Γιατί να διαβάσουμε το τελευταίο σας βιβλίο;

Γιατί να διαβάσουμε το τελευταίο σας βιβλίο; Facebook Twitter
0

Θοδωρής Καραγεωργίου:

«Το e-drugs θα μπορούσε να προταθεί σε όλους όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο και θα ήθελαν να διαβάσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Διαβάζοντάς το, θα έρθετε σε επαφή με τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, τον εθισμό, την απομόνωση και τη βία που προκαλεί η κακή και αλόγιστη χρήση του. Κλινικές απεξάρτησης, έφηβοι που ζουν σε έναν κόσμο φανταστικό, διεστραμμένοι ενήλικες, chat room και έρωτες ψηφιακοί συνθέτουν το τοπίο του συγκεκριμένου βιβλίου. Μέσω των ιστοριών του, θα γνωρίσετε ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, αλλά και καταστάσεις που θεωρούνται ακραίες και σπάνιες, οι οποίες όμως συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας όλο και πιο συχνά».

e-drugs, εκδόσεις Κέδρος

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης:

«Έγραψα ένα μυθιστόρημα. Είναι το τέταρτο λογοτεχνικό μου έργο κι εκδίδεται τις επόμενες μέρες. Με ρωτάτε για ποιον λόγο να το διαβάσετε. Ομολογώ ότι με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Αν ήθελα να κάνω τον καμπόσο, θα αράδιαζα καμιά δεκαριά λόγους, αν ήθελα να προκαλέσω εντύπωση θα παραδεχόμουν με ειλικρίνεια ότι δεν έχω ιδέα. Όμως το ότι έγραψα ένα βιβλίο δεν μου δίνει το δικαίωμα να του φέρομαι σαν να ήταν πραμάτεια σε πάγκο της λαϊκής. Την απάντηση, λοιπόν, που μου γυρεύετε θα ήταν καλύτερο να την ψάξετε στο ίδιο το βιβλίο. Εκεί ελπίζω ότι θα βρείτε τους λόγους, και εύχομαι να είναι ισχυροί».

Αστοχία Υλικού, εκδόσεις Μεταίχμιο

Σταυρούλα Σκαλίδη:

«Πρόκειται για μια ιστορία ωμοφαγίας και ομοφαγίας. Για το πώς τρώμε τις σάρκες μας μεταξύ μας, στο όνομα της αγάπης. Πώς η οικογένεια, οι καταβολές μας καθορίζουν σε έναν βαθμό αυτό που είμαστε, αλλά και το πόσο ευτυχείς και "ολόκληροι" κατορθώνουμε να γίνουμε. Η σχέση με τη μητέρα -μοίρα και πεπρωμένο μας κάποιες φορές- και η δική μας πρωτοβουλία να κερδίσουμε την ελευθερία μας, τον ίδιο τον εαυτό μας, εφόσον επιθυμήσουμε την ελευθερία μας. Είναι ένα βιβλίο για το πόσο "διψάμε-πεινάμε" να αγαπηθούμε από τους άλλους και ταυτόχρονα το φοβόμαστε, όπως φοβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, τη σκιά μας».

Κρέας από σταφύλι, εκδόσεις Πόλις

Νικόλ-Άννα Μανιάτη:

«Η ιστορία θα αγγίξει και θα προβληματίσει. Τρυπώνει μέσα στα σπίτια απλών ανθρώπων με τα καθημερινά τους προβλήματα επιβίωσης και ψάχνει το μυαλό, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους. Επίκαιρες και διαχρονικές καταστάσεις. Θίγει τη γονική επιρροή στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Όταν τα προβλήματα των μεγάλων γίνονται και δικά τους, οι επιρροές στην ανατροφή και τον τρόπο σκέψης τους είναι παραπλανητικές, και πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ακόμα χειρότερα όταν αυτές οι επιρροές αρχίζουν στα δώδεκά σου χρόνια, και από τον ίδιο σου τον πατέρα...».

Το Τίμημα, εκδόσεις Ωκεανίδα

Κώστας Μουζουράκης:

«Η ανάγνωση βιβλίων (μπορεί να) είναι πραγματική απόλαυση στους καιρούς της τηλεοπτικής -και όχι μόνο- αποχαύνωσης... Άραγμα, με ένα δροσερό ποτάκι και τη φωνή του Waits να στάζει δηλητήριο απ' τα ηχεία. Ιστορίες μοναξιάς και απώλειας, αιματοβαμμένες ιστορίες εκδίκησης, μέσα σε ήσυχα μπαρ, βρόμικα νυχτερινά στέκια και παλιά ξενοδοχεία. Μια βόλτα στη σκοτεινή και άγρια πλευρά της σύγχρονης αθηναϊκής μητρόπολης, παρέα με όλους αυτούς που οι γονείς μας μάς έλεγαν να μην τους κάνουμε παρέα. Νουάρ, ναι˙ γιατί σ' έναν κόσμο που δεν είναι αγγελικά πλασμένος, που ποτέ δεν ήταν, δεν αρκεί να έχεις στόχους - πρέπει να ξέρεις και σημάδι».

Φίδια στον Σκορπιό, εκδόσεις Καστανιώτης

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ