«Heroin Chic»: Εκείνο το διαμέρισμα στο Σόχο που γεννήθηκε η φωτογραφία μόδας των ‘90s

«Heroin Chic»: Εκείνο το διαμέρισμα στο Σόχο που γεννήθηκε η φωτογραφία μόδας των ‘90s Facebook Twitter
Η Rosemary Ferguson στον πορτοκαλίί καναπέ του σπιτιού της Corrine Day στο editorial μόδας ‘England’s Dreaming’, περιοδικό The Face, Αύγουστος 1993
0

Ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Brewster στο Σόχο του Λονδίνου ήταν ο χώρος όπου η αείμνηστη Corrine Day (έφυγε από τη ζωή το 2010) δημιούργησε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες φωτογραφίες μόδας των '90s. Εκεί ζούσε τότε η φωτογράφος μαζί με τον σύντροφό της, επίσης φωτογράφο και κινηματογραφιστή Mark Szaszy, χρησιμοποιώντας το διαμέρισμα ως στούντιο για τις φωτογραφίες της, μερικές από τις οποίες εμφανίζονται σε μια νέα έκθεση στην Photographers' Gallery του Λονδίνου με τίτλο "Shot in Soho" που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και θα διαρκέσει ως τις 9 Φεβρουαρίου.

«Heroin Chic»: Εκείνο το διαμέρισμα στο Σόχο που γεννήθηκε η φωτογραφία μόδας των ‘90s Facebook Twitter
H Georgina Cooper στο editorial μόδας That imaginary Line’, Περιοδικό Interview, Ιανουάριος 1996

«Είχαν απόλυτη ελευθερία οι δύο τους σ΄ εκείνο τον χώρο», δηλώνουν οι επιμελητές της έκθεσης. «Ήταν οι μόνοι άνθρωποι που έμεναν στο κτίριο, οι υπόλοιποι χώροι ήταν είτε εγκαταλελειμμένοι είτε γραφεία. Μπορούσαν να βάζουν μουσική στη διαπασών και γενικά να κάνουν ό,τι θέλουν όποια ώρα θέλουν. Η Corinne ήταν πολύ σοβαρή φωτογράφος αλλά συγχρόνως ζούσε και ένα ατέλειωτο ξενύχτι – υπάρχουν στοιχεία και από τις δύο αυτές διαφορετικές ζωές στις φωτογραφίες».

«Heroin Chic»: Εκείνο το διαμέρισμα στο Σόχο που γεννήθηκε η φωτογραφία μόδας των ‘90s Facebook Twitter
Η Sarah Murray σε φωτογράφηση για το περιοδικό Ray Gun, 1994.

Χρησιμοποιώντας στις φωτογραφήσεις της φίλους και γνωστούς αντί για καθιερωμένα μοντέλα, η δουλειά της Corrine Day βρέθηκε στο επίκεντρο του νέου κύματος φωτογραφίας μόδας στη δεκαετία του '90. Οι φωτογραφίες της με νέα πρόσωπα όπως η Rosemary Ferguson και η Kate Moss εμφανίστηκαν στα σούπερ ψαγμένα περιοδικά της εποχής όπως το Face, το i-D και το Interview και έγιναν αυτομάτως εμβλήματα μιας εικονογραφίας glamorous παρακμής που σόκαρε αρχικά αλλά σταδιακά αναζωογόνησε την βιομηχανία της μόδας, την ώρα που τα μέσα χαρακτήριζαν αυτή την αισθητική με τον αμφιλεγόμενο όρο "heroin chic".

«Heroin Chic»: Εκείνο το διαμέρισμα στο Σόχο που γεννήθηκε η φωτογραφία μόδας των ‘90s Facebook Twitter
Η Rosemary Ferguson στο editorial μόδας ‘England’s Dreaming’, περιοδικό The Face, Αύγουστος 1993

Μιλώντας παλιότερα η ίδια η φωτογράφος για εκείνη την «τρελή αλλά και πολύ δημιουργική» περίοδο, θυμόταν τις συνθήκες φωτογράφησης για ένα editorial μόδας που της είχε αναθέσει το περιοδικό Face:

«Είχα συναντήσει την Rosemary Ferguson το 1991 στα McDonalds. Μου είχε φανεί γοητευτικά 'ανδρόγυνη'. Ένιωσα μια έλξη που δεν μου είχε ξανασυμβεί με κορίτσι. Την φωτογράφησα στο διαμέρισμά μου που είχε μια άθλια μοκέτα γεμάτη λεκέδες από τα πάρτι που κάναμε. Ήμουν άφραγκη και ζούσα με το επίδομα ανεργίας. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα τότε την εμπορική διάσταση της φωτογραφίας μόδας. Περνούσαμε πολύ ωραία για να σκεφτούμε τέτοια πράγματα...».

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM