Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος Facebook Twitter

Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος

0

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Fabien Barrau χρησιμοποιεί φωτογραφίες τραβηγμένες με drone για να κάνει φωτογραφικά μοντάζ και να δείξει πως μπορεί να είναι ο κόσμος μετά από μια αποκάλυψη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Με την ονομασία News From the Future, η σειρά φωτογραφιών απεικονίζει διάσημα αρχιτεκτονικά ορόσημα σε μέρη όπως το Παρίσι, η Ρώμη, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο που βυθίζονται κάτω από τα κύματα ή έχουν πνιγεί στην άμμο της ερήμου.

«Προσπαθώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε σε περίπτωση ερημοποίησης, άνοδο των ωκεανών ή τροπικοποίηση μιας περιοχής», δήλωσε ο Barrau.

Για κάθε σύνθεση, συνδυάζει μια φωτογραφία από drone με κάποια αρχειακή φωτογραφία για να φανταστεί πώς οι μελλοντικές γενιές επιζώντων από την κλιματική αποκάλυψη θα μπορούσαν να εξερευνήσουν τα ερείπια μεγάλων πόλεων, εκατοντάδες χρόνια από τώρα.

Το κίνητρό μου για αυτήν τη σειρά ήταν να επηρεάσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να τους ευαισθητοποίησω σχετικά με την κλιματική αλλαγή και να τους παρακινήσω να ενεργούν όπως μπορεί ο καθένας.

Φαντάζεται να βιώνουν «το ίδιο συναίσθημα με τους αρχαιολόγους του 19ου αιώνα που ανακάλυψαν την Πομπηία», τη ρωμαϊκή πόλη που θάφτηκε και διατηρήθηκε κάτω από τέφρα μετά από μια καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ.

Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος Facebook Twitter

Ο Barrau αντλεί έμπνευση από τα αγαπημένα του έργα μεταποκαλυπτικής φαντασίας. Η εικόνα των δύο φαλαινών που κολυμπούν πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου του Παρισιού είναι αφιερωμένη στον Γάλλο καλλιτέχνη Roland Cat, ο οποίος τη δεκαετία του 1970 και του '80 φαντάστηκε θαλάσσια πλάσματα να κολυμπούν πάνω από βυθισμένες πόλεις.

Η σειρά News From the Future θυμίζει σκόπιμα ταινίες όπως Ο Πλανήτης των Πιθήκων (1968), το Mad Max (1979), το Akira (1988) και ένα ντοκιμαντέρ του 2008 από το National Geographic με τίτλο Aftermath: Population Zero.

«Το κίνητρό μου για αυτήν τη σειρά ήταν να επηρεάσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να τους ευαισθητοποιήσω σχετικά με την κλιματική αλλαγή και να τους παρακινήσω να ενεργούν όπως μπορεί ο καθένας», είπε. «Παραμένω πεπεισμένος ότι μια απλή εικόνα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ανθρώπους, ειδικά στους νεότερους, να κατανοήσουν τις πιθανότητες των συνεπειών της αδράνειας».

Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος Facebook Twitter
Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος Facebook Twitter
Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος Facebook Twitter
Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος Facebook Twitter
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ