Pornceptual: Σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό η πορνογραφία γίνεται τέχνη (NSFW)

Pornceptual: Σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό η πορνογραφία γίνεται τέχνη (NSFW) Facebook Twitter
1

Το πορνό διαχέεται στην κοινωνία μας. Οι φήμες λένε ότι το 30% του διαδικτύου σχετίζεται με την πορνογραφία ενώ μελέτες αποδεικνύουν ότι περισσότεροι άνθρωποι γκουγκλάρουν ψάχνοντας για πορνό παρά για τον καιρό.

Η συντριπτική παρουσία του πορνό έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτισμικών αντιλήψεων σχετικά με την σεξουαλικότητα και την αισθαντικότητα αλλά βέβαια, ακόμα κι έτσι, το φαινόμενο παραμένει κοινωνικό ταμπού. 

Το τοπίο αυτό φιλοδοξεί να ανατρέψει το «Pornceptual», ένα διαδικτυακό περιοδικό αποκλειστικά αφιερωμένο στη σεξουαλική τέχνη που εξετάζει και αμφισβητεί τους καθιερωμένους ρόλους της πορνογραφίας στην κοινωνία μέσα από την ερωτική φωτογραφία και άλλα δημιουργικά μέσα.

«Είναι πια καιρος να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως αδύναμα θύματα της φαλλικής δύναμης και να καταλάβουμε ότι η πορνογραφία που δημιουργούν γυναίκες μπορεί να είναι απελευθερωτική. Οι γυναίκες μπορούν και να δημιουργούν και να καταναλώνουν πορνογραφία, θέτοντας ως προτεραιότητα κυρίως τη δική τους ευχαρίστηση»

Η έκδοση ξεκίνησε ως σελίδα του Tumblr που τελικά γιγαντώθηκε και εξελίχθηκε σε μια γκαλερί καλλιτεχνικής πορνογραφίας.

Την έκδοση του επιμελούνται οι Chris Phillips, Eric Phillips και Raquel Fedato, μια ομάδα δημιουργών από το Λονδίνο και το Βερολίνο που τώρα πια διευθύνουν μια ιστοσελίδα, ένα έντυπο περιοδικό και ένα online sex και fetish κατάστημα.

Η ομάδα επίσης γυρνάει ταινίες και διοργανώνει πάρτι και events σε όλο τον κόσμο.

«Οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν τεράστιο κομμάτι αυτού που κάνουμε και αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για να ζωντανέψει ο ιστοχώρος μας και να έρθουμε σε επαφή με νέο ακροατήριο» λένε οι ίδιοι.

Η δημιουργική και υπερδραστήρια ομάδα του Pornceptual προσπαθεί να ανατρέψει τους ρηχούς ορισμούς της πορνογραφίας: «Υπάρχει μια μεγάλη απροθυμία ως προς το να αναγνωριστεί η πορνογραφία σαν νόμιμη καλλιτεχνική έκφραση. Το Pornceptual στοχεύει να αμφισβητήσει αυτές τις παρανοήσεις και να προτείνει μια διαφορετική, εναλλακτική λύση».

Pornceptual: Σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό η πορνογραφία γίνεται τέχνη (NSFW) Facebook Twitter
Pornceptual.

Παρουσιάζοντας καλλιτέχνες όπως η Erika Lust και η Cocoapix, το περιοδικό σκοπεύει να αμφισβητήσει τους παραδοσιακούς ορισμούς της πορνογραφίας και υποστηρίζει την ιδέα ότι η ερωτική τέχνη έχει τη δυνατότητα να ρίξει τους προβολείς στις διαφορετικές σεξουαλικότητες.

Με αυτό τον τρόπο, το περιοδικό θέλει να επαναπροσδιορίσει το X-rated υλικό, ως το όχημα που μπορεί φέρει μια θετική, καταλυτική αλλαγή και στις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες.

Το τρίτο τεύχος του Pornceptual εστιάζει στην εξής ερώτηση: Μπορεί η πορνογραφία να γίνει όπλο κοινωνικής δικαιοσύνης; Με σχετικά άρθρα και τίτλους όπως το «Fuck the Fascism» και «Messy Brexit» συνοδευόμενα από γλαφυρές αλλά καλλιτεχνικές σεξουαλικές εικόνες, το περιοδικό δείχνει πώς η πορνογραφία και η πολιτική είναι αναμφισβήτητα αλληλένδετες.

«Η mainstream πορνογραφία συχνά εκμεταλλεύεται τις γυναίκες καθώς παράγεται και καταναλώνεται από ετεροφυλόφιλους άνδρες. Εστιάζει σε μια συγκεκριμένη αναπαράσταση του σεξ που ανατροφοδοτεί πατριαρχικές αφηγήσεις.

Η ερωτική απεικόνιση που επιδιώκουμε διαταράσσει τις κυρίαρχες δομές εξουσίας και αποτελεί μια μορφή αντίστασης για τις σεξουαλικές μειονότητες γενικά» εξηγεί η συντακτική ομάδα.

Ένα παράδειγμα είναι οι εκπληκτικές και ακραίες φωτογραφίες του Andrés Rangl, με τις οποίες θέλησε να γελοιοποιήσει τον Donald Trump και τις ομιλίες μίσους που απευθύνει στις γυναίκες και στους έγχρωμους.

«Είναι πια καιρος να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως αδύναμα θύματα της φαλλικής δύναμης και να καταλάβουμε ότι η πορνογραφία που δημιουργούν γυναίκες μπορεί να είναι απελευθερωτική. Οι γυναίκες μπορούν και να δημιουργούν και να καταναλώνουν πορνογραφία, θέτοντας ως προτεραιότητα κυρίως τη δική τους ευχαρίστηση» υποστηρίζουν οι συντάκτες.

Το περιοδικό έχει ένα σαφές όραμα: την ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου και την κοινωνική αλλαγή μέσω του σεξ.

Pornceptual: Σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό η πορνογραφία γίνεται τέχνη (NSFW) Facebook Twitter
Pornceptual.
Pornceptual: Σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό η πορνογραφία γίνεται τέχνη (NSFW) Facebook Twitter
Pornceptual. Andrés Rangl.
Pornceptual: Σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό η πορνογραφία γίνεται τέχνη (NSFW) Facebook Twitter
Pornceptual. Iuri Lis.
Pornceptual: Σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό η πορνογραφία γίνεται τέχνη (NSFW) Facebook Twitter
Το τρίτο τεύχος του Pornceptual.
Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοί είναι οι νέοι «Θεοί του Γηπέδου», φωτογραφημένοι και φέτος από τον Ερρίκο Ανδρέου (ΝSFW)

Φωτογραφία / Αυτοί είναι οι νέοι «Θεοί του Γηπέδου», φωτογραφημένοι και φέτος από τον Ερρίκο Ανδρέου (ΝSFW)

Ο πετυχημένος φωτογράφος που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Ινδία μιλά για την προσωπική του ματιά στο Dieux du Stade, το πιο γνωστό ημερολόγιο ανδρικού γυμνού
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT