H ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Tyler Hicks

H ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Tyler Hicks Facebook Twitter
0

 [Από τον Θανάση Χαραμή]

 

   Λίγες ημέρες μετά τη βράβευση με Πούλιτζερ, ο φωτορεπόρτερ Tyler Hicks έλαβε ένα email. Το μήνυμα είχε γράψει μία από τις γυναίκες που είχε φωτογραφίσει την ημέρα του μακελειού στο Ναϊρόμπι. Η μητέρα που ο φωτογράφος είχε απαθανατίσει να βρίσκεται πεσμένη στο πάτωμα και να προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά της είχε δει τη φωτογραφία της και είχε μόλις μάθει για τη βράβευση. Λίγο αργότερα κατάφεραν να επικοινωνήσουν μέσω Skype. H γυναίκα του έδειξε τα παιδιά της και του εξομολογήθηκε την αγωνία που έζησε περιμένοντας πέντε ώρες στο έδαφος.

 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο φωτογράφος που πέρασε δύο ώρες στο εμπορικό κέντρο όπου πάνω από 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, θυμάται πώς βρέθηκε εκεί και τι αντίκρισε εμπλεκόμενος στη ζώνη του πυρός.

 

H ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Tyler Hicks Facebook Twitter
Tyler Hicks

 
"Στην αρχή πίστευα πως πρόκειται για ένοπλη ληστεία που πήγε στραβά. Μια τέτοια υπόθεση δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπαιρνα ρίσκο μιας και δεν θεωρείται σημαντικό γεγονός. Οι βίαιες ληστείες είναι συχνές στην Κένυα και συνήθως τις αποφεύγω. Καθώς πλησίασα στο εμπορικό κέντρο κατάλαβα πως συνέβαινε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Έβλεπα κόσμο να απομακρύνεται τρομοκρατημένος από το κτίριο. Μόλις πλησίασα ακόμη πιο κοντά είδα ανθρώπους να είναι βουτηγμένοι στο αίμα και να έχουν τραύματα από πυροβολισμούς. Πολλοί ήταν σε καρότσια σούπερ μάρκετ τα οποία χρησιμοποιούνταν σαν φορεία και πολίτες προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από το σημείο. 45 λεπτά αργότερα είδα τους πρώτους νεκρούς να βρίσκονται στην είσοδο του εμπορικού και τότε κατάλαβα πως έπρεπε να μπω μέσα και να δω τι συνέβαινε."

 

H ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Tyler Hicks Facebook Twitter

 

H ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Tyler Hicks Facebook Twitter

 

"Η φωτογραφία της μητέρας και των παιδιών είναι τραβηγμένη από ένα σημείο στο οποίο παρέμεινα για πολύ λίγο. Ήταν σημείο στο οποίο ήμουν εντελώς εκτεθειμένος και κινδύνευα πραγματικά. Κοίταξα προς τα κάτω και είδα τη γυναίκα και τα δύο παιδιά ανάμεσα στους κάλυκες. Ήταν κυριολεκτικά πετρωμένοι και έξω από το κάδρο της φωτογραφίας μπορούσα να δω το πτώμα μιας γυναίκας που ακόμη κρατούσε τη σακούλα με τα ψώνια της και ένα άνδρα σκοτωμένο μπροστά από το ΑΤΜ. Αυτοί είχαν καταφέρει να επιζήσουν..."

 

H ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Tyler Hicks Facebook Twitter

 

H ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Tyler Hicks Facebook Twitter

 

"Όση ώρα συνέβαιναν αυτά, η μουσική από τα μεγάφωνα του εμπορικού συνέχιζε να ακούγεται. Μια τυπική μουσική σαν αυτή που ακούγεται συνήθως σε όλα τα εμπορικά, ανακατεμένη με τον ήχο από τις σφαίρες. Η γυναίκα προσπαθούσε να κρατήσει την ψυχραιμία της και να κάνει τα παιδιά της να παραμείνουν ήρεμα και ακίνητα τραγουδώντας τους χαμηλόφωνα στο ρυθμό της μουσικής. Αυτό κράτησε πέντε ώρες και όπως η ίδια μου είπε ο μικρός της γιος είναι δύσκολο να παραμείνει ήσυχος ακόμη και πέντε λεπτά."

 

 

 

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ