Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter
0

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter

Το 1977 ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, γιος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου και της ποιήτριας Μαρίας Παπαλεονάρδου, ήταν 30 ετών. Έκαναν κολλητή παρέα με τον συνάδελφο του, Θάνο Μικρούτσικο, και οι αισθητικοί προβληματισμοί τους αφορούσαν τη λεγόμενη ''τέχνη για το λαό'' ή το πως ένας ''προοδευτικός'' καλλιτέχνης οφείλει να λειτουργεί μέσα στην κοινωνία του.

Εκείνη την περίοδο που το πολιτικό τραγούδι μεσουρανούσε, ο Γρηγορίου μελοποιεί τα ''Ανεπίδοτα γράμματα'' του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου ως απάντηση στα ''Πολιτικά τραγούδια'' του Μικρούτσικου. Δεν ήταν και λίγο ένας νέος - τότε - συνθέτης να προτείνει έναν ''αντι-ηρωικό'' ποιητή. Κι αν οι μελοποιήσεις του Μίκη Θεοδωράκη στον Μανώλη Αναγνωστάκη, έναν άλλο σπουδαίο ''ποιητή της ήττας'', είχαν κυκλοφορήσει μόλις δύο χρόνια πριν - οι ''Μπαλάντες'' του 1975 με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τον Πέτρο Πανδή -, ο Μίκης ήταν ο Μίκης που λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο ενός λαϊκού - λυρικού τραγουδιού. Ο Γρηγορίου, απ' την άλλη, χρησιμοποιούσε πιο απελευθερωμένες μουσικές φόρμες φτιάχνοντας κατ' ουσίαν ένα αβάν γκαρντ έργο, αρκετά ''δύσκολο'' για τον μέσο ακροατή ακόμη κι εκείνων των χρόνων. Παρ' όλα αυτά, και ο Αλέκος Πατσιφάς της Lyra δέχτηκε να το εκδώσει (μεγάλο ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με τον ίδιο τον Γρηγορίου, η επιλογή της Αφροδίτης Μάνου ως ερμηνεύτρια μαζί με τον Σάκη Μπουλά), και ο δίσκος μετά την κυκλοφορία του έκανε κάποια αίσθηση σε όσους παρακολουθούσαν το εγχώριο έντεχνο τραγούδι. Σήμερα, πάντως, θεωρείται κλασικό έργο και μία από τις πιο μεγάλες, πραγματικά, στιγμές της υπόθεσης μελοποιημένη ποίηση στη χώρα μας.


 

Η γνωριμία του Μιχάλη Γρηγορίου με τον Άρη Αλεξάνδρου είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέσω του Γιάννη Δουβίτσα. Αργότερα, ο συνθέτης επισκέφτηκε τον ποιητή στο σπίτι του στη Νέα Ιωνία, τότε που το ''Κιβώτιο'', το μυθιστόρημα του, είχε μόλις μεταφραστεί στα γαλλικά. Στα τέλη του 1976 με τα ''Ανεπίδοτα γράμματα'' έτοιμα, αλλά ακόμη αδισκογράφητα, συνέβη ο Αλεξάνδρου να περάσει ξανά από την Ελλάδα και να συναντηθούν με τον Γρηγορίου, στο σπίτι του συνθέτη εκείνη τη φορά. Ο Γρηγορίου του έδειξε το έργο ολοκληρωμένο και πήρε την έγκριση του ποιητή.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, η πρώτη κόπια θα πήγαινε στα χέρια του Άρη Αλεξάνδρου, όπως ήταν φυσικό κι επόμενο. Και ο ποιητής θα έστελνε στον Μιχάλη Γρηγορίου την ακόλουθη επιστολή:

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter

''Φίλε κύριε Γρηγορίου,

Άκουσα χθες την καντάτα σας τρεις φορές. Στο καθαρά μουσικό επίπεδο δε μου πέφτει λόγος, τολμώ να πω ωστόσο ότι πετύχατε το σκοπό σας: Γεφυρώσατε τη ''σοβαρή'' μουσική με την ''ελαφρά''. Θά'λεγα μάλιστα ότι το προγεφύρωμά σας θα επιτρέψει στη ''σοβαρή'' να κατακτήσει το χώρο της ''ελαφράς''.

Υπάρχει όμως ένα άλλο επίπεδο για το οποίο μπορώ να μιλήσω με απόλυτη σιγουριά: Η καντάτα σας μεταγράφει και ερμηνεύει σωστά τον πόνο και την οργή, την απόγνωση και τη νοσταλγία, την πίκρα και τον σαρκασμό των στίχων μου. Οι δικοί σας ήχοι, οι τόνοι, οι ρυθμοί, έτσι όπως τους αποδώσανε οι τραγουδιστές σας και η ορχήστρα σας, προσθέσανε μια άλλη διάσταση, όχι απλώς ηχητική στις λέξεις μου, τόσο που ένιωσα πως τα ανεπίδοτα γράμματα μου φτάσανε επιτέλους στον παραλήπτη τους.

Η Καίτη και δυο φίλοι συμφωνούν μαζί μου.

Από 2 μέχρι 3 και 21 μέχρι 28 Αυγούστου θα είμαι στην Αθήνα. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά. Θα σας τηλεφωνήσω, πάρτε με και σεις στο 766.09.86

Καλή αντάμωση λοιπόν

Πάντα φιλικά

Άρης Αλεξάνδρου, Παρίσι 12.7.77''

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter
Ο συγγραφέας και ποιητής Άρης Αλεξάνδρου

Δυστυχώς αυτό το ραντεβού του Αλεξάνδρου με τον Γρηγορίου δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί ποτέ. Ο ποιητής πέθανε στο Παρίσι στις 2 Ιουλίου του 1978, σε ηλικία 56 ετών.

* Ευχαριστώ τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου για την αποκλειστική παραχώρηση της ανέκδοτης χειρόγραφης επιστολής του Άρη Αλεξάνδρου στο LIFO.gr

** Η επιστολή θα βρίσκεται τυπωμένη στο πρόγραμμα της συναυλίας του Μιχάλη Γρηγορίου αυτή την Πέμπτη, 19/3, στην αίθουσα ''Δημήτρης Μητρόπουλος'' του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιαστούν τα έργα ''Ανεπίδοτα γράμματα'' σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου και ''Ο Οδυσσέας στο ποτάμι'' σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου με ερμηνευτές τους Αφροδίτη Μάνου - Τάσο Αποστόλου και τους Δώρο Δημοσθένους - Θεοδώρα Μπάκα, αντιστοίχως. Ώρα έναρξης: 20.30

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ