Στον Lionder αρέσουν όλα τα κορίτσια

Στον Lionder αρέσουν όλα τα κορίτσια Facebook Twitter
«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι η αποδοχή όλων των γυναικών. Χωρίς καμία εξαίρεση». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ο Lionder είναι 24 ετών και είναι pop τραγουδιστής και στιχουργός. Αυτήν την περίοδο γράφει ελληνικές μπαλάντες και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν δικό του queer κόσμο στην ελληνική μουσική σκηνή. Μόλις κυκλοφόρησε ένα πολύ έξυπνο και διασκεδαστικό κομμάτι που έχει τίτλο «Μου αρέσουν τα κορίτσια» και ενδυναμωτικό μήνυμα. Για τον ίδιο είναι ένα επαναστατικό τραγούδι, με ένα πιο ανέμελο, pop-hiphop, σχεδόν techno feeling. 

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι η αποδοχή όλων των γυναικών. Χωρίς καμία εξαίρεση. Υπάρχουν αριστερές και δεξιές γυναίκες, γυναίκες που πάλεψαν για όσα έχουν κι άλλες που τα είχαν έτοιμα. Θέλω να αφαιρεθούν όλα τα στίγματα κι από τις δύο. Γιατί μιλάμε για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όποια κι αν είσαι, πλούσια ή φτωχιά, χριστιανή ή άθεη, φεμινίστρια ή όχι, δέχεσαι τον έμφυλο ρατσισμό, τα στερεότυπα και την καταπίεση. Κι αυτό δεν το ξέρω εγώ, αλλά το ξέρουν μόνο οι θηλυκότητες που το βιώνουν. 

Βέβαια, τα κατώτερα στρώματα τα βιώνουν όλα αυτά πολύ περισσότερο από τα ανώτερα, έτσι ενθαρρύνω όλα τα άτομα που έχουν κάποια προνόμια παραπάνω στην κοινωνία να τα χρησιμοποιούν όσο μπορούν για το καλό όσων χρειάζονται στήριξη. Όπως λέει και το τραγούδι, “Μου αρέσουνε του κόσμου οι γυναίκες [...] γιατί είναι αλληλέγγυες”. Το τραγούδι το έγραψα πριν από 3 χρόνια, τον Γενάρη του 2021, νομίζω κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας.

«Τώρα, στα 24 μου, όταν απογοητεύομαι από τον κόσμο και πέφτω ψυχολογικά, γυρνάω στους δικούς μου φανταστικούς κόσμους που πλάθω μέσα από τη μουσική μου, αφού σε κάθε μου project, είτε έχει κυκλοφορήσει είτε όχι, πρωταγωνιστεί άλλος χαρακτήρας, με συγκεκριμένα γνωρίσματα, ρίζες και αισθητική. Εκεί καταφεύγω και ξεχνιέμαι».

Εκείνα τα χρόνια ξεκίνησε μια εποχή που ήρθαμε όλα αντιμέτωπα με τις διάφορες πραγματικότητες της κοινωνίας, όπως η γυναικεία κακοποίηση, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και οι γυναικοκτονίες. Άρχισαν να λέγονται όσα δεν λέγονταν και, το πιο σημαντικό, αρχίσαμε να ακούμε. Το φεμινιστικό κίνημα και οι συζητήσεις γύρω από τη σεξουαλικότητα, το φύλο, την αυτοδιάθεση κ.λπ. έχουν μεγάλη διαφορά από το 2019 μέχρι σήμερα. Κι εγώ ως καλλιτέχνης και φεμινιστής, ως άνθρωπος που πιστεύει πως όλα είμαστε ίσα, χρησιμοποιώ την τέχνη μου για να φωνάξω όσα με στενοχωρούν και όλα αυτά για τα οποία αξίζει να παλεύω». 

Στον Lionder αρέσουν όλα τα κορίτσια Facebook Twitter
«Όποια κι αν είσαι, πλούσια ή φτωχιά, χριστιανή ή άθεη, φεμινίστρια ή όχι, δέχεσαι τον έμφυλο ρατσισμό, τα στερεότυπα και την καταπίεση. Κι αυτό δεν το ξέρω εγώ, αλλά το ξέρουν μόνο οι θηλυκότητες που το βιώνουν». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία, έχει γράψει ανέκδοτα βιβλία και ποίηση, που κάποια στιγμή θα βγουν στο φως, ασχολείται και με τον χορό, τη μουσική σύνθεση, την υποκριτική και την τέχνη της pop performance. 

«Μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης σε μια οικογένεια με πολλή αγάπη. Οι γονείς μου, ως δάσκαλοι καράτε, μεγάλωσαν και τα τρία τους παιδιά με πειθαρχία και σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους. Ο πατέρας μου, ως ήρεμη δύναμη, και με μια πανέμορφη πνευματική σοφία, μας θύμιζε πάντα το πώς να ζούμε αληθινά.

Η μητέρα μου, με τη δυναμικότητά της, το πείσμα αλλά και τη χαρισματική επικοινωνία της, μας έδωσε την αυτοπεποίθηση να σπάμε κάθε τείχος και να γεφυρώνουμε όσα μας χωρίζουν. Ήμουν έφηβος σε μια εποχή που η κοινωνία δεν μπορούσε να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητά μου, παραπάνω από ό,τι σήμερα, κι ας έχουν περάσει μόνο 10 χρόνια.

Στον Lionder αρέσουν όλα τα κορίτσια Facebook Twitter
«Αυτό που θα ήθελα να νιώσουν τα άτομα που ακούνε αυτό το κομμάτι και τα εκφράζει είναι μια αγκαλιά, ένα “σε πιστεύω, αδελφή μου”. “Σε ακούω, αδελφή μου”». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Άρα μεγαλώνοντας στο Ηράκλειο ένιωθα πάρα πολλές φορές μόνος μου. Αυτό που με έσωσε ήταν η μουσική, τα όνειρά μου, δυο-τρεις φίλοι που εμπιστεύτηκα στην πορεία και οι συζητήσεις με τους γονείς μου, μέχρι να φύγω τελικά και να ανοίξω φτερά προς τους προορισμούς που με αγάπησαν ατόφιο. Στην απόρριψη απαντούσα πάντα με πείσμα. Και με αυτό προχωράω. Οι γονείς μου λένε πως όταν ήμουν ακόμα στην κούνια, έκαναν δουλειές στο σπίτι και με παρατηρούσαν που χόρευα με τους ήχους των ντουλαπιών και του σφουγγαριού πάνω στο τραπέζι. Γράφω τραγούδια από όταν ήμουν 7 και γενικότερα έτσι έχω μάθει να επεξεργάζομαι τα συναισθήματά μου και το κουβάρι στο μυαλό μου.

Όταν ήμουν 13 και δεχόμουν bullying, γυρνούσα από το σχολείο, έβαζα το «Hair» της Lady Gaga στη διαπασών και χόρευα όσο πιο τρελά μπορούσα στους στίχους “I'll die living just as free as my hair”. Με έκαναν να νιώθω σαν τέρας κι έτσι χόρευα κι εγώ σαν τέρας όταν δεν έβλεπε κανείς. Τώρα, στα 24 μου, όταν απογοητεύομαι από τον κόσμο και πέφτω ψυχολογικά, γυρνάω στους δικούς μου φανταστικούς κόσμους που πλάθω μέσα από τη μουσική μου, αφού σε κάθε μου project, είτε έχει κυκλοφορήσει είτε όχι, πρωταγωνιστεί άλλος χαρακτήρας, με συγκεκριμένα γνωρίσματα, ρίζες και αισθητική. Εκεί καταφεύγω και ξεχνιέμαι». 

Για το συγκεκριμένο τραγούδι και την αντίδραση των γονιών του ο ίδιος λέει: «Φοβόμουν πως μπορεί να μην τους αρέσει, επειδή είναι διαφορετικό από όσα βγάζω τώρα. Αλλά το λάτρεψαν. Η μαμά μου μού είπε “Γιατί δεν μου το είχες βάλει να το ακούσω νωρίτερα, να σε έπειθα να το κυκλοφορήσεις πιο νωρίς;”. Οι γονείς μου είναι πολύ υποστηρικτικοί και με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει ανά τα χρόνια αισθάνονται την αδικία και την καταπίεση που ζω, και εγώ και άλλα άτομα σαν έμενα, επειδή απλά γεννηθήκαμε γκέι.

Lionder - Μου αρέσουν τα κορίτσια

Η μαμά μου πρόσφατα μου είπε στο τηλέφωνο πως δεν καταδέχεται την έκφραση “να αποδεχτείς το παιδί σου”. Θεωρεί ανεπίτρεπτο να σκέφτεται κανείς το αν θα αποδεχτεί το σπλάχνο του, τον άνθρωπο που έβγαλε κυριολεκτικά από μέσα του. Γενικά, αυτό που θα ήθελα να νιώσουν τα άτομα που ακούνε αυτό το κομμάτι και τα εκφράζει είναι μια αγκαλιά, ένα “σε πιστεύω, αδελφή μου”. “Σε ακούω, αδελφή μου”. Αλλά και πως έχουν ένα μέσο για να βγάλουν τον θυμό τους. Αυτό το τραγούδι είναι για να το ακούς στον δρόμο, φορώντας τα ρούχα που γουστάρεις, το μακιγιάζ που γουστάρεις, είτε είσαι cis γυναίκα, trans γυναίκα ή queer άτομο, που έχεις στερηθεί το δικαίωμα της έκφρασης, αλλά το παίρνεις πίσω γιατί σου ανήκει! Γιατί είσαι ελεύθερο. Τέλος». 

Πιστεύεις ότι ένα στρέιτ αγόρι αν έλεγε το ίδιο τραγούδι θα ήταν το ίδιο; Από πλευράς σου, εσύ, πώς εννοείς τα όσα λες; «Χρειαζόμαστε υποστηρικτές και συμμάχους όταν έχουμε να κάνουμε με συζητήσεις γύρω απ’ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μακάρι να μιλούσαν όλοι για τα δικαιώματα των γυναικών, στρέιτ ή όχι. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια υπονοούμενη ειρωνεία στον τίτλο “Μου αρέσουν τα κορίτσια” όταν τραγουδιέται από έναν γκέι άντρα. Όλη τη ζωή μου όλοι περίμεναν να μου αρέσουν τα κορίτσια σεξουαλικά. Και έρχομαι, μετά από τόσα χρόνια, μετά από μεγάλη αυτοαποδοχή, να πω “Ναι, μου αρέσουν τα κορίτσια” με όλους τους υπόλοιπους τρόπους, ρε φίλε. Αυτούς που δεν με έμαθες, κοινωνία.

Επίσης, αισθάνομαι πως ως γκέι άντρας είναι πιο εύκολο να ταυτιστώ με τις cis και τις trans γυναίκες, διότι η ομοφοβία που δέχομαι περιέχει μεγάλο σεξισμό. Δέχομαι bullying επειδή ακριβώς τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά μου μοιάζουν με εκείνα του στερεοτυπικού τρόπου με τον οποίο υπάρχουν οι γυναίκες. Γιατί δέχτηκαν επίθεση τα τρανς κορίτσια στην Αριστοτέλους; Γιατί φορούσαν φούστες και μακιγιάζ. Παρευρέθηκα στο συνέδριο του Upfront για την ισότητα στον εργασιακό χώρο, που έγινε την Πέμπτη 14/3 στο Ωδείο Αθηνών.

Ακούγοντας τις εμπειρίες ανάπηρων ατόμων, ένιωσα ξαφνικά πως παρέλειψα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Μια κοινότητα που χρειάζεται περισσότερη ορατότητα. Παρόλο που οι θηλυκότητες αυτής της κοινότητας μπορούν να ταυτιστούν με οποιονδήποτε στίχο στο τραγούδι, θα ήθελα να υπήρχε στίχος που να έλεγε ξεκάθαρα “Μου αρέσουν τα ανάπηρα κορίτσια”. Γιατί υπάρχουν, και πρέπει να υπάρχουν στις συζητήσεις μας και τα τραγούδια μας».

Στον Lionder αρέσουν όλα τα κορίτσια Facebook Twitter
Αισθάνομαι πως ως γκέι άντρας είναι πιο εύκολο να ταυτιστώ με τις cis και τις trans γυναίκες, διότι η ομοφοβία που δέχομαι περιέχει μεγάλο σεξισμό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο στίχος που τον εκφράζει περισσότερο είναι το «Μου αρέσουν οι ανήθικες, μου αρέσουν και με ήθος. Μου αρέσουν οι γυναίκες που είναι μύθος. Οι μάγισσες που κάηκαν και οι μάγισσες που χάθηκαν στο πλήθος». «Αυτός ο στίχος μου θυμίζει όλα όσα έμαθα για τον φεμινισμό στο μάθημα Θεωρία Πολιτισμού στην Αγγλική Φιλολογία. Το κυνήγι μαγισσών ουσιαστικά ήταν το κυνήγι των γυναικών που είχαν γνώσεις. Κάτι που δεν επέτρεπαν οι άντρες τις εποχής. Οι “μάγισσες που χάθηκαν στο πλήθος” είναι οι προγιαγιάδες των σημερινών γυναικών, που μπορούν να εργάζονται και να έχουν όσες γνώσεις θέλουν.

Πιστεύω ότι τα στερεότυπα σπάνε όταν μιλάμε για αυτά και δεν κάνουμε πως δεν είναι εκεί, και όταν δημιουργούμε τις συνθήκες για να ανθήσουν νέοι κώδικες συμπεριφοράς. Αν δεν είχε φορέσει μια γυναίκα παντελόνι για πρώτη φορά, θα ήταν ακόμα ντροπή να φοράνε οι γυναίκες παντελόνια ή να καπνίζουν. Ζω για την ημέρα που τα γυμνά στήθη όλων θα είναι αποδεκτά και που θα μπορούν να φορούν φούστες όσοι θέλουν. Τόσο κακό είναι πια; Είναι απλά ένα ύφασμα. 

Αυτό που καταλαβαίνω από τις αντιδράσεις του κόσμου είναι ότι το τραγούδι αρέσει πάρα πολύ στις θηλυκότητες. Νιώθουν την ενδυνάμωση με την οποία ήθελα να τις στηρίξω. Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Δεν είμαι γυναίκα, αρά η θέση μου στη συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών είναι συγκεκριμένη και ίσως περιορισμένη, εφόσον δεν έχω το βίωμα. Χαίρομαι όμως που μπορώ με τους στίχους μου να κάνω τα άλλα άτομα να νιώθουν ορατά και αποδεκτά». 

Lionder - Δυο Χρόνια

Instagram: @itslionder

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

I WAS THERE : ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ 

Θέατρο / «Στρακαστρούκες»: Μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, η παράσταση του Δημήτρη Σαμόλη είναι τρομερά επίκαιρη

Οι «Στρακαστρούκες» έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα queer έργων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία χρόνια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ