Χωρίς αξιολόγηση από το Νο 10 έως το Νο 1 ή το αντίστροφο, παραθέτω απλά τα δέκα ελληνικά άλμπουμ που ξεχώρισαν κατ' εμέ μεσ' στη χρονιά που φεύγει μαζί με τα links για όσα απ' αυτά ήδη έχω γράψει στη στήλη ΔΙΣΚΟΙ του LIFO.gr
Έχουμε και λέμε:
1. ΔΑΝΑΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - Αντίπυρα (Yafka Records)
Το τέταρτο άλμπουμ της ''σεσημασμένης'' τραγουδοποιού Δανάης Παναγιωτοπούλου περιέχει δέκα ασκήσεις μνήμης που εμπλέκουν περίτεχνα τον Chopin με τους Procol Harum και τον Μάνο Χατζιδάκι με τον Stanley Kubrick. Πιο εξηλεκτρισμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες δουλειές της, τη συντροφεύουν κι εδώ τα δύο πιάνα με τη συμβολή ντραμς, theremin, τσέλου και φλάουτου, αλλά και ο ηθοποιός - ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Αϊβαλής σε ένα κομμάτι. Μία καθ' όλα γνήσια καλλιτεχνική πρόταση που κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε συλλεκτικό βινύλιο! Εκτενέστερη παρουσίαση, προσεχώς!
2. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου (Αχός)
Ίσως το καλύτερο άλμπουμ του Λαρισαίου τραγουδοποιού 14 χρόνια μετά την ''Αγρύπνια'' του. Συμμετέχουν ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μελίνα Κανά, η Ματούλα Ζαμάνη και οι πιο αξιόλογοι παίκτες της εγχώριας jazz - rock σκηνής. Εδώ η παρουσίαση μου από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
3. MAGIC DE SPELL & ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ - Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες; (Καθρέφτης Ήχων Αληθινών)
Όταν οι Magic de Spell εξερευνούσαν τα new wave ηχοτόπια, εκεί γύρω στα late 70s - early 80s, ο Γιάννης Παλαμίδας με τους Apocalypsis ασχολούνταν με το progressive rock που διεθνώς έπνεε τα λοίσθια. Σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους και ροκάρουν αμετανόητα, μιλώντας για όσα μας πονάνε μέσα από τον ποιητικό λόγο των Ρόκε Ντάλτον, Πάμπου Φιλίππου, Γιώργου Χρονά, Δημήτρη Ποντίκα και Ντέπης Χατζηκαμπάνη. Εκτενέστερη παρουσίαση, προσεχώς!
4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΓΙΑΛΙΚΟΣ - Φυγή (Μετρονόμος)
Δίσκοι σαν κι αυτόν του λόγιου συνθέτη Γιώργου Καγιαλίκου προστατεύουν το λεγόμενο ''έντεχνο'' από βλαβερές προσμίξεις των τελευταίων ετών, όπως μας το κληροδότησαν ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης δηλαδή. Στίχοι υψηλότατου επιπέδου από τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο και ανάλογες ερμηνείες από τους Μαρία Φαραντούρη, Δώρο Δημοσθένους, Γιάννη Λεκόπουλο, Λίλιαν Τσατσαρώνη. Εδώ η παρουσίαση μου από τον περασμένο Νοέμβριο.
5. ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Ιερός Πόνος (Οδός Πανός)
Πάντα μέσα από το ηλεκτρονικό της ιδίωμα η Λένα Πλάτωνος μελοποιεί 9 ''θανατολάγνα'' ποιήματα του Γιώργου Χρονά και παρουσιάζει ως νέο ερμηνευτή της τον εξαιρετικό Παντελή Θεοχαρίδη από τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή σε ενάμισι τραγούδι της Μελίνας Κανά. Το αποτέλεσμα είναι 9 υπέροχα τραγούδια - τραγουδένια και μία εργασία που στο σύνολο της μας παραπέμπει ευθέως στον θρυλικό ''Καρυωτάκη'' της!
6. ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ - Άλφα Ζεύγος (Yafka Records)
Πραγματικά, ότι πιο ενδιαφέρον άκουσα μέσα στο 2014 και συγκεκριμένα στην εκπνοή του, εφόσον το άλμπουμ κυκλοφορεί αυτές τις μέρες επίσημα. Ο Κοζανίτης Νίκος Χαλβατζής καταθέτει τον τρίτο δίσκο του με περίτεχνες αρμονίες, ψυχεδελικές ατμόσφαιρες και λόγια - ποιητικά σύμβολα χωρίς τον ''εγκλεισμό'' του προσωπικού του παρελθόντος. Ένα αριστούργημα από τον Έλληνα John Cale! Εκτενέστερη παρουσίαση, προσεχώς!
7. ΤΕΦΛΟΝ - Τεφλόν (Αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγή)
Το λάτρεψα αυτό το CD από μία ομάδα νέων παιδιών που υπηρετούν την τέχνη της μουσικής και το όραμα μίας κοινωνικής συλλογικότητας. Εδώ η παρουσίαση μου από τον περασμένο Ιούνιο.
8. SOCOS_ΜΑΡΙΝΟΣ ΤΖΙΑΡΟΣ - Το πρώτο απ' το δεύτερο και το δεύτερο απ' το τρίτο... (Puzzlemusik)
Λίγα χρόνια μετά το άλμπουμ του σε ποίηση Νίκου Εγγονόπουλου με τον Δημήτρη Πουλικάκο, ο Socos - που έχει στήσει το δικό του μπαϊράκι στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή - επιστρέφει με τη μελοποίηση στον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Εξαιρετική minimal πρόταση για κιθάρα - φωνή μόνο και με τις βαθιές συγκινητικές ερμηνείες του Μαρίνου Τζιάρου.
9. ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ''Το μικρό ψάρι'' O.S.T. (Feelgood)
Επίσης από τους πιο ενδιαφέροντες συνθέτες που διαθέτουμε, ο πρώην Τρύπες Μπάμπης Παπαδόπουλος συνέθεσε ένα υπέροχο soundtrack για την τελευταία ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, παίζοντας με μοναχικές, απόκοσμες και ταξιδιάρικες κιθάρες. Εδώ η παρουσίαση μου από τον περασμένο Απρίλιο. Για το πιο πρόσφατο άλμπουμ του Μπάμπη Παπαδόπουλου, το ''Μέσα στον πόνο ειν' η χαρά'', θα γράψω τις επόμενες εβδομάδες!
10. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ_ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ - Αισθηματική Ηλικία (Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι)
Επαναλαμβάνω τα σχετικά, πως η ''Αισθηματική Ηλικία'' του Δημήτρη Μαραμή μαζί με τη ''Φυγή'' του Γιώργου Καγιαλίκου, είναι τα δύο σημαντικότερα αμιγώς ''έντεχνα'' άλμπουμ του 2014. Ποίηση, λυρισμός, ευαισθησία, συνθετική μαεστρία και ένας άρτιος νέος ερμηνευτής, για την ακρίβεια ο αρτιότερος των τραγουδιών του Μαραμή! Εδώ η παρουσίαση μου από τον περασμένο Ιούνιο και εδώ η εξίσου καλή κριτική του Φώντα Τρούσα στο ''Δισκορυχείον'' του.
* Αυτά είναι για μένα τα δέκα καλύτερα άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας του 2014. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα, τα οποία δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω. Θα ξεχώριζα μερικά ακόμη άλμπουμ, που όμως δεν βασίζονται σε καινούργιο υλικό, άρα δε θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σ' αυτή τη δεκάδα. Αναφέρομαι στο αριστουργηματικό soundtrack του Μάνου Χατζιδάκι για την ταινία ''FacCIA di Spia'', στα CDs ''Kymatographos'' και ''Soulfully'' της Κορίνας Λεγάκη και της Ελένης Τζατζιμάκη αντίστοιχα με διασκευές σπουδαίων τραγουδιών του διεθνούς ρεπερτορίου, στο βινύλιο του Νικόλα Άσιμου ''Αρνήθηκα πολλά'' με άγνωστες ηχογραφήσεις της Καλλιδρομίου και στο CD ''Playing with Melina'', όπου διάφοροι συνθέτες και παραγωγοί της electronica περνούν μέσα από το μαγικό τους φίλτρο τα τραγούδια και τις ατάκες της Μελίνας Μερκούρη, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον!
σχόλια