Πέντε πρόσφατες μουσικές κυκλοφορίες που αξίζει να τσεκάρεις

TEMS Facebook Twitter
Η Tems μπορεί να μην είναι από τα ονόματα που θα χαρακτήριζε κάποιος δημοφιλή αυτή τη στιγμή, αλλά το 2021 ήταν μια χρονιά που την καθιέρωσε ως πρωτοκλασάτο όνομα.
0

ΤΟ 2022 ΞΕΚΙΝΗΣΕ με κυκλοφορίες αρκετά θορυβώδεις, με μεγάλα ονόματα να βγάζουν νέους δίσκους που σχολιάστηκαν πολύ, ακούστηκαν ακόμα περισσότερο και χιτάρουν στο Spotify, αυτοί που κερδίζουν όμως τις εντυπώσεις είναι μάλλον τα outsiders.

Το πρώτο άλμπουμ του Εθισμού «Made in Greece» σε παραγωγή του GoldenChild σαρώνει από το πουθενά και μαζεύει μόνο καλά σχόλια (το να ακούς καλή κουβέντα από την πλειονότητα του κοινού που συχνάζει στις ομάδες για το ελληνικό ραπ στο Facebook –που είναι αμείλικτο και δεν χρωστάει καλή κουβέντα για κανέναν– κάνει το κατόρθωμα ακόμα μεγαλύτερο).

Σκληρός στίχος με αλήθειες, κοινωνική κριτική, drill, Αθήνα και ελληνική πραγματικότητα σε εννιά κομμάτια που έχουν βρει ήδη μεγάλη ανταπόκριση.

Εθισμός - The Town

Ένας δίσκος που άξιζε να ακουστεί περισσότερο (τα νούμερα στα κλικ των βίντεο που υπάρχουν στο YouTube είναι απελπιστικά μικρά, κάτω από 5.000) είναι το νέο πρότζεκτ –The Brkn Record– του μπασίστα και συνιδρυτή των Heliocentrics, Jake Ferguson. Έχει τίτλο «The Architecture of Oppression Part 1» και είναι ένα αντιρατσιστικό άλμπουμ, μια απάντηση σε όλες τις μορφές βίας που καταπιέζουν τις ζωές των ανθρώπων που δεν είναι λευκοί στο Λονδίνο αλλά και παντού στον κόσμο.

Το πολύ φιλόδοξο άλμπουμ –από άποψη συνεργασιών και εκτέλεσης– είναι το έργο ενός ακτιβιστή που έχει πολεμήσει πολύ για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης, το οποίο, όμως, μάλλον δύσκολα μπορεί να βρει τη θέση του στη σύγχρονη μουσική.

Το «The Architecture of Oppression Part 1» θυμίζει αρκετά το «Blue Lines» των Massive Attack, τουλάχιστον στις προθέσεις, και έχει εξαιρετικούς guests από τον χώρο του κοινωνικού ακτιβισμού, της πολιτικής και της μουσικής, όπως τον πολιτικό ακτιβιστή Jermain Jackman, τη Zara MacFarlane, την ακτιβίστρια, ποιήτρια και τραγουδίστρια Ugochi Nwaogwugwu, τον αγωνιστή για την φυλετική δικαιοσύνη Lee Jasper, τον ποιητή Dylema κι αρκετούς άλλους που ξεδιπλώνουν σε 12 κομμάτια τα μανιφέστα τους, με εναλλαγή απαγγελιών και τραγουδιών. Είναι πολύ καλύτερο από ό,τι ακούγεται. 

The Brkn Record (feat Ugochi Nwaogwugwu) - On the Daily 

Κι ένα ακόμα κομμάτι:

The Brkn Record - His Mother's Eyes (Ft. Jermain Jackman)

Η Tems μπορεί να μην είναι από τα ονόματα που θα χαρακτήριζε κάποιος δημοφιλή αυτήν τη στιγμή, αλλά το 2021 ήταν μια χρονιά που την καθιέρωσε ως πρωτοκλασάτο όνομα. Είχε δύο πολύ πετυχημένα singles στα αμερικάνικα charts, τη συμμετοχή της στο κομμάτι «Fountains» του Drake από το άλμπουμ του Certified Lover Boy και στο «Essence» του Wizkid – μάλιστα για τη συμμετοχή της στο «Essence» ήταν και υποψήφια για Grammy.

Η πολύ χαρακτηριστική ανδρόγυνη φωνή της και η προφορά της την κάνουν μοναδική και αναγνωρίσιμη και αυτό φαίνεται πολύ στο «Crazy Tings», όπου είναι, επιτέλους, «πρωταγωνίστρια».

Η Tems (το κανονικό της όνομα είναι Temilade Openiyi) είναι νιγηριανής καταγωγής, γεννημένη στο Λάγος, με παιδεία μουσική και άποψη για τον ήχο της και τον τρόπο που τραγουδάει. Στα 15 της σταμάτησε να ακούει οτιδήποτε, γιατί «ήθελε να τραγουδάει με τον τρόπο που αισθάνεται, και όχι με τον τρόπο που θα το έκανε η Beyoncé ή οποιαδήποτε άλλη». Και τα κατάφερε. Το «Crazy Tings» είναι από το δεύτερο EP της «If Orange Was a Place».   

Tems - Crazy Tings

Το πρώτο άλμπουμ του DJ Benz έχει τίτλο The Grand Hustle και αυτό το κομμάτι με τον Dirty Harry είναι το καλύτερο του δίσκου:

DJ Benz ft Dirty Harry – Nascar

Το γυναικείο ραπ στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει ακόμη τη δύναμη που θα έπρεπε να έχει, ωστόσο βγαίνουν συνέχεια νέες φωνές που έχουν κάτι να πουν – όπως η Kisla

Kisla – Κοίτα δεις / Loaded Gun

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό ραπ 2021. Μια επεισοδιακή χρονιά σε 50 στιγμές

Μουσική / Ελληνικό ραπ 2021: Μια επεισοδιακή χρονιά σε 50 στιγμές

Όλα όσα μας άρεσαν πολύ, ξεχωρίσαμε, αλλά και όσα μας ενόχλησαν απ' όλα τα είδη του ελληνικού ραπ, τα καλά και τα άσχημα που το κάνουν συναρπαστικό και να αξίζει να ασχοληθείς μαζί του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: M. HULOT / ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΙΤΑΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
Immune

Μουσική / Ο Immune φέρνει φωτιά στο ελληνικό ραπ με τον καταιγιστικό «Προμηθέα» του

Ο νεαρός ράπερ, που μόλις κυκλοφόρησε ένα από τα πιο πετυχημένα πρώτα άλμπουμ των τελευταίων χρόνων, μιλάει για πρώτη φορά για όσα τον διαμόρφωσαν καλλιτεχνικά και πώς καταφέρνει να μετεωρίζεται μεταξύ old school rap και new wave.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT
SARA LANDRY

Μουσική / Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

Όσα πρέπει να ξέρετε για την DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας, κατάφερε να χτίσει τον δικό της θρόνο σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα και ετοιμάζεται να δονήσει για πρώτη φορά την Αθήνα με 150 bpm και πάνω.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Η πιο διάσημη Συμφωνία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κρύβει ακόμη και σήμερα άλυτα μυστήρια για ακροατές και μελετητές, τόσο για τη δημιουργία της όσο και για την πρώτη της εκτέλεση. Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα ακουστεί το περίφημο έργο, γίνεται αφορμή για τη Ματούλα Κουστένη να «σκαλίσει» τη ζωή του μεγάλου συνθέτη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν τα τελευταία του έργα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Lifo Videos / Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Ο τραγουδοποιός που ξεκίνησε από το YouTube μιλά για τη νέα του δουλειά «Η άνθρωπος», για την ανάγκη να σπάσουν τα γλωσσικά στερεότυπα και για τον σεξισμό που επικρατεί στη μουσική βιομηχανία. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η «καταραμένη γενιά» των Βρετανίδων ποπ σταρ

Μουσική / Η «καταραμένη γενιά» των Βρετανίδων ποπ σταρ

Η μουσική βιομηχανία συχνά ρομαντικοποιεί τον πόνο, αλλά οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα. Από την Amy Winehouse μέχρι τη Duffy, πολλές επιτυχημένες τραγουδίστριες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ανελέητη πίεση, κακοποίηση και προβλήματα ψυχικής υγείας.
THE LIFO TEAM
79’ με τον Παντελή Δημητριάδη

Μουσική / «Νιώθω ότι δεν μπορώ να συμπλεύσω με τον κόσμο γύρω μου»

Ο Παντελής Δημητριάδης, βασικός δημιουργός των Παιδιών της Παλαιότητας –αρχικά Κόρε. Ύδρο.– μιλά για όλα όσα τον κάνουν να νιώθει ως ένα ον σε μια παράλληλη πραγματικότητα, σε μια ειλικρινή συνέντευξη-απολογισμό με αφορμή τις εμφανίσεις τους στην Αθήνα.
M. HULOT
Laibach: «Μπορούμε να είμαστε όλα όσα φοβάστε και όλα όσα επιθυμείτε»

Μουσική / Laibach: «Μπορούμε να είμαστε όλα όσα φοβάστε και όλα όσα επιθυμείτε»

Λίγο πριν από την αποψινή της περφόρμανς στην Αθήνα (Gazarte), η ρηξικέλευθη σλοβένικη μουσική κολεκτίβα εκθέτει το καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό της μανιφέστο στη LiFO «προειδοποιώντας» ότι δεν είναι εδώ για να προσφέρει την άνεση του ψέματος, αλλά τη δυσφορία της αλήθειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαδημητρίου - Βερόνικα Δαβάκη: «Στο ρεμπέτικο έχουν ειπωθεί πράγματα πιο καίρια και πιο λακωνικά απ’ ό,τι στην υψηλή ποίηση»

Μουσική / «Στο ρεμπέτικο έχουν ειπωθεί πράγματα πιο καίρια απ’ ό,τι στην υψηλή ποίηση»

Με αφορμή τη νέα τους μουσική παράσταση με εντελώς άγνωστα τραγούδια των Παπαϊωάννου και Τούντα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Βερόνικα Δαβάκη μιλάνε για όσα οραματίζονται για το «Ελληνικό Σχέδιο» που βρίσκεται στην υπηρεσία της ελληνικής μουσικής και των δημιουργών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ