Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού (που φέτος θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου) στη Μέκκα συρρέουν εκατομμύρια προσκυνητές και η ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων μετατρέπεται στο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο του Ισλάμ. Ένα κέντρο που με τα χρόνια άλλαξε ριζικά.
Στις μέρες πριν τις ταχείς μετακινήσεις μέσω αέρα ή θαλάσσης, το ταξίδι για τη Μέκκα έπαιρνε μήνες.
Το πνευματικό κέντρο του Ισλάμ βρίσκεται πολύ μακριά από τις μεγάλες πρωτεύουσές του μουσουλμανικού κόσμου, μητροπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Δελχί, και το Ισφαχάν.
Τις παλιές εποχές οι ευσεβείς μουσουλμάνοι έφταναν σ' αυτή την παλιά πόλη της ερήμου, διασχίζοντας χώρες μακρινές, με καμήλες, ιππήλατες άμαξες, ακόμη και με τα πόδια.
Σήμερα, η ευκολία των αεροπορικών πτήσεων και η οικονομική άνοδος της παγκόσμιας, μουσουλμανικής μεσαίας τάξης έχουν κάνει τα ταξίδια προς τη Μέκκα λιγότερο επίπονα και πολύ πιο συχνά.
Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του Χάτζ, ένα απλό δωμάτιο στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης όπως το «Fairmont Makkah Clock Royal Tower» και το «Raffles Makkah Palace» κοστίζει μεταξύ $1,500 και $2,700 τη βραδιά.
Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην ιερότερη πόλη του Ισλάμ για το Χάτζ, το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα στην Μέκκα που γίνεται τον τελευταίο μήνα του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου και θεωρείται υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον για όσους μουσουλμάνους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
Την ίδια στιγμή, πέντε εκατομμύρια περισσότεροι επισκέφτηκαν στη Μέκκα για την Ούμρα, ενός μικρότερης σημασίας προσκυνήματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ο Ιταλός φωτογράφος Luca Locatelli επισκέφτηκε φέτος τη Μέκκα κατά τη διάρκεια της Ούμρα, καταγράφοντας το πόσο άλλαξε ριζικά η πόλη για να μπορέσει να φιλοξενήσει την ολοένα αυξανόμενη εισροή προσκυνητών.
Μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η Μέκκα ήταν μια μικρή πόλη με ευρύχωρα πέτρινα σπίτια που φημίζονταν για τα υπέροχα mashrabiyah ή αλλιώς τα περίτεχνα, καφασωτά παράθυρα με τα σκαλιστά σχέδια, αλλά και τα μπαλκόνια τους.
Σήμερα, ένας επισκέπτης θα αναγνωρίσει μόνο λίγες από τις πιο εμβληματικές εικόνες της Μέκκας όπως οι οθωμανικοί τρούλοι του «Μεγάλου Τζαμιού», οι μιναρέδες και η Κάαμπα.
Οι αρχαίοι λόφοι, τα παλιά πέτρινα σπίτια και πολλές από τις τοποθεσίες που συνδέονται με τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ έχουν αντικατασταθεί από πανύψηλα εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες.
Η ριζική μεταμόρφωση της πόλης ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν οι Σαουδάραβες μονάρχες, ωθούμενοι από την άνθιση του πετρελαϊκού εμπορίου, εμπνεύστηκαν ένα φιλόξοδο σχέδιο προκειμένου να αντικαταστήσουν τα προγενέστερα οθωμανικά κτισματα και να επεκτείνουν το «Μεγάλο Τζαμί» και τα περιβάλλοντα κτίρια με νέα κτίσματα αραβικής αρχιτεκτονικής και ύφους.
Μέσω αυτού του πρότζεκτ που κόστισε 26,6 δισ. δολάρια και υλοποιήθηκε ως επί το πλείστον από την σαουδαραβική οικογένεια των Μπιν Λάντεν, προστέθηκαν στο «Μεγάλο Τζαμί» νέες πτέρυγες, χώροι προσευχής, κυλιόμενες σκάλες και εκατοντάδες τουαλέτες.
Πριν από το θάνατό του, ο βασιλιάς Αμπντάλα (Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ) διέταξε την εγκατάσταση των μεγαλύτερων ομπρελών του κόσμου στις πλατείες έξω από το τζαμί για να προστατευτούν οι προσκυνητές από τον καυτό ήλιο. Ο διάδοχος του, βασιλιάς Σαλμάν ανακοίνωσε τα σχέδια κατασκευής ενός περιφερειακού δρόμου, μετρό, αλλά και σταθμού υπεραστικών τρένων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα εκατομμύρια των προσκυνητών.
Μία από τις φωτογραφίες του Lucatelli που παρουσιάζονται μοιάζει να έχει τραβηχτεί από τον αέρα, αλλά στην πραγματικότητα έχει βγει επάνω σε ένα από υψηλότερα σημεία του «Royal Mecca Clock Tower», ενός γιγαντιαίου οικοδομήματος που στεγάζει ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο, λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του «Μεγάλου Τζαμιού».
Το συγκεκριμένο οικοδόμημα είναι 46 φορές ψηλότερο από την Κάαμπα, ενώ το τεράστιο ρολόι που στέκει στην κορυφή του είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το Μπιγκ Μπεν. Καθ 'όλη την ιστορία του Ισλάμ, κανένας άλλος κυβερνήτης της Μέκκα δεν έχτισε κάτι τόσο κοντά στην Κάαμπα.
Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του Χάτζ, ένα απλό δωμάτιο στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης όπως το «Fairmont Makkah Clock Royal Tower» και το «Raffles Makkah Palace» κοστίζει μεταξύ $1,500 και $2,700 τη βραδιά.
Ο Lucatelli που είναι Ιταλός και μεγάλωσε ως καθολικός, κατάφερε να μπει στη Μέκκα χάρη στο γάμο του με μία μουσουλμάνα από την Ινδονησία που περιελάμβανε μία τελετή προσηλυτισμού στο Ισλάμ.
Μέσα από τις φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων αποτυπώνονται οι εμπειρίες των προσκυνητών, καθώς και αυτό το ιδιότυπο κράμα καταναλωτισμού και αληθινής πίστης που στις μέρες μας αποτυπώνονται στη Μέκκα πιο έντονα από ποτέ.
Με στοιχεία από το New York Times Magazine
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.9.2016
σχόλια