Το πορνό διαχέεται στην κοινωνία μας. Οι φήμες λένε ότι το 30% του διαδικτύου σχετίζεται με την πορνογραφία ενώ μελέτες αποδεικνύουν ότι περισσότεροι άνθρωποι γκουγκλάρουν ψάχνοντας για πορνό παρά για τον καιρό.
Η συντριπτική παρουσία του πορνό έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτισμικών αντιλήψεων σχετικά με την σεξουαλικότητα και την αισθαντικότητα αλλά βέβαια, ακόμα κι έτσι, το φαινόμενο παραμένει κοινωνικό ταμπού.
Το τοπίο αυτό φιλοδοξεί να ανατρέψει το «Pornceptual», ένα διαδικτυακό περιοδικό αποκλειστικά αφιερωμένο στη σεξουαλική τέχνη που εξετάζει και αμφισβητεί τους καθιερωμένους ρόλους της πορνογραφίας στην κοινωνία μέσα από την ερωτική φωτογραφία και άλλα δημιουργικά μέσα.
«Είναι πια καιρος να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως αδύναμα θύματα της φαλλικής δύναμης και να καταλάβουμε ότι η πορνογραφία που δημιουργούν γυναίκες μπορεί να είναι απελευθερωτική. Οι γυναίκες μπορούν και να δημιουργούν και να καταναλώνουν πορνογραφία, θέτοντας ως προτεραιότητα κυρίως τη δική τους ευχαρίστηση»
Η έκδοση ξεκίνησε ως σελίδα του Tumblr που τελικά γιγαντώθηκε και εξελίχθηκε σε μια γκαλερί καλλιτεχνικής πορνογραφίας.
Την έκδοση του επιμελούνται οι Chris Phillips, Eric Phillips και Raquel Fedato, μια ομάδα δημιουργών από το Λονδίνο και το Βερολίνο που τώρα πια διευθύνουν μια ιστοσελίδα, ένα έντυπο περιοδικό και ένα online sex και fetish κατάστημα.
Η ομάδα επίσης γυρνάει ταινίες και διοργανώνει πάρτι και events σε όλο τον κόσμο.
«Οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν τεράστιο κομμάτι αυτού που κάνουμε και αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για να ζωντανέψει ο ιστοχώρος μας και να έρθουμε σε επαφή με νέο ακροατήριο» λένε οι ίδιοι.
Η δημιουργική και υπερδραστήρια ομάδα του Pornceptual προσπαθεί να ανατρέψει τους ρηχούς ορισμούς της πορνογραφίας: «Υπάρχει μια μεγάλη απροθυμία ως προς το να αναγνωριστεί η πορνογραφία σαν νόμιμη καλλιτεχνική έκφραση. Το Pornceptual στοχεύει να αμφισβητήσει αυτές τις παρανοήσεις και να προτείνει μια διαφορετική, εναλλακτική λύση».
Παρουσιάζοντας καλλιτέχνες όπως η Erika Lust και η Cocoapix, το περιοδικό σκοπεύει να αμφισβητήσει τους παραδοσιακούς ορισμούς της πορνογραφίας και υποστηρίζει την ιδέα ότι η ερωτική τέχνη έχει τη δυνατότητα να ρίξει τους προβολείς στις διαφορετικές σεξουαλικότητες.
Με αυτό τον τρόπο, το περιοδικό θέλει να επαναπροσδιορίσει το X-rated υλικό, ως το όχημα που μπορεί φέρει μια θετική, καταλυτική αλλαγή και στις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες.
Το τρίτο τεύχος του Pornceptual εστιάζει στην εξής ερώτηση: Μπορεί η πορνογραφία να γίνει όπλο κοινωνικής δικαιοσύνης; Με σχετικά άρθρα και τίτλους όπως το «Fuck the Fascism» και «Messy Brexit» συνοδευόμενα από γλαφυρές αλλά καλλιτεχνικές σεξουαλικές εικόνες, το περιοδικό δείχνει πώς η πορνογραφία και η πολιτική είναι αναμφισβήτητα αλληλένδετες.
«Η mainstream πορνογραφία συχνά εκμεταλλεύεται τις γυναίκες καθώς παράγεται και καταναλώνεται από ετεροφυλόφιλους άνδρες. Εστιάζει σε μια συγκεκριμένη αναπαράσταση του σεξ που ανατροφοδοτεί πατριαρχικές αφηγήσεις.
Η ερωτική απεικόνιση που επιδιώκουμε διαταράσσει τις κυρίαρχες δομές εξουσίας και αποτελεί μια μορφή αντίστασης για τις σεξουαλικές μειονότητες γενικά» εξηγεί η συντακτική ομάδα.
Ένα παράδειγμα είναι οι εκπληκτικές και ακραίες φωτογραφίες του Andrés Rangl, με τις οποίες θέλησε να γελοιοποιήσει τον Donald Trump και τις ομιλίες μίσους που απευθύνει στις γυναίκες και στους έγχρωμους.
«Είναι πια καιρος να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως αδύναμα θύματα της φαλλικής δύναμης και να καταλάβουμε ότι η πορνογραφία που δημιουργούν γυναίκες μπορεί να είναι απελευθερωτική. Οι γυναίκες μπορούν και να δημιουργούν και να καταναλώνουν πορνογραφία, θέτοντας ως προτεραιότητα κυρίως τη δική τους ευχαρίστηση» υποστηρίζουν οι συντάκτες.
Το περιοδικό έχει ένα σαφές όραμα: την ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου και την κοινωνική αλλαγή μέσω του σεξ.