Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου

Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Ένα θέατρο έχει μετατραπεί σε βιβλοπωλείο στο Μπουένος Άιρες, μια κατ' εξοχήν πόλη που αγαπά το βιβλίο. Φωτό: Idealink photograph/Book Towns
0

Αλήθεια, τι είναι μια «βιβλιούπολη»; Δεν πρόκειται για κάποια μητρόπολη σαν τη Νέα Υόρκη, αλλά συνήθως για μια κωμόπολη κάπου στην εξοχή.

Προφανώς πρέπει να διαθέτει βιβλιοπωλεία, και δεν μιλάμε για ένα-δυο μόνο αλλά αρκετά, ώστε ο βιβλιόφιλος να μπορεί να χαθεί για ώρες ή ακόμα και ημέρες φυλλομετρώντας εκδόσεις.

Συνήθως οι βιβλιουπόλεις ξεκινούν με μερικά παλαιοβιβλιοπωλεία και στη συνέχεια ανοίγουν και βιβλιοπωλεία που προσφέρουν ακόμη και νέες εκδόσεις.

Πάντως το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως διαθέτουν πολλά βιβλία προς πώληση.

Το Hobart στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί ιδανικό παράδειγμα του πως ένα βιβλιοπωλείο σε μια μικρή πόλη είναι κάτι καλό, αλλά αν συγκεντρωθούν αρκετά τότε η πόλη μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό.

Από τη δεκαετία του 1970 ως και σήμερα, σε όλον τον κόσμο, αναπτύσσονται βιβλιουπόλεις και τώρα υπάρχουν αρκετές, από την Αυστραλία στη Φινλανδία κι από την Ινδία στη Νότιο Κορέα.  

Οι βιβλιουπόλεις είναι μικροσκοπικά μέρη που οι ταξιδιώτες δεν θα επισκέπτονταν σε άλλη περίπτωση και σιγά σιγά θα εξαφανίζονταν από τον χάρτη.

Ο δημοσιογράφος Alex Johnson παρουσιάζει στο προς έκδοση βιβλίο του με τίτλο «Book Towns» τους πιο γοητευτικούς τουριστικούς προορισμούς για τους λάτρεις της ανάγνωσης.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη μίλησε για τις χαρές του να επισκέπτεσαι απομακρυσμένες κωμοπόλεις που χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους για το βιβλίο.

— Με τι μοιάζει μια ωραία βιβλιούπολη; 

Καταρχάς είναι όλες πολύ γραφικές. Αυτός εξάλλου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι τις επιλέγουν. Βρίσκονται μακριά από τις μεγαλουπόλεις και τα ενοίκια είναι προσιτά.

Νομίζω πως το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως εκεί κατοικούν άνθρωποι που είναι πραγματικά αποφασισμένοι να προωθήσουν το βιβλίο.

Συχνά πρόκειται για πόλεις όπου τα πράγματα κάποια στιγμή δυσκόλεψαν αρκετά από οικονομικής απόψεως ή ο πληθυσμός τους μειώνεται καθώς οι νέοι τις εγκαταλείπουν για τις μεγάλες πόλεις.

Η πρώτη τέτοια πόλη ήταν το Hay-on-Wye στην Ουαλία και όλα ξεκίνησαν το 1977. 

Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Στάση στην βιβλιούπολη Fjærland της Νορβηγίας. Φωτό: Bjorn/Book Towns

— Πόσο έχουν αλλάξει οι βιβλιουπόλεις τις τελευταίες δεκαετίες;

Πιστεύω πως μοιάζουν αρκετά με τότε που ο [βιβλιοπώλης] Richard Booth πρωτοσκέφτηκε την ιδέα αυτή. Ξεκίνησε με το Hay προκειμένου να αναζωογονήσει την πόλη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ώστε να παραμείνουν εκεί οι κάτοικοί της και σταδιακά να εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό.

Σήμερα ισχύει το ίδιο και για άλλες πόλεις. Οι βιβλιουπόλεις είναι μικροσκοπικά μέρη που οι ταξιδιώτες δεν θα επισκέπτονταν σε άλλη περίπτωση και είναι πιθανό να εξαφανίζονταν από τον χάρτη.

Αφού τελειώσε όλη αυτή η φάση κατά τη διάρκεια της οποίας οι πάντες ενθουσιάστηκαν με τα e-books και την online ανάγνωση, το να έχεις ένα πραγματικό βιβλίο στο χέρι σου είναι ένα κίνητρο για το οποίο πολλοί ευχαρίστως ταξιδεύουν. 

Επανεκτιμούν τα χειροποίητα και τα απτά αντικείμενα που μπορούν να κρατήσουν και να μυρίσουν και να αγγίξουν.

Νομίζω πως σε τοποθεσίες που είναι ιδιαίτερα γραφικές, αυτά τα δύο στοιχεία «κουμπώνουν» και οι άνθρωποι νιώθουν πως απολαμβάνουν μια αληθινή εμπειρία. 

— Φαίνεται σαν να υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ του γραφικού χαρακτήρα μιας γοητευτικής βιβλιούπολης και της ωφελιμιστικής οικονομικής λογικής.

Ακριβώς. Πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα την ορθή επιχειρηματική πρακτική και να την υπηρετούν, αλλιώς θα αποτύχουν.

Ωστόσο, δεν νομίζω πως πρόκειται κανείς να βγάλει δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων βιβλίων, άρα μόνο άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο θα ασχοληθούν με κάτι τέτοιο.

Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Βιβλία πίσω από τις αψίδες του St.-Pierre-de-Clages, Ελβετία. Φωτό: Switzerland Tourism/Book Towns

 — Πως μπορεί να στηθεί μια βιβλιούπολη ώστε να επιβιωσει; 

Πρέπει να φανούν συνετοί και να προσφέρουν αρκετά βιβλιοπωλεία. Δεν αρκούν ένα ή δύο. Χρειάζονται πολλά. Πρέπει να καλύπτονται όλα τα πεδία των εκδόσεων.

Κάποιες από τις πιο επιτυχημένες αυτές πόλεις δεν περιορίζονται στα βιβλιοπωλεία. Εκδότες, εικονογράφοι, σχεδιαστές κατοικούν και εργάζονται εκεί.

Έχουν μετατραπεί σε δημιουργικούς κόμβους όπου τα βιβλία είναι το εφαλτήριο αλλά γύρω τους αρθρώνονται και άλλες δραστηριότητες. 

Και βέβαια ακόμα και ο πιο σκληροπυρηνικός βιβλιοφάγος κάποια στιγμή θα θελήσει να κάνει κάτι άλλο. Εδώ υπεισέρχεται και το στοιχείο της γραφικότητας.

— Σε μια τόσο μικρή πόλη, με τόσα πολλά βιβλιοπωλεία, πως ξεχωρίζουν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους;

Πιστεύω πως σχεδόν όλοι οι βιβλιοπώλες, ιδίως εκείνοι που πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία, έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Έτσι υπάρχει η τάση να εξειδικεύονται.

Είναι μια πολύ οργανική εξέλιξη, υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν την επιχείρηση τους όπως θέλουν εκείνοι. Εξειδικεύονται ή πωλούν και κάτι άλλο εκτός από βιβλία ή δραστηριοποιούνται και ως εκδότες. 

Σε κάποιες πόλεις υπάρχει μια ισχυρή κεντρική ομάδα αλλά στις περισσότερες η κατάσταση είναι πιο χαλαρή.

Σχεδόν όλες διαθέτουν ένωση βιβλιοπωλών αλλά στην ουσία πρόκειται για μια κοοπερατίβα φίλων, όπου βοηθούν οι μεν τους δε, ενώ εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους. Προσπαθούν ειλικρινά να βελτιώσουν τα προφίλ τους συνολικά. 

Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Το Book House Foresta στο Paju, Νότιος Κορέα.Φωτό: Book House Foresta/Book Towns

— Αν κάποιος ήθελε να κατανοήσει το εύρος των βιβλιουπόλεων σε ποιες θα τον κατευθύνατε;

Σίγουρα θα πρότεινα το Hay, γιατί ήταν η πρώτη βιβλιούπολη. Διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα βιβλιοπωλείων και εντός του έτους θα ανοίξει τις πόρτες του και ένα νέο μουσείο βιβλίου. 

Μετά θα πρότεινα την Paju στη Νότιο Κορέα. Ένας απίστευτος αριθμός εκδοτών και τυπογράφων δραστηριοποιείται εκεί, και υπάρχουν αναρίθμητα βιβλία. Τα πάντα εκεί σχετίζονται με το βιβλίο.

Το Clunes στην Australia τα πήγε πολύ καλά στην ανοικοδόμησή του. Αρχικά ήταν μια πόλη χρυσωρύχων και συχνά γυρίζονταν ταινίες εκεί όπως το Mad Max. Στ' αλήθεια την προωθούν πολύ. 

Η Wigtown της Σκωτίας είναι ένα καλό παράδειγμα πόλης που αναζωογονήθηκε. Πριν από 20 χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, τα καταστήματα και οι βιοτεχνίες έκλειναν και οι κάτοικοι την εγκατέλειπαν. Και κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή.

Ο ιδιοκτήτης του δεύτερου μεγαλύτερου βιβλιοπωλείου μεταχειρισμένων βιβλίων μόλις έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Το Ημερολόγιο Ενός Βιβλιοπώλη».

Ξεκίνησαν από το τίποτα και τώρα διοργανώνουν ένα μεγάλο λογοτεχνικό φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Και είναι και πανέμορφη πόλη μέσα στην εξοχή. 

Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Βιβλία σε κούτες που σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους στο St.-Pierre-de-Clages, Ελβετία.Φωτό: Switzerland Tourism/Book Towns

— Τι εκπλήσσει τους ανθρώπους σχετικά με τις βιβλιουπόλεις; 

Πιστεύω πως οι άνθρωποι εκπλήσσονται που υπάρχουν τόσες πολλές τέτοιες ανά τον κόσμο. Όταν αναφέρω ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 ή 40 σε όλο τον κόσμο με κοιτάζουν απορημένα.

Πρόκειται για ένα από αυτά τα καλά κρυμμένα μυστικά. Όσοι διαβάσουν το βιβλίο μου θα εντυπωσιαστούν από το πόσο διαδεδομένες είναι. 

— Πολλά από τα βιβλία σου έχουν ως θέμα τους το βιβλίο. Φαίνεται πως τα λατρεύεις! Γιατί επανέρχεσαι στο ίδιο θέμα;

Είναι τόσα τα πράγματα που μπορεί να πει κανείς σχετικά με τα βιβλία, πέραν της ανάγνωσης και της απόλαυσής τους.

Οι θρύλοι και η ιστορία του βιβλίου και όλα όσα τα αφορούν, οι βιβλιοθήκες και η καλλιέργεια μας, αποτελούν νομίζω πυλώνα του πολιτισμού.

Επίσης είναι και η απτή φύση τους. Η μυρωδιά τους. Αυτή η αίσθηση ιδιοκτησίας αφού τα διαβάσεις και γίνουν μέρος σου. Βρίσκω πως τα βιβλία είναι πολύ παρηγορητικά.

Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Ένας αχυρώνας έγινε βιβλιοπωλείο στο Torup της Σουηδίας. Φωτό: Rolf Plant/Book Towns
Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Μανάβικο και βιβλιοπωλείο στο Obidos, Πορτογαλία. Φωτό: Jose Manuel Diogo/Book Towns
Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Βιβλιοπώλες στην Καλκούτα της Ινδίας.Φωτό: Heleen Van Duin/Book Towns
Αυτές είναι οι πιο βιβλιοφιλικές πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Βιβλιοπωλείο στο Bredevoort, Κάτω Χώρες. Φωτό: Archmedus/Book Towns

Πηγή: Atlas Obscura

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ