η συνεργασία επεκτείνεται. Το ένα τραγούδι γίνεται ακόμη ένα και μετά ακόμη ένα, ώσπου μοιραία μοιράζονται από κοινού ολόκληρη τη δισκογραφική δουλειά.

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Διαμάντης

Το άλμπουμ με τίτλο ''Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;'' κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιέχει 14 κομμάτια που συνυπογράφουν συνθετικά όλα τα μέλη της μπάντας. Διότι από στιχουργικής άποψης, εκτός από την εργασία του ντράμερ Θοδωρή Βλαχάκη και του τραγουδιστή Δημήτρη ''Pixel'' Δημητριάδη σ'αυτόν τον τομέα, ξεχωρίζουν τα λόγια των ποιητών και οι λογοτεχνικές αναφορές του συγκροτήματος.

Ούτως ή άλλως, αν οι Magic de Spell απόκτησαν ένα πιο mainstream κοινό με ρυθμικά τραγούδια τύπου ''Σεράγεβο'', τους χρεώνεται ακόμη η πρώτη δισκογραφημένη μελοποίηση στην Κατερίνα Γώγου (''Εμένα οι φίλοι μου'').

Στο ''Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;'' μας μαθαίνουν τον Λατινοαμερικανό Roque Dalton, που εκτέλεσαν οι ίδιοι οι ιδεολογικοί συνοδοιπόροι του, στη μετάφραση του Κύπριου Λουκά Κακουλλή. Μελοποιούν ακόμη τη Ντέπυ Χατζηκαμπάνη και τον Κύπριο Πάμπο Φιλίππου, δύο ποιητές που είχαν ασχοληθεί μαζί τους και στο παρελθόν. Τον Δημήτρη Ποντίκα, ακόμη, μέσα από το εμβληματικό βιβλίο του ''Το συν+θυμα'' του 2010. Τέλος, τον Γιώργο Χρονά και το ποίημα του, ''Η αγάπη είναι'', με τη φωνή του ίδιου του ποιητή να ακούγεται στην ηχογράφηση.

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Διαμάντης

Και στο συγκεκριμένο άλμπουμ, οι Magic de Spell διατηρούν τον ηλεκτρικό rock ήχο τους: Επιλέγουν να κάνουν έναρξη με την ''Παράσταση 1933'' που διαθέτει την ειρωνεία ενός α λα Stranglers πάνκικου δρώμενου για να φλερτάρουν στη συνέχεια με τις κλίμακες των blues και το hard rock. Δεν ενδιαφέρονται για προσμίξεις με άλλα είδη, όπως λόγου χάριν τη χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων του παρελθόντος, αλλά φαίνεται να ροκάρουν αμετανόητα τονίζοντας το έντονο πολιτικοποιημένο περιεχόμενο των στίχων που συγκίνησαν πρωτίστως τους ίδιους. Για την ακρίβεια, τα κομμάτια ''Στο όνομα Εκείνων (Κατηγορητήριο)'' και ''Το καθεστώς των αριθμών'' είναι δύο πολιτικά τραγούδια με τρόπο άμεσο και ευθύβολο κι εδώ θα συμφωνήσω με τον Φώντα Λάδη, ο οποίος στο βιβλίο του ''Καθημερινός φασισμός'' λέει τα εξής: ''Σήμερα κι όσο οι συνθήκες δεν είναι επαναστατικές, το πολιτικό τραγούδι πρέπει να παρακολουθεί και να βοηθάει άλλου είδους αγώνες''. Λεπτομέρεια: Ο Λάδης πρωτοδημοσίευσε τη μελέτη του για το πολιτικό τραγούδι στον ''Ριζοσπάστη'' του 1979 κι έρχονται οι Magic de Spell του 2014 με ένα άλμπουμ που δεν υμνεί απλά τους αγώνες των καταπιεσμένων, αλλά αντικατοπτρίζει με τρόπο σαρκαστικό κυρίως τους κινδύνους που διατρέχουν αυτούς ακριβώς τους λαϊκούς αγώνες.

Άφησα για το τέλος τον Γιάννη Παλαμίδα και τον ρόλο που επωμίστηκε στη συνεργασία του με τους Magic de Spell. Κανονικά ρόλος, εφόσον ο Παλαμίδας πάνω απ' όλα είναι ένας αδιαφιλονίκητος rock performer, one man show που λέμε, ίδιον της περσόνας του που - κατά τη γνώμη μου - είχε φανερώσει μόνο στις live παραστάσεις των Apocalypsis και στην ερμηνεία του στο ιστορικό ''Σαμποτάζ'' της Πλάτωνος. Σήμερα μοιάζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό του μέσα σε ένα rock συγκρότημα κι αυτό ο ακροατής το εισπράτττει 100%, πόσω μάλλον ο θεατής των κοινών εμφανίσεων του με τους Magic de Spell που ήδη ξεκίνησαν.

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter

Χαιρετίζω λοιπόν τη σύμπραξη αυτή και χαρακτηρίζω το ''Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;'' των Magic de Spell σαν ένα από τα πλέον πολιτικοποιημένα ελληνικά rock άλμπουμ της χρονιάς που φεύγει. 

* οι τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι του Χρήστου Διαμάντη και δημοσιεύονται αποκλειστικά στο LIFO.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT