Βαμπιρικό σάγκα

Βαμπιρικό σάγκα Facebook Twitter
0

Όταν η Anne Rice, δημιουργός των θρυλικών Vampire Chronicles(Alfred A. Knopf) και υπεύθυνη για την αναβίωση της μυθολογίας των βαμπίρ και της μετατροπής τους σε μαζικό φαινόμενο, αποφάσισε να βάλει ταφόπλακα στο δημιούργημά της το 2004 και να αναζητήσει ήρωες που δεν αγαπούσαν ιδιαίτερα το αίμα, το μέλλον των βαμπιρικών σάγκα φάνταζε δυσοίωνο. Πήρε αυτή την απόφαση μετά τη σκληρή κριτική που δέχτηκε από αναγνώστες στο Amazon.com για το Blood Canticleτου 2003. Οι βρικόλακες όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη στη λογοτεχνία του φανταστικού. Μια νέα φουρνιά συγγραφέων επανέφερε και πάλι το μύθο στο προσκήνιο, με απρόσμενο αριθμό πωλήσεων και με ολοένα αυξανόμενους φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο.

Αν και δεν ήταν το πρώτο βιβλίο που διαπραγματευόταν το βαμπιρικό μύθο, ο Δράκουλας (1897) του Μπραμ Στόουκερεκτοξεύτηκε στα ύψη ως ανάγνωσμα στη σύγχρονη εποχή χάρη στις κινηματογραφικές του μεταφορές, αποτελώντας αρχέτυπο για τα βιβλία με βρικόλακες που θα ακολουθούσαν. Είχαν προηγηθεί Το Βαμπίρ (1819) του δόκτοραΤζον Πολιντόρι, που γράφτηκε ως αποτέλεσμα του διάσημου δημιουργικού καλοκαιριού του 1816 που πέρασε με το λόρδο Βύρωνα και τη Μαίρη Σέλεϊ, και η Καρμίλα (1872) τουΤζόζεφ Σέρινταν Λε Φανού για μια λεσβία βρικόλακα. Το μυθιστόρημα μετά το Δράκουλα που προχώρησε το είδος ένα βήμα παραπέρα ήταν το Ζωντανός-Θρύλος (1954) του Richard Matheson, μια εσχατολογική ζοφερή ιστορία για το μοναδικό επιζώντα ενός ιού που έχει μετατρέψει όλους τους ανθρώπους της Γης σε αιμοδιψή τέρατα. Ο Matheson ακολούθησε μια μοναδική προσέγγιση όσον αφορά τους «κακούς» βρικόλακες, που γίνεται ορατή στο έργο πολλών μεταγενέστερων συγγραφέων του φανταστικού.

Πέρα από αυτό όμως, πολλά πράγματα άλλαξαν από τότε που ο σατανικός Κόμης κυνηγούσε 19χρονες παρθένες για να τις σαγηνεύσει και να πιει το αθώο αίμα τους. Αν και οι γυναίκες-ηρωίδες του Στόουκερ δεν ήταν ποτέ ακριβώς μονοδιάστατες, στα τέλη του 20ού αιώνα, με την εμφάνιση των επικών σειρών που τα sequels ή prequels δίνουν και παίρνουν, οι λογοτεχνικοί απόγονοι της Μίνα Χάρκερ και της Λούσι Γουέστενρα επέστρεψαν για να πάρουν το αίμα τους πίσω. Υιοθετώντας το ρόλο του Βαν Χέλσινγκ ως θρυλικοί ατρόμητοι κυνηγοί βρικολάκων, μάχονταν και ενίοτε ερωτεύονταν τα απάνθρωπα κτήνη, όπως η πρωταγωνίστρια της Laurell K. Hamiltonτης τρέχουσας σειράς Anita Blake: Vampire Hunter(Ace Books) που φλερτάρει έντονα με την ερωτική λογοτεχνία. Αντίθετα, τα ίδια τα βαμπίρ, στις μοντέρνες μετενσαρκώσεις τους απόκτησαν μια πιο ρομαντική και μαλθακή υπόσταση, ως τραγικοί ήρωες που παλεύουν μάταια με την καταραμένη αθανασία τους, αναζητώντας μάταια την ανθρώπινη επαφή.

Οι αρχές του 21ου αιώνα όμως είδαν και ένα άλλο εκδοτικό φαινόμενο: Ο ακραίος ερωτισμός, που μέχρι τότε ήταν σχεδόν ταυτόσημος με το βαμπιρικό μύθο, άρχισε να προκαλεί δυσαρέσκεια στους αναγνώστες, που προτιμούσαν βιβλία με πιο ξεκάθαρα σεξουαλικά πρότυπα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα καινούργιο υποείδος, το «παραφυσικό» ρομάντζο. Σε αυτήν τη φάση δύο καινούργιες σχετικά λογοτεχνικές σειρές έκαναν την εμφάνισή τους, αποκτώντας οπαδούς παγκοσμίως. Πρώτον, το ανάλαφρο σάγκα The Southern Vampire Mysteries(Ace Books) της Charlaine Harrisπου αφηγείται τις περιπέτειες και τα διλήμματα της Sookie Stackhouse, μιας ντροπαλής ξανθιάς σερβιτόρας με τηλεπαθητικές ικανότητες που τα «φτιάχνει» με ένα βρικόλακα 173 χρονών. Τα βιβλία αποδείχτηκαν τόσο δημοφιλή που τράβηξαν την προσοχή του Alan Ball, υπεύθυνου για την παραγωγή του «Six FeetUnder», με αποτέλεσμα να βασίσει την καινούργια του σειρά στο HBO «TrueBlood» σε αυτά.

Η επιτυχία μάλλον ήταν απροσδόκητη και για τη Μορμόνα νοικοκυρά Stephanie Meyer, που η ιδέα για την Τετραλογία του Λυκόφωτος (Little, Brown Books for Young Readers, 2005) της ήρθε στην κυριολεξία την ώρα που κοιμόταν. Ποιος θα το περίμενε ότι τρία χρόνια μετά το πρώτο βιβλίο -που το έγραψε σε διάρκεια τριών μηνών- με τα ερωτικά σκιρτήματα της 17χρονης ηρωίδας της Isabella «Bella» Swan για έναν απέθαντο μυστηριώδη συμμαθητής της η σειρά θα πούλαγε σαν τρελή, θα έμενε στην πεντάδα της λίστας με τα best-seller νεανικής λογοτεχνίας των «New York Times» για 50 εβδομάδες, θα μεταφραζόταν σε 20 γλώσσες και θα γινόταν από τις πιο αναμενόμενες κινηματογραφικές ταινίες για το 2008. Ήδη η τεράστια απήχηση και υστερία που έχει προκαλέσει της δίνει κολακευτικούς χαρακτηρισμούς όπως «η νέα J. Κ. Rowling».

Τι θα έλεγε όμως ο Lestat της Anne Rice, ο πιο ανήθικος και ο μακροβιότερος βρικόλακας (με βάση τη μοναδική του ικανότητα να μην πεθαίνει στα βιβλία) για όλα αυτά; Άγνωστο. Ο κόμης Δράκουλας πάντως, μετά από 111 χρόνια σιωπής, επιστρέφει επίσημα στο λογοτεχνικό τοπίο το 2009, και μάλιστα σε μορφή sequel με την υπογραφή του Dacre Stoker(μακρινού ανιψιού του Bram) και του ντοκιμαvτερίσταIan Holt. Ο τίτλος αυτού The Undeadκαι υπάρχουν φήμες ότι θα γίνει ταινία.

ΟΔράκουλας του Μπραμ Στόουκερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη-Νέα Σύνορα και από τις εκδόσεις Στοχαστής. Ο Ζωντανός-Θρύλοςαπό τις εκδόσεις Οξύ. Η Καρμίλα του Τζ. Σ. Λε Φανού από τις εκδόσεις Ψηλά Γράμματα και ArsNocturna, ενώ τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς της Stephanie MeyerΛυκόφως και Νέα Σελήνη από την Πλάτυπους Εκδοτική.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ