Ο Ρόμπερτ Γουίλσον είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης. Έχοντας ασχοληθεί κατά καιρούς με τη χορογραφία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την performance, επικέντρωσε τη δημιουργικότητά του στη σκηνοθεσία, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τις εικαστικές τέχνες. Στο πλαίσιο αυτό, συνέλαβε και σκηνοθέτησε, στο διάστημα 2004-2009, 60 περίπου video portraits (ορισμένα από αυτά σε πολλαπλές εκδοχές).
Η Στέγη παρουσιάζει ολόκληρη τη σειρά βίντεο πορτρέτων του Γουίλσον, που αποτελούν μία ιδιότυπη μορφή τέχνης, η οποία συνίσταται στο διάλογο μεταξύ φωτογραφίας, κινηματογράφου, λογοτεχνίας και μουσικής, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένα σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας ως εικαστικού είδους.
Ο Γουίλσον δημιούργησε αυτά τα video portraits χρησιμοποιώντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας και συνδυάζοντας κάθε ένα από τα πορτραίτα με μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση, επιστρατεύοντας συνθέτες όπως οι Λου Ριντ, Νίνο Ρότα, Ντέιβιντ Μπερν, Τομ Γουέιτς, Μπέρναρντ Χέρμαν, Μάικλ Γκαλάσο, ή ενορχηστρώνοντας έργα των Μπαχ, Μπετόβεν, Μασνέ, Τσαϊκόφσκι και Βάγκνερ. Πρωταγωνιστές είναι διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, αλλά και ζώα.
Το περιεχόμενο των video portraits έχει συχνά ως αφετηρία ιστορικές μορφές και έργα τέχνης που δημιουργούν υπόγειους, σαρκαστικούς πολλές φορές, συνειρμούς στο θεατή: η Ζαν Μορό, για παράδειγμα, παρουσιάζεται ως Μαρία Στιούαρτ σε αντίστοιχο πίνακα του 1578, η Ιζαμπέλ Ιπέρ ως Γκρέτα Γκάρμπο, ο Τζόνι Ντεπ ποζάρει ως Ρόουζ Σέλαβι (όνομα που απέδιδε στον εαυτό του ο Μαρσέλ Ντισάμπ, φωτογραφημένος ως γυναίκα από τον Μαν Ρέι), η Σάλμα Χάγιεκ μεταμορφώνεται σε κύκνο υπό τους ήχους του Τσαϊκόφσκι, η Γουϊνόνα Ράιντερ εμφανίζεται ως πολύ χαρωπή, αν και θαμμένη έως το λαιμό στην άμμο, Γουίνι στις Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ως Άγιος Σεβαστιανός πληγωμένος από δεκάδες λόγχες, η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό παραπέμπει στη μητέρα της Γκρέις Κέλι, όταν πρωταγωνιστούσε στην ταινία Σιωπηλός μάρτυρας του Χίτσκοκ, ενώ η Ντίτα φον Τιζ πάλι δεν παραπέμπει παρά στον εαυτό της.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια προβολή οι εντελώς νέες εκδοχές τριών video portraits: Ζιλιέτ Μπινός, Σον Πεν, Horned Frog, των οποίων η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση.
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου - 7 Ιουλίου 2013
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, 12:00-21:00
Εισιτήρια: 8 €, μειωμ. 4 €
σχόλια