Extremely Loud and Incredibly Close

Facebook Twitter
0
 
Extremely Loud and Incredibly Close, του Jonathan Safran Foer

Πιο συναρπαστικό και από το να διαβάζεις βιβλία είναι να έχεις φίλους που επίσης διαβάζουν βιβλία κι εξαιτίας τους ανακαλύπτεις θησαυρούς που πιθανόν θα προσπέρναγες. Ένας τέτοιος είναι και το “Extremely Loud and Incredibly Close”, που έρχεται ασυζητητί ξανά στην επικαιρότητα μιας και στις 25 Δεκεμβρίου βγήκε στην Αμερική η ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία Stephen Daldry (θυμήσου “Billy Elliot” και “The Hours”).

Στο δια ταύτα τώρα της υπόθεσης: ο εφτάχρονος Oskar χάνει τον μπαμπά του στις 11 Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Δυο χρόνια μετά ανακαλύπτει ένα κλειδί, καλά κρυμμένο στη ντουλάπα του πατέρα του, μέσα σε ένα βάζο. Αποφασίζει, λοιπόν, να ανακαλύψει τι ακριβώς ανοίγει αυτό το κλειδί. Ο Οskar ξεκινάει ένα απροσδόκητο ταξίδι στα 5 boroughs της Νέας Υόρκης και σιγά σιγά ξετυλίγει τις πιο ανατρεπτικές ιστορίες σχετικά με την οικογένειά του, μοιράζεται μοναδικές στιγμές με τον αγαπημένο του παππού, δοκιμάζει τις αντοχές της μαμάς του, γνωρίζει νέα άτομα, που θα παίξουν σύντομους αλλά καταλυτικούς ρόλους στη ζωή του.

Αν από την υπόθεση και μόνο το βιβλίο σας κάνει για συγκινητικό και τρυφερό είναι επειδή έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Ο Foer μπορεί να διάλεξε σα turning point στην ιστορία του ένα, έτσι κι αλλιώς, συνταρακτικό γεγονός, αλλά στην πραγματικότητα το βιβλίο επικεντρώνεται στην ανάγκη του μικρού πρωταγωνιστή να μην αφήσει τη μνήμη του πατέρα του να χαθεί.

Jonathan Safran Foer 

Ο θαυμασμός και η τρυφεράδα με την οποία προσεγγίζουν τόσο ο Oskar όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας την προσπάθεια της ανθρώπινης φύσης να ξορκίσει την πραγματικότητα του θανάτου είναι η κινητήριος δύναμη της αφήγησης. Η ιδιαίτερη ευφυϊα του πρωταγωνιστή επιτρέπει στην ιστορία να μπαίνει στα δύσκολα μονοπάτια ενός έντονου συναισθηματισμού, χωρίς να εκλαϊκεύει, ούτε να γελοιοποιεί τίποτα. Στα συν και οι λογοτεχνικές τσαχπινιές του συγγραφέα, με τα τυπογραφικά παιχνίδια και τα φωτογραφικά props.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ