Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
0

 

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Οι 'The East' είναι μια σχετικά νεοσύστατη μπάντα, άθροισμα πέντε ανήσυχων νέων μουσικών με προϋπηρεσία στην ελληνική ροκ/ηλεκτρονική σκηνή, που με πείσμα δουλεύουν τον ήχο τους και με πάθος δίνονται στα live. Ακούγοντας το πρώτο τους ΕP, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις στους The East μια δυναμική που ξεφεύγει από ό,τι αντίστοιχο έχει να παρουσιάσει η ελληνική σκηνή στο συγκεκριμένο είδος. Δύναμη στις κιθάρες, υποβολή στα φωνητικά, μικρές κορυφώσεις και ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής από το οποίο δεν ησυχάζεις αν δεν τελειώσει το κομμάτι. Εμείς τους συναντήσαμε ένα μεσημέρι στο Κουκάκι, σε ένα πάρκο γεμάτο περιστέρια και παππούδες που έπαιζαν ντόμινο. Χτυπημένοι όλοι από τις ζέστες του Μάη, τους φωτογραφίσαμε σε αστικό τοπίο και ανοίξαμε μια κουβέντα μουσική που έφτασε μέχρι το διάστημα.

Γνωρίζω ότι οι The East προέρχονται από διαφορετικές μουσικές αφετηρίες. Θα μου εξηγήσετε αναλυτικά ποιος προέρχεται από ποια μπάντα; Και με αφορμή αυτό, τι στοιχεία προσέδωσε στο γκρουπ, μέχρι εκείνο να αποκτήσει τον ήχο που έχει σήμερα;

Αντώνης: O Γιώργος και εγώ παίζαμε στους Absent Mindead προ δεκαετίας. Πλέον εκτός από τους Τhe East παίζει μπάσο και στους Chickn. Νομίζω ότι οι πιο RnR αναφορές της μπάντας είναι δική του ευθύνη. Η Μανάλ μετά από ένα πολύ σύντομο πέρασμα από τους Sad Disco και αρκετά project που δεν επισημοποιήθηκαν, βρήκε την θέση της στην μπάντα ως πληκτρού, σαμπλερού, στιχουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο Κώστας στα τύμπανα είναι η τελευταία προσθήκη στο συγκρότημα. Έδωσε μια καινούρια πνοή στο υπάρχον υλικό. Με συμμετοχή σε μπάντες όπως οι Stereovoid, Eye Level και The Lambeth, μιλάμε σίγουρα για έναν από τους πιο δυναμικούς και ευρηματικούς μουσικούς της γενιάς του. Για το τέλος άφησα τον Στράτο μιας και έχει το μεγαλύτερο βιογραφικό από όλους μας. Με παλαιότερη θητεία ως κιθαρίστας στους Exposed by Observers και Wanna be James?, πλέον είναι το ήμισυ των .message και επίσης θα τον συναντήσετε με τον Άκη Σίνο, την Michela Pelusio (SpaceTime Helix) ή σε σόλο perfomances. Είναι αυτός που θα φτάσει τις συνθέσεις στα όρια τους, όσον αφορά τη δομή, την αρμονία αλλά και την κατεύθυνση.  

Γιατί το ένα κομμάτι του δίσκου λέγεται Τρίπολη; Υπάρχει κάποια ιστορία από πίσω;

Αντώνης: Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν περισσότερες ιστορίες από μία: διαχωρισμός, σύρραξη, θρησκεία, αντίθεση. Είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Θα μπορούσε να είναι απλά ένα ερωτικό τραγούδι. Επίσης είναι η γενέτειρα της Μανάλ.

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Ποια κομμάτια προτιμάτε: αυτά με τίτλους γυναικεία ονόματα ή εκείνα με τίτλους ονόματα πόλεων;

Στράτος: Τα ονόματα κάποιας τοποθεσίας είναι προτιμότερα. Μου φέρνουν στο μυαλό τους παραδοσιακούς σκοπούς της Κρήτης για παράδειγμα, που συνήθως έχουν σαν τίτλο το όνομα ενός χωριού ή μιας επαρχίας (Συρτός Αποκορωνιώτικος, Λουσακιανός κλπ).

Με το δεδομένο ότι έχετε κυκλοφορήσει δύο κομμάτια, τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο live του Σαββάτου;

Αντώνης: Έχουμε ένα live set το οποίο δουλεύουμε σχεδόν έξι μήνες. Είναι η πρώτη φορά που το νιώθουμε τόσο ολοκληρωμένο, οπότε το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να ηχογραφούμε αυτό το καινούριο υλικό. Νομίζω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά όταν του παρουσιάζεις κάτι τίμιο και προσωπικό.

Γιατί φτιάχνετε μουσική;

Στράτος: Γιατί είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους, με το μικρότερο αρνητικό αποτύπωμα, να εκφράσεις και να διαμορφώσεις το περιβάλλον σου. 

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που είχατε ποτέ σε live;

Στράτος: Οι πιο έντονες και απελευθερωτικές στιγμές στα live μας είναι εκείνες στις οποίες επιδιδόμαστε σε ένα παιχνίδι θορύβου, ανάδρασης και ελεγχόμενου χάους για να επανέλθουμε συντονισμένα στο επόμενο κομμάτι.

Ποιο πράγμα απεχθάνεστε στις πρόβες;

Στράτος: Την αργοπορημένη προσέλευση.

Είναι διεθνής η ελληνική μουσική σκηνή ή αμετανόητα local;

Αντώνης: Από την στιγμή που local καλλιτέχνες αλλά και συγκροτήματα περιοδεύουν στην Ευρώπη και στην Αμερική, έχουν διανομή εκτός των συνόρων, προβολή σε ξένα sites και blogs, υπογράφουν σε εταιρίες του εξωτερικού και παίζουν στον KEXP, φαντάζομαι πως μιλάμε για μια διεθνή σκηνή.

Ποιος είναι ο πιο σπουδαίος μουσικός όλων των εποχών;

Αντώνης: Κρίνοντας από την μουσική που κουβαλάει το Voyager 1 θα έπρεπε να πω ο Johann Sebastian Bach μιας και έχει τα περισσότερα κομμάτια στον χρυσό δίσκο. Παρόλα αυτά θα επιλέξω τον Chuck Berry που συμμετέχει επίσης στην ‘διαστημική’ συλλογή με ένα κομμάτι.

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Δείτε τους The East live το Σάββατο 16 Μαΐου στο Six D.O.G.S. μαζί με τους Plastic Flowers

και ακολουθήστε τους στο facebook

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT