Η ιστορία της τουαλέτας

Facebook Twitter
0

Η βρώμικη αλήθεια είναι ότι αυτό που για μας φαίνεται αυτονόητο για τους περισσότερους ανθρώπους της γης είναι ακόμα ένα άλυτο ζήτημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι σε τέσσερα χρόνια 2.7 δις ανθρώπων θα εξακολουθούν να ζουν χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με τη μόλυνση του νερού είναι μεταξύ άλλων η διάρροια, χολέρα, δυσεντερία, τύφος και ηπατίτιδα Α. Παγκοσμίως αυτές οι ασθένειες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά μέχρι πέντε ετών, μετά την πνευμονία.

Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που έκαναν εφικτή την ανάπτυξη μεγάλων πόλεων. Όλα άρχισαν με μία τρύπα στο χώμα...

Για εκατομμύρια χρόνια, η λύση ήταν η ανακούφιση στην ύπαιθρο. Για πολλούς εξακολουθεί να είναι.

Οι μηχανικοί της αρχαίας Ρώμης ήξεραν πόσο σημαντικό είναι να μένει προστατευμένο το πόσιμο νερό. Η συγκεκριμένη τουαλέτα κατέληγε σε βόθρο.

Κατά το Μεσαίωνα αυτά τα ζητήματα πέρασαν πάλι σε δεύτερη μοίρα. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποβολής βρίσκεται στο κάστρο Hadleigh της Αγγλίας.

Καλή λύση που απαιτεί καλή ισορροπία. Απαιτεί συντήρηση και καθαρισμό.

"Τεχνικοί" που ονομάζονται "βάτραχοι" είναι υπεύθυνοι για το άδειασμα βόθρων στο Νταρ Ελ Σαλαάμ της Τανζανίας.

Κατά τη βικτωριανή εποχή εμφανίστηκε η λεκάνη και η καταπληκτική εφεύρεση που αρκετοί ακόμα αγνοούν, το σιφόνι.

Το 1980 η γιαπωνέζικη εταιρία Toto λάνσαρε στην αγορά την τουαλέτα που ψεκάζει τις επίμαχες περιοχές, αχρηστεύοντας το χαρτί τουαλέτας και εκμηδενίζοντας την επαφή των χεριών με μικρόβια.

Κι όταν δεν υπάρχει βαρύτητα; Αυτό το θέμα ήταν ένας πονοκέφαλος για τη NASA, η οποία ανέπτυξε ένα σύστημα το οποίο ρουφάει ό,τι αποβάλλεται- για να καταλήξει στο αχανές διάστημα.


Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT