Ο δημοφιλής online σταθμός NTS επιμελείται μια από τις σκηνές του φετινού Plisskën

Ο δημοφιλής online σταθμός NTS επιμελείται μια από τις σκηνές του φετινού Plisskën Facebook Twitter
Από περίπου 350.000 μοναδικούς ακροατές κάθε μήνα έχουμε φτάσει στους 750.000 και αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε περισσότερο κόσμο για να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε.
0

To NTS έχει βάλει πλώρη να κατακτήσει τον κόσμο. Ο λονδρέζικος online ραδιοφωνικός σταθμός που πριν από δυο χρόνια είχαμε παρουσιάσει στο LIFO.gr έχει υπερβεί κάθε προσδοκία. Δεν μας κάνει εντύπωση μια και η ποιότητα των εκπομπών του παραμένει υψηλή. Τον έχουν αγκαλιάσει σπουδαίοι καλλιτέχνες που βρίσκουν έναν ελεύθερο χώρο να εκφράσουν μια άλλη τους πλευρά, αυτή του ακροατή. Συχνά κάνουν εκπομπές μουσικοί και επιλέγουν τα αγαπημένα τους.

Αυτό το online ραδιοφωνικό πείραμα που ξεκίνησε το 2011 έχει αυξήσει το κοινό του και επεκτείνεται συνεχώς και σε άλλες χώρες. Όταν τους είχαμε μιλήσει δεν ήξεραν πόσους ακροατές είχαν από την Ελλάδα. Σήμερα που έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν, γνωρίζουν ότι έχουν γύρω στους 9.000 ακροατές από την χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο επομένως που επέλεξαν το Plisskën, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το Βρετανικό Συμβούλιο, ως ένας από τα τέσσερα φεστιβάλ παγκοσμίως για να επιμεληθούν μια ολόκληρη σκηνή για μια μέρα.

Στην εναλλακτική μουσική, οι συνεργασίες που γίνονται λόγω της εικονικής εγγύτητας δημιουργούν μια νέα κουλτούρα που δεν αναμασά απλά το παρελθόν. Είναι μια συναρπαστική εποχή για τη μουσική αν ξέρεις πού να ψάξεις.

Επομένως, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου θα ανέβουν στη σκηνή του Plisskën οι Lady Leshurr, Last Japan, Λένα Πλάτωνος, Coby Sey, LAPS και Loft. Οι άνθρωποι του NTS δεν κρύβουν μάλιστα φέτος τη λατρεία που έχουν για την μουσική της Λένα Πλάτωνος που ακούγεται συνέχεια από τον σταθμό, και πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα που θα παίξει στη σκηνή τους. Πριν όμως από το Σάββατο, η Tabitha Thorlu-Bangura που κάνει τον προγραμματισμό του σταθμού μας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις για το τι έχει αλλάξει αυτά τα δυο χρόνια για το NTS.

Ο δημοφιλής online σταθμός NTS επιμελείται μια από τις σκηνές του φετινού Plisskën Facebook Twitter
Η Tabitha Thorlu-Bangura κάνει τον προγραμματισμό του σταθμού.

— Τι έχει αλλάξει στο NTS από την τελευταία φορά που μιλήσαμε;

Πρώτα απ' όλα έχουμε εξελιχθεί πάρα πολύ. Από περίπου 350.000 μοναδικούς ακροατές κάθε μήνα έχουμε φτάσει στους 750.000 και αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε περισσότερο κόσμο για να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε. Αρχίσαμε να κάνουμε μεγαλύτερες συνεργασίες. Δουλεύουμε πια αποκλειστικά με οργανισμούς όπως η Tate Modern και το MOCA, όπως και με μάρκες όπως η Uniqlo, η Sonos και η Adidas. Ανοίξαμε ένα νέο στούντιο στο Λος Άντζελες που είναι καταπληκτικό και γιορτάζουμε επίσης, φέτος, τη δεύτερη χρονιά του στούντιο μας στο Μάντσεστερ.

Τεχνολογικά έχουμε λανσάρει μία νέα εφαρμογή αναζήτησης στον ιστότοπο, που σε διευκολύνει να ψάξεις εκπομπές από πάνω από 200 διαφορετικά είδη μουσικής, και το iOS app μας θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα. Σε σχέση με το ήθος μας και την προσέγγισή μας, τίποτα δεν έχει αλλάξει - μαζί με τη μεγάλη διεθνή οικογένειά μας από εξαιρετικούς DJs και καλλιτέχνες, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε την πιο ενδιαφέρουσα και καινοτόμα μουσική από ένα ευρύ φάσμα ειδών σε μη παραδοσιακούς λάτρεις της μουσικής από όλο τον κόσμο.

— Από την εμπειρία σας, ποιο είδος μουσικής προτιμάει περισσότερο ο κόσμος;

Δεν είναι τυχαίο που παρουσιάζουμε ένα ευρύ φάσμα ειδών και στυλ μουσικής. Οι βασικοί ακροατές μας είναι λάτρεις της μουσικής γενικότερα και ακούνε όλα τα είδη. Τη μια μέρα μπορεί να ακούσουν μια εκπομπή για το χέβι μέταλ και μετά να ακολουθήσει μια εκπομπή τέκνο κι έπειτα για την τζαζ. Παρόλα αυτά, τα είδη που ψάχνουν περισσότεροι οι ακροατές και είναι πιο ψηλά στις λίστες είναι το χιπ-χοπ, η soul, η ambient και η techno.

— Πώς βλέπετε τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία; Είναι καλύτερα ή χειρότερα από παλιότερα;

Αλλάζουν προς το καλύτερο, κατά την άποψή μου. Από τη μια πλευρά υπάρχει μια υπερπληθώρα από μεγάλα εμπορικά φεστιβάλ αλλά και με ορισμένες κλαμπ βραδιές που μοιάζουν σαν να είναι επίσης φεστιβάλ. Σιγά σιγά όμως αρχίζει και εμφανίζεται μια μεγαλύτερη ποικιλία, όχι μόνο όσον αφορά τους καλλιτέχνες, αλλά ένα πιο ενδιαφέρον εύρος ανθρώπων πίσω από τις σκηνές, που είναι σημαντικό ώστε τα πράγματα να πάνε μπροστά. Αναφορικά με τη δημιουργία της μουσικής, η αυξανόμενη πρόσβαση και η κατάργηση των γεωγραφικών συνόρων που γίνεται εξαιτίας του Ίντερνετ είναι ένα τεράστιο συν. Στην εναλλακτική μουσική, οι συνεργασίες που γίνονται λόγω αυτής της εικονικής εγγύτητας δημιουργούν μια νέα κουλτούρα που δεν αναμασά απλά το παρελθόν. Είναι μια συναρπαστική εποχή για τη μουσική αν ξέρεις πού να ψάξεις.

Ο δημοφιλής online σταθμός NTS επιμελείται μια από τις σκηνές του φετινού Plisskën Facebook Twitter
Οι βασικοί ακροατές μας είναι λάτρεις της μουσικής γενικότερα και ακούνε όλα τα είδη. Την μια μέρα μπορεί να ακούσουν μια εκπομπή για το χέβι μέταλ και μετά να ακολουθήσει μια εκπομπή τέκνο κι έπειτα για την τζαζ.


— Η έθνικ μουσική ακόμη ενδιαφέρει τον μοντέρνο ακροατή;

Εξαρτάται πώς ορίζει κανείς τον όρο. Είναι αρκετά επίκαιρος αυτές τις μέρες. Στο NTS, ο κόσμος ενδιαφέρεται για μουσική από όλο τον κόσμο, από όλη την ιστορία, μέχρι τους σύγχρονους κλαμπ ήχους.

— Και όσον αφορά την ελληνική μουσική; Τι παίζεται στο NTS;

Υπάρχουν μερικοί Έλληνες καλλιτέχνες που είναι αρκετά δημοφιλείς στο NTS όπως η Λένα Πλάτωνος, ο Bill Kouligas, o Iasos, ο Δημήτρης Πετσετάκης και ο Βαγγέλης Κατσούλης.


— Είναι η δεύτερη φορά που έρχεστε στην Αθήνα ως επιμελητές στο Plisskën Festival. Πώς ήταν η περσινή σας εμπειρία; Και πώς επιλέγετε τα ονόματα που παίζουν στη σκηνή σας;

Είμαστε σούπερ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στο Plisskën. Πέρσι περάσαμε καταπληκτικά. Όλοι οι καλλιτέχνες που είναι φέτος στο line-up είναι ενθουσιασμένοι που έχουν την ευκαιρία να παίξουν μπροστά στο αθηναϊκό κοινό. Εκτός από τη Λένα Πλάτωνος, που θεωρούμε ότι είναι θρύλος, η σκηνή μας θα έχει Βρετανούς καλλιτέχνες ή μουσικούς που έχουν τη βάση τους στη Βρετανία, μια και η συμμετοχή μας υποστηρίζεται από το Βρετανικό Συμβούλιο. Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε μουσικούς από ένα ευρύ φάσμα ειδών αλλά και να παρουσιάσουμε τα πιο ανερχόμενα ταλέντα. Ανυπομονούμε.

Ακολουθεί μια επιλογή που έκαναν για το LIFO.gr από εκπομπές τους από όλο τον κόσμο. Δεν είναι οι καλύτερες ή οι πιο δημοφιλείς αλλά αυτές που αντιπροσωπεύουν τη φιλοσοφία του σταθμού:

1. 

Carla Dal Forno

Η Carla είναι μια τραγουδοποιός από την Αυστραλία, δουλειά της οποίας κυκλοφορεί στην Blackest Ever Black. Μόλις μετακόμισε στο Λονδίνο, ξεκίνησε μια σειρά από συχνές εκπομπές στο NTS. Παίζει τις δικές της παραγωγές δίπλα σε αγαπημένα της και επιρροές της που κυμαίνονται από το minimal synth μέχρι το φολκ και το art rock.

2. 

Radio Fenriz

O Gylve Fenris Nagell, ευρύτερα γνωστός ως Fenriz, είναι το μισό της νορβηγικής black metal μπάντας Darkthrone. Καταλαμβάνει το πλατό του NTS μια φορά τον μήνα και επιλέγει τα καλύτερα από τον χώρο του μέταλ.

3. 

Amila

Ο Amila, ο ιδρυτής του βερολινέζικου πρότζεκτ Altered Soul Experiment, κάνει μηνιαίες εκπομπές γεμάτες από soul, boogie, disco. Παρουσιάζει επίσης επιλογές από τις συλλογές Search For Peace της εταιρείας του, που καλύπτουν χαλαρωτικά είδη όπως ambient jazz και fourth world.

4.

Equiknoxx

Οι Equiknoxxx είναι μια δυνατή εξαμελής κολεκτίβα από την Τζαμάικα που μπερδεύει το dancehall με επιρροές από την techno αλλά και την ευρύτερη ηλεκτρονική μουσική σκηνή.

5. 

Goth Money
Είναι κύριοι εκπρόσωποι της gothic χιπ-χοπ σκηνής του Λος Άντζελες. Ο ήχος τους είναι μια μίξη του βρώμικου χιπ-χοπ του Νότου με την chopped 'n' screwed κληρονομιά του DJ Screw και τα καλτ σάουντρακ των b-movies τρόμου.

Info:

Plisskën Festival

Πειραιώς 127

1-2 Δεκεμβρίου 2017

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ