Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα

Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
2

Η περίεργη αυτή εικόνα, με μια γάτα και ένα περιστέρι που φαίνεται να φέρουν εκρηκτικά την πλάτη τους, εμφανίστηκε το Νοέμβριο στο μπλογκ BibliOdyssey. Σύμφωνα με το μπλογκ, η εικόνα βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο του 1584 με τίτλο "Feuer Buech" ή, «Βιβλίο της Φωτιάς» που είναι μέρος της συλλογής του ινστιτούτου Edgar Fahs Smith που ειδικεύεται στην ιστορία της χημείας και ειδικότερα στην πυρίτιδα και στα εκρηκτικά.

Το κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες τιτλοφορείται «Για να καεί ένα κάστρο ή μια πόλη που δεν μπορείς να φτάσεις με άλλο τρόπο». Σε αυτό το απόσπασμα υπάρχουν οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσει κάποιος περιστέρια και γάτες ζωσμένες με εκρηκτικούς μηχανισμούς για να βάλουν φωτιά σε εχθρικούς στόχους. Με τον μακάβριο αυτόν τρόπο τα ζώα προσπαθώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα γινόταν αθώοι εμπρηστές. Μια πρόχειρη μετάφραση του κειμένου θα ήταν η εξής:

«Φτιάξε έναν μικρό σάκο με εκρηκτικά... αν θέλεις να βάλεις φωτιά σε μια πόλη ή σε ένα κάστρο, ψάξε να βρεις μια γάτα από αυτό το μέρος. Και δέσε τον σάκο στην πλάτη της γάτας, άναψε το, άστο να πάρει φωτιά και άσε την γάτα να φύγει, έτσι ώστε να τρέξει στο πιο κοντινό κάστρο ή πόλη, και από το φόβο της να κρυφτεί θα μπει σε κάποιον αχυρώνα ο οποίος θα καεί.»

Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Κάτι ανάλογο - όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ζώων - περιγράφει ο Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημά του "L'Archipel en feu" (1884), που διαδραματίζεται στην Ελλάδα.Οι πειρατές του Οιτύλου στη Μάνη, όταν ήθελαν να επιτεθούν σε κάποιο πλοίο τη νύχτα, έδεναν το φανάρι που χρησιμοποιούσαν για φάρο σε μία κατσίκα και την έστελναν στα βράχια της ακτής. Ο καπετάνιος του πλοίου το οδηγούσε προς το φως, νομίζοντας ότι είναι το λιμάνι και έπεφτε στις ξέρες.