Το νησάκι της Σπιναλόγκας στη νότια Κρήτη, όπου μέχρι το 1957 έστελναν σε απομόνωση τους λεπρούς, έδωσε το όνομά του στην αθηναϊκή κολεκτίβα και δισκογραφική (Spinalonga Records) που δρα τα τελευταία τρία χρόνια στην Αθήνα, με σκοπό να προωθήσει την ελληνική αγγλόφωνη εναλλακτική σκηνή. «Το όνομα επιλέχτηκε χωρίς να ξέρουμε τι είναι η Σπιναλόγκα» μου λέει Φίλιππος, ένα από τα ενεργά μέλη της ομάδας, «απλά μας άρεσε όπως ακουγόταν. Όταν συνειδητοποιήσαμε από πού προέρχεται, αυτός ο αναπόφευκτος συμβολισμός ήταν καλοδεχούμενος. Αλλά μέχρι εκεί. Η Spinalonga Records ξεκίνησε ως ιδέα το φθινόπωρο του 2004, με αρχικό σκοπό να κυκλοφορήσει μια συλλογή από πρωτοεμφανιζόμενα, τότε, σχήματα, που κινούνταν στον εναλλακτικό αγγλόφωνο χώρο. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας είχαμε αυτό το εγχείρημα να ανοίξει και πέρα από μια συλλογή, να βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υγιούς ανεξάρτητης σκηνής».
Το σκεπτικό ήταν να γίνει κάτι αντίστοιχο με την κατάσταση των κολεγιακών στην Αμερική και τη συνεργασία των σχημάτων μεταξύ τους, για να υφίσταται πραγματικά ο όρος «σκηνή». «Είναι μια προσπάθεια που οργανώνεται από μέλη των γκρουπ που συμμετέχουν σε αυτή. Είναι μια κολεκτίβα, μια παρέα που προσπαθεί να προωθήσει τη δουλειά της, κάποιοι τρελοί τύποι που ονειρεύονται την αναγέννηση της εναλλακτικής σκηνής».
Ρομαντική διάθεση 25χρονων παιδιών, σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη δισκογραφία, που τίποτα σχεδόν δεν πουλάει στη μουσική, τουλάχιστον σε μορφή CD; «Είναι όντως μια εποχή που οι δίσκοι δεν πουλάνε, αλλά εμάς δεν απασχολεί το εμπόριο δίσκων. Το να φτιάξουμε τη Spinalonga Records δεν εμπεριέχει κάποιο ιδιαίτερο ρίσκο. Δεν ήταν απαραίτητα κάποια προαπαιτούμενα, άλλωστε. Στην ουσία, όταν ξεκινήσαμε, ούτε live σε μαγαζιά δεν μπορούσαμε να κλείσουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορούν κάποιοι να διαθέτουν ενέργεια και χρόνο σε αυτό. Πουλάμε τις κυκλοφορίες μας 5 ευρώ, ακόμα και την τρίτη συλλογή μας που είναι διπλή. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανοιχτεί πολύ οικονομικά, ελαχιστοποιώντας το πιθανό ρίσκο, εξάλλου οι κυκλοφορίες μας πουλάνε και όσες εξαντλούνται παραμένουν σε ζήτηση. Το κίνητρο για να κυκλοφορούμε συλλογές είναι να ακουστεί η μουσική που υπάρχει σε αυτές, το ότι τις πουλάμε είναι καθαρά θέμα κόστους».
Τι
έχετε κερδίσει μέχρι τώρα, μετά από
τρεις συλλογές;
Μετά από τρία χρόνια
παρουσίας πιστεύω ότι το τοπίο έχει
αλλάξει. Αρχίζει και δημιουργείται ένα
underground κοινό που έχει
επαφή με τα δρώμενα στο χώρο, αλλά
κυριότερα τα συγκροτήματα είναι πλέον
πιο συνειδητοποιημένα και διαρκώς
εξελίσσονται. Σε αυτό πιστεύουμε ότι
έχουμε συμβάλλει. Πλέον, με τη Spinalonga
συνεργάζονται τουλάχιστον 40 συγκροτήματα
από όλη την Ελλάδα. Στο διαδικτυακό τόποwww.spinalonga.grυπάρχουν δωρεάν downloads,
σύνδεσμοι σε βίντεο και βιογραφικά από
τα γκρουπ. Το site είναι μία
καλή αρχή για να έρθει όποιος ενδιαφερθεί
σε επαφή με την ελληνική αγγλόφωνη
σκηνή.
Με
ποια κριτήρια επιλέγετε τα γκρουπ που
συμμετέχουν στις συλλογές σας;
Η
επιλογή είναι καθαρά βασισμένη στο
προσωπικό μας γούστο. Προσπαθούμε να
είμαστε ανοιχτόμυαλοι, να ακούμε τους
παλμούς της σκηνής, ώστε εάν προσπεράσαμε
κάτι, αλλά αξίζει, να το ξανασυναντήσουμε.
Η κατάσταση στην Αθήνα βελτιώνεται
συνεχώς, κυρίως επειδή βελτιώνονται τα
γκρουπ, οπότε τα μαγαζιά πρέπει να τα
σεβαστούν. Η κατάσταση είναι σαφώς
καλύτερη απ' ό,τι παλιότερα και υπάρχει
ένα μικρό κοινό που υποστηρίζει τα
σχήματα. Αυτό που κάνουμε σίγουρα δεν
φτάνει για να αλλάξει η ελληνική σκηνή.
Ελπίζουμε η δράση μας να συνεισφέρει
παραγωγικά στο να γίνονται περισσότερα
πράγματα, να βγαίνουν άλμπουμ, να γίνονται
πιο καλά live, να υπάρχει
ένας συνδετικός ιστός στη σκηνή. Να
υπάρξει δηλαδή ουσιαστικά μια σκηνή».
Στις 16 και 17 του μήνα οργανώνεται στο Rodeo το In The Junkyard 3, με 5 γκρουπ κάθε μέρα και 5 ευρώ είσοδο, όσο κοστίζει μια μπίρα. Όποιος παραβρεθεί και τις δύο μέρες θα πάρει την τρίτη διπλή δωρεάν.
σχόλια