Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Η νέα φωτογραφική συλλογή, με τίτλο Tina Modotti, την επανατοποθετεί στην ιστορία της φωτογραφίας, παρουσιάζοντας σπάνια έργα της που δημιουργήθηκαν στο Μεξικό της δεκαετίας του 1920.

Η συναρπαστική ζωή και η ριζοσπαστική φωτογραφική ματιά της Tina Modotti

0

Το 1930 η Ιταλίδα φωτογράφος Tina Modotti βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα. Οι αρχές πίστευαν ότι ήταν η ένοχη πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Pascual Ortiz Rubio, εκλεγμένου Προέδρου του Μεξικού. Μετά από 13 ημέρες στη φυλακή, η καλλιτέχνις και εξέχον μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μεξικού αφέθηκε τελικά ελεύθερη και απελάθηκε – μια καθοριστική στιγμή που έφερε το τέλος της φωτογραφικής της καριέρας.

Η ζωή της δεν έπαψε ποτέ να είναι ταραχώδης. Έζησε σε εξορία μετά το 1930 στο Βερολίνο, όπου φαίνεται να παρακολουθούνταν από τη μυστική αστυνομία του Μουσολίνι. Έφυγε από τη Γερμανία για την Ισπανία χωρίς έγγραφα και αργότερα ταξίδεψε στη Μόσχα, το Παρίσι και την Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας συνέβαλε προς την κατεύθυνση του κομμουνιστικού αγώνα, πραγματοποιώντας μυστικές συναντήσεις σε όλη την Ευρώπη και οργανώνοντας την αντιφασιστική δράση.

Η νέα φωτογραφική συλλογή, με τίτλο Tina Modotti, την επανατοποθετεί στην ιστορία της φωτογραφίας, παρουσιάζοντας σπάνια έργα της που δημιουργήθηκαν στο Μεξικό της δεκαετίας του 1920, πριν η ίδια γίνει εχθρός του κράτους.

Η συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις La Fabrica Essentials, συγκεντρώνει πάνω από 400 ασπρόμαυρα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός καθοριστικού κεφαλαίου της ζωής της Modotti.

Αν και εμπνευσμένη από τον Weston, η Modotti ανέπτυξε το δικό της ύφος, το οποίο ανταποκρινόταν στο μετεπαναστατικό μεξικανικό κίνημα Stridentist, γεγονός που εξηγεί γιατί βιομηχανικά θέματα και μοτίβα εμφανίζονται συχνά στο έργο της.

Όπως και άλλοι Ευρωπαίοι που ταξίδεψαν στο Μεξικό, η Modotti ήρθε σε επαφή με πρωτοποριακούς δημιουργούς, όπως τον εραστή της (και διάσημο φωτογράφο) Edward Weston, τους καλλιτέχνες Jean Charlot, Frida Kahlo και Diego Rivera. Αυτοί οι κύκλοι –μερικές φορές γνωστοί ως «La Familia» του Rivera– συναντιόντουσαν τακτικά και οι ιδέες τους διαμόρφωσαν το καλλιτεχνικό και πολιτικό της όραμα.

Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Γυναίκα με σημαία, Πόλη του Μεξικού, περ. 1928. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Γυναίκα με κολοκύθα στο κεφάλι. Juchitán, Oaxaca, Μεξικό, 1929. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz

Αν και εμπνευσμένη από τον Weston, η Modotti ανέπτυξε το δικό της ύφος, το οποίο ανταποκρινόταν στο μετεπαναστατικό μεξικανικό κίνημα Stridentist, γεγονός που εξηγεί γιατί βιομηχανικά θέματα και μοτίβα εμφανίζονται συχνά στο έργο της: τηλεγραφικά καλώδια, γέφυρες, στάδια και τανκς.

Οι δρόμοι έγιναν πλούσια πηγή έμπνευσης. Η ίδια δήλωνε ότι το Μεξικό της θύμιζε την Ιταλία. Χρησιμοποίησε την κάμερα της για να καταγράψει με ευαισθησία και να προσδώσει αξιοπρέπεια στις εργατικές τάξεις, όπως φαίνεται σε έργα όπως το Workers Parade (1926) και το Woman from Tehuantepec (1929).

Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Flor de manita [Λουλούδι του χεριού του διαβόλου], Πόλη του Μεξικού, περ. 1928. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
María Orozco Romero. Μεξικό, 1925. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Ψαράδες με δίχτυα. Μεξικό, 1926. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Η Tina Modotti στο ρόλο της María de la Guarda στην ταινία Το παλτό της τίγρης, Χόλιγουντ, 1920. Φωτ.: Johan Hagemeyer/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Καπέλο με σφυρί και δρεπάνι. Μεξικό, 1927. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Γυναίκα του Tehuantepec, Μεξικό, 1929. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Η Yolanda Modotti διαβάζει ένα βιβλίο. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, περ. 1925. Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Τα χέρια ενός κουκλοπαίκτη. Πόλη του Μεξικού, περ. 1929 Φωτ.: Tina Modotti/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz
Η ριζοσπαστική ζωή και φωτογραφική ματιά της Tina Modotti Facebook Twitter
Η Tina Modotti στο φωτογραφικό στούντιο του Edward Weston, 1922. Φωτ.: Edward Weston/ Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz

Η φωτογραφική συλλογή «Tina Modotti» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις La Fabrica Essentials.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT