O πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Τηλέμαχος Μούσας

O πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Τηλέμαχος Μούσας Facebook Twitter
Πάντοτε σκεφτόμουν να ενώσω διαφορετικά είδη μουσικής , μακριά από τα στερεότυπα. Τότε άκουσα το "Into the Pandemonium" και κοινώς έπαθα σοκ...
0

Celtic Frost - Into the Pandemonium

Απόψε πιο τεμπέλικα ονειρεύεται η σελήνη,
σαν την ωραία που ξάπλωσε σε μαξιλάρια πλήθη,
και μ' ένα χέρι ανάλαφρο και μ' αμεριμνοσύνη
χαϊδεύεται πριν κοιμηθεί τριγύρω από τα στήθη.
Στων απαλών χιονόσφαιρων την ατλαζένια πλάτη,
σ' έκστασες παραδίνεται βαθειές, ξεψυχισμένη.
Και στα κατάσπρα οράματα περιπλανά το μάτι
που το καθένα ως άνθισμα στον ουρανό ανεβαίνει.
Στην οκνηρή της αθυμιά, στη σφαίρα αυτή κι αν λάχει,
ν' αφίσει κάποιο δάκρυ της κρυφό ν' αργοκυλήσει,
ένας ποιητής ευλαβικός που έχει στον ύπνο αμάχη
Αυτό το δάκρυ το χλωμό στη φούχτα θα το κλείσει
όπου ιριδοφεγγοβολά σαν οπαλιού κομμάτι
Και θα το κρύψει στην καρδιά μακριά αφ' του ήλιου το μάτι.

Charles Baudelaire, «Η θλίψη της σελήνης»

Ξεκινώ με το ποίημα του Charles Baudelaire "Η θλίψη της σελήνης"  γιατί ο πρώτος αγαπημένος μου δίσκος το περιείχε μελοποιημένο. Αυτή ήταν και  η πρώτη μου επαφή με τον  Baudelaire.

Ποιος είναι αυτός ο δίσκος;

Ο δίσκος είναι το Into the Pandemonium και είναι ο τίτλος του τρίτου άλμπουμ του ελβετικού συγκροτήματος Celtic Frost, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1987. 

1988....Ήμουν μαθητής λυκείου και άκουγα πολύ thrash metal, new wave και  punk. Επίσης μου άρεσε από τότε πολύ το Μπαρόκ και η οπερατική μουσική και είχα μόλις αρχίσει να πειραματίζομαι και με το jazz rock αλλά και να ακούω παράλληλα συγκροτήματα όπως οι Swans, οι Coil,οι Christian Death ,οι Sonic Youth, ο Ηenry Rollins, κ.α.

Πάντοτε έτσι ήμουν, μου άρεσαν ετερογενή είδη μουσικής αλλά και ήμουν και είμαι λάτρης της αντίστιξης...και φυσικά δεν εννοώ μόνο την μουσική αντίστιξη.

Πάντοτε σκεφτόμουν να  ενώσω διαφορετικά είδη μουσικής , μακριά από τα στερεότυπα. Τότε άκουσα το "Into the Pandemonium" και κοινώς έπαθα σοκ.

Τους Celtic Frost τους άκουγα ήδη αλλά δεν ήταν και το αγαπημένο μου συγκρότημα, ο ήχος τους στους δύο προηγούμενους δίσκους ήταν πιο μονόχνοτος, βαρύς μεταλλικός. Το Into the Pandemonium όμως δεν ήταν έτσι, είχε τα πάντα.

Όλα  αυτά τα διαφορετικά   που άκουγα βρισκόντουσαν σε ένα δίσκο! Οπερατικές φωνές, γαλλικά κόρνα, Dark Wave , punk, thrash metal, ethnic, μέχρι και ηλεκτρονικό κομμάτι έχει ο δίσκος με μια πρώιμη ραπ χροιά! Και βέβαια Μπωντλαίρ μελωποιημένο σε δυο version ,(στα αγγλικά στο LP) και στα γαλλικά (σε maxi single) μόνο με έγχορδα και γυναικεία φωνητικά

Το εξώφυλλο του δίσκου προέρχεται από τον πίνακα του Ιερώνυμου Μπος  του 1504 με τίτλο "Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων", ένα τρίπτυχο που παρουσίαζε τον παράδεισο και την κόλαση, μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε από το συγκρότημα. Οι Celtic Frost δεν υπάρχουν πια, πρόσφατα πέθανε, αρκετά νέος και ο μπασίστας τους Martin Ain. Δεν έβγαλαν πότε ξανά δίσκο σαν το Into the Pandemonium το οποίο όταν βγήκε μισήθηκε από την πλειοψηφία του συντηρητικού Metal κοινού και σήμερα η  wikipedia γράφει για αυτό ότι: αποτέλεσε την απαρχή αυτού που ονομάστηκε Avant Garde Metal.

Ο δίσκος αυτός  με επηρέασε πολύ  και είναι σημείο αναφοράς για μένα και τη μουσική που συνθέτω έως και σήμερα.

 

Info

Ο Τηλέμαχος Μούσας έχει συνθέσει την νέα όπερα "The Cave" (Το Σπήλαιο) για τέσσερις φωνές, πιάνο, σαντούρι και ηλεκτρονικά, το οποίο σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου και αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή και συνεργασία φορέων του εξωτερικού, όπως του Ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe και των: Teater Nordkraft, Aalborg (Δανία), REP Theatre, Birmingham (Μεγ. Βρετανία), New Media Department, Stanford University (ΗΠΑ) και Copenhagen Operafestival (Δανία).

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Τέχνης για 10 μόνο παραστάσεις (31 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2018). ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ θα εξελιχθεί μέσα από διεθνή residencies και συνεργασίες σε βάθος χρόνου ενώ έχουν ήδη κλειστεί παραστάσεις στο εξωτερικό.

Official site

Facebook

 

Tilemachos Moussas - "Walls" (featuring Marilena Chrisohoidi)

Επιμέλεια:Βαγγέλης Μακρής

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ