Πώς η Cardi B γράφει ιστορία στο αμερικανικό top-100

Πώς η Cardi B γράφει ιστορία στο αμερικανικό top-100 Facebook Twitter
«Πάντοτε φοβόμουν να ακολουθήσω τα όνειρά μου, επειδή, αν αποτύγχανα, δεν θα είχα τίποτα να περιμένω πια. Είναι πιο εύκολο να συμβιβάζεσαι με λιγότερα» είχε δηλώσει.
0

Υπάρχει κάτι βαθιά προβληματικό σε διάφορα κείμενα ή posts που διαβάζω στα social media τελευταία και ασχολούνται με τις ασθένειες που έχει κολλήσει η άμοιρη ανεξάρτητη σκηνή κι έχει γίνει τόσο φλώρικη ή με την εξαφάνιση των καλών κομματιών και των μεγάλων δημιουργών σήμερα. Και είναι προβληματικό επειδή κανείς δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τον ρόλο του σύγχρονου μέσου ακροατή. Κάποιος πρέπει να μπαίνει στο Διαδίκτυο και να ακούει μουσική. Δεν του τη βάζει με το ζόρι το Ίντερνετ. Το γούστο του κόσμου πάντα διαμόρφωνε την όψη που έχουν όσα ακούμε κι ας έχει αλλάξει ο τρόπος που τα καταναλώνουμε – διαφορετικά, όλοι θα ακούγαμε ακόμα Μπετόβεν. Έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από τo πρώτο ρεύμα της ψηφιακής έκρηξης και ήδη μια γενιά έχει μεγαλώσει γνωρίζοντας τη μουσική εντελώς διαφορετικά απ' ό,τι τα '80s ή και τα πιο κοντινά '90s. Την αντιμετωπίζει αλλιώς, πιο ακομπλεξάριστα, συν του ότι όλοι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ακούμε σχεδόν τα πάντα. Σίγουρα όλα αυτά αναλύονται συνέχεια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, όμως, παρά τις λιγοστές προσπάθειες να εξηγηθούν διάφορα φαινόμενα, κάποιοι φαίνεται να λειτουργούν ακόμα με αρκετές δόσεις συντηρητισμού, λες και ζούμε σε άλλο πλανήτη. Η φάση δεν φαίνεται να προχωράει πέρα από το οτιδήποτε αποκτάει την ταμπέλα του mainstream και θεωρείται αυτόματα και ανάξιο αναφοράς ή κατάπτυστο. Για να μη μιλήσω για τις φορές που νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με ποδοσφαιρικές ομάδες παρά με συγκροτήματα – κατάλοιπα του βρετανικού indie και αυτά. Ελάχιστοι επίσης δείχνουν να γνωρίζουν ότι ανεξάρτητη μουσική δεν είναι μόνο το ροκ.


Τις προάλλες λέγαμε για τον Sam Smith που κατάφερε να πετάξει την Taylor Swift από την κορυφή των βρετανικών τσαρτ. Σχεδόν ταυτόχρονα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Cardi B έγραφε ιστορία με το δικό της Νο1 στο αμερικανικό Billboard. Η 24χρονη φαίνεται ότι όχι μόνο καταρρίπτει στερεότυπα αλλά τα έχει εντελώς συνθλίψει.

Υπάρχει κάτι μοναδικό στον τρόπο που ραπάρει η Cardi, γεμάτη οργή και τονίζοντας συγκεκριμένες φράσεις, όπως το «bloody shoes» και το «money moves». Είναι τελείως πανκ, κι ας το θεωρήσουν ιεροσυλία ορισμένοι. Είναι απλή και άμεση απέναντι στον ακροατή, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται επικίνδυνη.


Αμφιβάλλω όμως αν το «Bodak Yellow» θα εκτιμηθεί εδώ πέρα όπως του αρμόζει. Κι αυτό επειδή δεν είναι μάτσο-ροκ αλλά ένα «απαίσιο» trap κομμάτι που φέρνει σε αμερικανικό σκυλάδικο και το τραγουδάει μια πρώην στριπτιτζού. Ας είναι από τα καλύτερα δείγματα που μπορείς να πετύχεις σε αυτή την υποτιμημένη υποκατηγορία του χιπ-χοπ, δεν έχει σημασία. Και στο εξωτερικό, βέβαια, ήταν ανάμεικτες οι αντιδράσεις, που θύμιζαν πάρα πολύ όσα σέρνανε στη Μαντόνα όταν πρωτοξεκίνησε, και στόχευαν κυρίως στο παρελθόν της Cardi.

 

Cardi B. - Bodak Yellow


Φταίει και το ότι το «Bodak Yellow» δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα κλασικής σύνθεσης ποπ τραγουδιού. Έχει γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία, ενώ δεν έχει ίχνος πιασάρικης μελωδίας ή τουλάχιστον ένα ρεφρέν. Σε άλλες εποχές αυτό θα ακουγόταν σαν εφιάλτης, αλλά σήμερα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία των τσαρτ, γεγονός που κάνει αυτό το κομμάτι ακόμα πιο ξεχωριστό. Πάντως, αν μπει κάποιος στα σχόλια στο YouTube τώρα, θα ανακαλύψει ότι πλέον έχει γίνει αφορμή για ένα αστείο διαδικτυακό παιχνίδι με τα πιο απίθανα και χαζά πράγματα που θέλει ο καθένας να κάνει όταν το ακούει.

Υπάρχει κάτι μοναδικό στον τρόπο που ραπάρει η Cardi, γεμάτη οργή και τονίζοντας συγκεκριμένες φράσεις, όπως το «bloody shoes» και το «money moves». Είναι τελείως πανκ, κι ας το θεωρήσουν ιεροσυλία ορισμένοι. Είναι απλή και άμεση απέναντι στον ακροατή, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται επικίνδυνη.

 
Οι πρωτιές της όμως δεν σταματάνε στην απουσία μελωδίας: είναι η πρώτη γυναίκα ράπερ που ανέβηκε στο Νο 1 μετά την Iggy Azalea το 2014. Είναι η πρώτη γυναίκα ράπερ που έσπασε το ρεκόρ της Lauryn Hill το 1998. Πάνε 19 χρόνια δηλαδή από τότε που ανέβηκε γυναίκα ράπερ στην κορυφή των τσαρτ χωρίς κανένα σπρώξιμο. Η Cardi δεν είχε καμιά παρουσία στο Billboard πριν από αυτό το κομμάτι.


Η επιτυχία της όμως θεωρείται τόσο σημαντική κυρίως επειδή είναι μια τελείως αντισυμβατική γυναίκα καλλιτέχνις που δεν ακολούθησε την πεπατημένη αλλά μια πορεία με τους δικούς τους όρους.

Πώς η Cardi B γράφει ιστορία στο αμερικανικό top-100 Facebook Twitter
Eίναι η πρώτη γυναίκα ράπερ που ανέβηκε στο Νο 1 μετά την Iggy Azalea το 2014.


Μεγαλωμένη μέσα στις συμμορίες του Μπρονξ, η Cardi B έχει καταγωγή από το Τρινιντάντ από την πλευρά της μητέρας της και από τη Δομινικανή Δημοκρατία από την πλευρά του πατέρα της. To πραγματικό της όνομα είναι Belcalis Almanzar.


Στα 18 της έπιασε δουλειά σε ένα ντελικατέσεν στο Μανχάταν. Την απέλυσαν επειδή πήγαινε πάντοτε καθυστερημένη και έκανε εκπτώσεις στους συνάδελφους της. Ήταν η τελευταία της δουλειά πριν αρχίσει το στριπτίζ στην ηλικία των 19, για να γλιτώσει από τη φτώχεια και μια βίαιη σχέση. Είναι απόλυτα ειλικρινής γι' αυτήν της την εμπειρία. Δεν κατακρίνει αυτό που έκανε, αντίθετα λέει ότι το στριπτίζ τη βοήθησε να βγάλει λεφτά και να ξεφύγει από έναν κακό γκόμενο που την έδερνε. Μπόρεσε, μάλιστα, να ξαναρχίσει τα μαθήματα στο κολέγιο για λίγο, αλλά τελικά τα παράτησε.


Η επαφή με τον κόσμο του στριπτίζ όμως την έκανε να μην έχει αυτοπεποίθηση. Λόγω του ανταγωνισμού, άρχισε να κάνει πλαστικές και να βάζει εμφυτεύματα στο στήθος και στα οπίσθιά της. Συζητάει πολύ ανοιχτά για όλα αυτά, δηλώνοντας πως δεν θα συμβούλευε καμιά γυναίκα να κάνει κάτι ανάλογο, λόγω των επιπτώσεων που πιθανόν να έχουν στην υγεία.


Έγινε ευρύτερα γνωστή από διάφορα βίντεο που ανέβαζε στην επίσημη σελίδα της στο Ιnstagram και άρχισαν να γίνονται viral στα social media.

Πώς η Cardi B γράφει ιστορία στο αμερικανικό top-100 Facebook Twitter
H Cardi B. στα MTV VMA 2017 awards.


«Πάντοτε φοβόμουν να ακολουθήσω τα όνειρά μου, επειδή, αν αποτύγχανα, δεν θα είχα τίποτα να περιμένω πια. Είναι πιο εύκολο να συμβιβάζεσαι με λιγότερα» είχε δηλώσει. Ένας από τους μάνατζερ που απέκτησε όμως όταν άρχισαν να αυξάνονται οι followers της διαπίστωσε ότι έχει μουσικό αυτί και ότι κατάφερνε να βάζει δικούς της στίχους σε ήδη γνωστά flows που είχαν σχέση με τη ζωή της. Όταν την άκουσε να φωνάζει σε έναν τύπο από το τηλέφωνο, συνειδητοποίησε ότι η φωνή της ήταν ξεχωριστή και την έπεισε να κάνει ραπ. Η μουσική που άκουγε κυρίως μέχρι τότε ήταν bachata, reggaeton, και dancehall, αλλά το χιπ χοπ της Νέας Υόρκης ήταν στο αίμα της.


Η Rawiya Kameir, στο μεγάλο πορτρέτο που έκανε πρόσφατα το «Fader» (έγινε και εξώφυλλο) στην Cardi B, αναφέρεται στον κελαρυστό τρόπο ομιλίας της: «Είναι ειρωνικό που ο κόσμος έχει κοροϊδέψει τόσο πολύ τον τόνο της φωνής της Cardi, επειδή, παρά την αφέλεια και την ισπανική προφορά της, μιλάει πιο εύγλωττα απ' όλους όσους έχω γνωρίσει στη ζωή μου».


Εντύπωση επίσης προκαλεί το πόσο αμήχανα την αντιμετωπίζουν στις συνεντεύξεις άντρες και γυναίκες. Ένας μάλιστα δεν έκρυψε την έκπληξή του λέγοντάς της «ξέρεις να ραπάρεις», σαν να ήταν κάτι περίεργο, ή μια άλλη δημοσιογράφος προσπαθούσε μάταια να εκμαιεύσει βρόμικες λεπτομέρειες σχετικά με τη βία που είχε υποστεί από τον φίλο της. Αν βάλεις και τα σεξουαλικά υπονοούμενα που ακούει από κάθε παρουσιαστή που νομίζει ότι κάνει χιούμορ, καταλαβαίνεις πόσο σάπιος είναι ο τρόπος που η μουσική βιομηχανία αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Χρειάζεται πολλή ψυχραιμία και γερά νεύρα για να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις, ειδικά όταν σε παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι – η Cardi B διαθέτει και τα δύο. Έχει επίσης δηλώσει ευθαρσώς ότι η φιλοδοξία της είναι είναι να κάνει hit και να πουλήσει δίσκους για να πληρώνει τους λογαριασμούς της και ότι δεν ακολουθεί κάποια μόδα επειδή, υποτίθεται, έχει κάποια «υψηλή» καλλιτεχνική κλίση, όπως μας τα πρήζουν διάφοροι. Αν δεν πουλάει αυτό που κάνει, τότε πρέπει να αλλάξει, τόσο απλά.


Γι' αυτό αποφάσισε να συμμετάσχει στο ριάλιτι «Love and Hip-Hop». Το πρώτο της mixtape «Gangsta Bitch Music Vol 1» δημιουργήθηκε εκεί και είναι από τις σπάνιες φορές που το Noisey έκανε θέμα για μια ράπερ, που αφορούσε περισσότερο τη μουσική της παρά την προσωπικότητά της.

Πώς η Cardi B γράφει ιστορία στο αμερικανικό top-100 Facebook Twitter
Η πρώτη φορά που πρόσεξα το όνομά της ήταν σε μια συνέντευξη της Azalea Banks, που δεν συνηθίζει να λέει καλό λόγο για κανέναν.


Γενικά, όμως, και οι φαν και η βιομηχανία από την αρχή τής συμπεριφέρονταν σαν σε ερασιτέχνη, τουλάχιστον πριν υπογράψει στην Atlantic, παρά τους δισταγμούς και την επιθυμία της να παραμείνει ανεξάρτητη. «Τώρα πρέπει να γίνω περισσότερο καλλιτέχνις. Και για να το κάνω αυτό, πρέπει να αυτολογοκρίνομαι, επειδή ο χαρακτήρας μου επισκιάζει τα πάντα» λέει.


Η πρώτη φορά που πρόσεξα το όνομά της ήταν σε μια συνέντευξη της Azalea Banks, που δεν συνηθίζει να λέει καλό λόγο για κανέναν. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα την ξανασυναντούσα στο Νο1 του Billboard. Στη συνέχεια, βέβαια, η Banks λύσσαξε.


Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει η κατεύθυνση που έχει πάρει, η μουσική αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς που δεν προλαβαίνεις καν να πιάσεις, πόσο μάλλον να εξερευνήσεις, όπως παλιότερα, και κομμάτια όπως το «Bodak Yellow» έχουν να κάνουν κυρίως με την οπτική υπό την οποία τα αντιμετωπίζεις. Αν και αυτή συνεχίζει να είναι περιορισμένη, τότε δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε περισσότερο.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ