Πάνω από 20 καλλιτέχνες και παραγωγοί της εγχώριας μουσικής σκηνής θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο -1 της Στέγης στο πλαίσιο του Strange. Τι είναι το Strange; Μια μουσική πλατφόρμα σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Stegi.Radio που υπόσχεται ένα μεγάλο σόου για τέσσερις ημέρες φέτος τα Χριστούγεννα. Τέσσερις νεαροί επιμελητές από διάφορα πεδία της καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ελλάδα αναλαμβάνουν να ντύσουν μουσικά την εκδήλωση με διαφορετικές επιλογές ο καθένας, εμπνεόμενοι από τη χορευτική μουσική και τον πειραματισμό έως το χιπ-χοπ και το τραπ. Πώς επιλέχθηκαν;
Σύμφωνα με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Stegi.Radio, Voltnoi και Quetempo: «Αναζητήσαμε νεαρά άτομα με ιδιαίτερα αισθητικά κριτήρια και αναφορές που θα πρότειναν ένα συμπαγές αλλά και απροσδόκητο concept για κάθε βραδιά του Strange. Όλοι/-ες τους είναι μέλη διαφορετικών καλλιτεχνικών κοινοτήτων και δικτύων της Αθήνας και δίνουν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα μέσα από τα σχήματα και τους περφόρμερ που προσκάλεσαν σε καθένα από τα τέσσερα events».
Σίγουρα το main focus είναι στην ηλεκτρονική μουσική που έχει ένα ασυνήθιστο και απόκοσμο edge, το οποίο εξ ορισμού έχει ένα strange quality, όπως είναι το όνομα και το concept του event.
Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι ότι κάθε act θα προλογίζεται ζωντανά από μία παρουσιάστρια (EvelinaEgw), δίνοντας την εντύπωση μιας ζωντανής μουσικής εκπομπής στα τηλεοπτικά πρότυπα του MΤV και της παλιάς ελληνικής τηλεόρασης των ’80s.
Αναλυτικότερα:
Στις 22 Δεκεμβρίου ο Βασίλης Παξινός παρουσιάζει το νέο αίμα του ελληνικού χιπ-χοπ με μια τραπ εξτραβαγκάνζα με τον ΟΗ6 από τον Κορυδαλλό –και τον Άγιο Δομίνικο–, που έχει συνεργαστεί ήδη με μεγάλα ονόματα της σκηνής ως παραγωγός και είναι μόνο 17 χρονών· τον BabyJ, που γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, και είναι ένας από τους ιδρυτές της $TELTHRECORD$, του πιο πειραματικού τραπ label αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα· τον FLB, που πριν από δέκα χρόνια έφερε στην Ελλάδα το βρόμικο ραπ του και το πρώτο twerk βιντεοκλίπ, όταν η χώρα δεν ήταν ακόμα έτοιμη γι’ αυτό· την Kimi, την πρώτη γυναίκα που υπέγραψε στην Capital Records με στόχο να αγωνιστεί κατά του slut shaming – κι αυτό δεν το λες λίγο· και την V aka Vayne που ασχολείται με την παραγωγή στην Αθήνα από το 2007.
«Κατά κύριο λόγο, έχω φέρει acts που μπορείς να συναντήσεις στα playlists μου, αλλά δεν έχω καταφέρει να δω live, πόσο μάλλον συνδυαστικά. Έχω underground καλλιτέχνες αλλά και γνωστούς. Ως ακροατής ακούω άπειρα διαφορετικά πράγματα και γενικά δεν ήθελα κάτι που να απευθύνεται μόνο σε μία συγκεκριμένη ομάδα ακροατών. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για ραπ που εναντιώνεται κυρίως στην αντίληψη του μέσου Έλληνα ακροατή. Θεωρώ ότι υπάρχουν ποικίλοι ήχοι και αισθητικές σχεδόν για κάθε γούστο και θα έπρεπε να προβάλλονται περισσότερο. Δεν υπάρχει μία συνταγή ούτε απόλυτο blueprint όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Με ενδιαφέρει να δείξω διαφορετικές προσεγγίσεις του περφόρμανς και του ραπ. Οι καλλιτέχνες που επέλεξα κάνουν όλοι/-ες διαφορετικά πράγματα από την πλειονότητα της σκηνής αλλά και μεταξύ τους. Πάνω απ’ όλα με ενδιαφέρει το performance aspect σε ένα live event, οπότε σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ότι πιστεύω πως συνολικά θα ενώσει άτομα που εκτιμούν ένα καλό live», αναφέρει ο Βασίλης Παξινός, μέλος της κολεκτίβας Keep.Sellin και marketing director της Capital Music.
Στις 23 Δεκεμβρίου αναλαμβάνει τη βραδιά η KOKETAMC, κατά κόσμον Λυδία Χατζή, που είναι παραγωγός, DJ και visual artist και ζει στην Αθήνα. Κυκλοφορεί μουσική ως KOKETAMC και Zevla. Είναι η δημιουργός του διαδικτυακού label Zela Archives. Το πρόγραμμα που επιμελείται είναι εστιασμένο κυρίως στη χορευτική μουσική. Οι Krats από την Κρήτη θα παρουσιάσουν μια industrial θορυβώδη ηχητική επίθεση. Η Tanjie Kay παράγει μουσική εστιάζοντας στην ηχητική ισορροπία μεταξύ χαριτωμενιάς και κακίας. Ο FlökosH φέρνει το γνωστό και παιχνιδιάρικο στυλ του στη Στέγη. Τέλος, το Cobra Spiritual είναι ένα πειραματικό, παράπλευρο noise πρότζεκτ του Georgios Anyfantis (aka ANFS) με αναφορές στην trash TV και στην πνευματιστική διαδικτυακή κουλτούρα.
Στις 29 Δεκεμβρίου η Saber Rider αναλαμβάνει να συστήσει το κοινό της Στέγης τις διαφορετικές πλευρές της πειραματικής/αυτοσχεδιαστικής σκηνής της Ελλάδας με συμμετοχές όπως αυτές του Σωκράτη Αντύπα που δημιουργεί περίπλοκα ηχοτοπία, συνδυάζοντας γαλήνια, αιθέρια στοιχεία με απρόβλεπτες εκρήξεις ενέργειας. Ακολουθούν οι Σίμος Ρηνιώτης και Νίκη Κοκκόλη, των οποίων η μουσική βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και στις μορφές που μπορεί να πάρει. Οι pr0mpt είναι ένα ηλεκτρονικό, οπτικοακουστικό ντουέτο με έδρα την Αθήνα. Η μουσική των Teeto βασίζεται σε πειραματισμούς με διάφορα μουσικά στοιχεία, όπως ήχοι περιβάλλοντος, θόρυβοι και άλλα. Τέλος, ο καλλιτέχνης και παραγωγός Apu Nanu θα προσαρμόσει το σετ του στις μουσικές που προηγήθηκαν.
«Η έμφαση δίνεται κατά κύριο λόγο στην πειραματική/αυτοσχεδιαστική μουσική με την ευρεία έννοια, η οποία δεν έχει ακριβώς σκηνή, πρώτον γιατί εμπεριέχει ετερόκλητα στοιχεία, δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν άρα και να αποτελέσουν κομμάτι συλλογικής ταυτότητας, και δεύτερον γιατί δεν υπάρχουν ιδιαίτερα τεχνικώς κατάλληλοι χώροι (με φωτεινές εξαιρέσεις!) που να μπορούν να υποστηρίξουν και να αναδείξουν μουσικά δρώμενα τα οποία στηρίζονται σε μια πιο μελετημένη ακουστική/παρουσίαση, επομένως και σε λεπτομερή ακρόαση, εφόσον αναφερόμαστε στη live εκδοχή τους. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα στο Strange, θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ακουστούν τέτοιοι καλλιτέχνες σε ένα μέρος που μπορεί να στηρίξει τις τεχνικές τους ανάγκες», λέει η Saber Rider, κατά κόσμον Αλίκη Λευθεριώτη, παραγωγός, συνθέτρια, ερμηνεύτρια και DJ.
Στις 30 Δεκεμβρίου, η τελευταία μέρα του φεστιβάλ κλείνει ιδανικά με τις επιλογές του Whystine και ένα πολυσυλλεκτικό ρόστερ καλλιτεχνών. Την αρχή κάνει ο Υakovlev, sound designer και μουσικός παραγωγός που μιξάρει επιτόπιες ηχητικές καταγραφές, ακουστικά όργανα και modular συνθεσάιζερ. Το Angel’s Corpse είναι το πρότζεκτ του Θεσσαλονικιού hardcore DJ Loser, που τρέχει επίσης τη δισκογραφική Magdalena’s Apathy. O σταρ της $TELTHRECORD$, $ulee, έχει γίνει γνωστός για τους τρελούς του στίχους και τα off-beat flows, εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τη σκηνή του Ντιτρόιτ και του Φλιντ στο Μίσιγκαν, καθώς και από την drill του Σικάγου. Ο φοβερός xato που έρχεται από τη Βιέννη, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πλέον όνοματα στην ηλεκτρονική και κλαμπ σκηνή της Ευρώπης. Τέλος, η αυλαία του Strange πέφτει με την εμφάνιση της Moharmy από τη Λευκωσία, γνωστής ως ιδρύτριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας της διεπιστημονικής πλατφόρμας Subaerial.
«Θα έλεγα πως οι καλλιτέχνες που παίζουν τη μέρα που κάνω curate μπορούν να θεωρηθούν “outsiders” όχι μόνο επειδή κάνουν πειραματική ηλεκτρονική μουσική ή, στην περίπτωση του $ulee, ραπ, αλλά γιατί είναι όλοι τους απόλυτα contemporary και ιδιαίτεροι στις ηχητικές προσεγγίσεις και στην αισθητική τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το κοινό γι’ αυτές τις μουσικές είναι κάπως περιορισμένο και δεν υπάρχουν χώροι που να μπορούν να καλύψουν πλήρως το vision αυτών των καλλιτεχνών. Στη δική μου μέρα θέλω να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν αυτούσια τις ιδέες τους, μένοντας πιστοί στον πυρήνα τους, χωρίς να αισθάνονται ότι πρέπει να τις προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα. Σίγουρα το main focus είναι στην ηλεκτρονική μουσική που έχει ένα ασυνήθιστο και απόκοσμο edge, το οποίο εξ ορισμού έχει ένα strange quality, όπως είναι το όνομα και το concept του event. Θεωρώ πως οι καλλιτέχνες που επέλεξα έχουν όλοι τους τη δική τους distinctive αισθητική, δεν χωράνε σε αυστηρά μουσικά καλούπια και κατηγοριοποιήσεις. Νομίζω πως το κοινό έχει να δει και να ακούσει κάτι νέο και ιδιάζον από τον καθένα τους, κάτι που μπορεί να μην το έχει ακούσει ακόμη ή να μην του έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή», αναφέρει ο Whystine, παραγωγός της εκπομπής «Zero Serotonin» του Stegi.Radio.
Strange, 22-23.12 & 29-30.12, Μουσική στο -1 της Στέγης, 22:00-1:00