Η αγωνία και οι αμφιβολίες του δημιουργού

Facebook Twitter
0
1η Φεβρουαρίου 1938, προς τους εκδότες του

«Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον κύριο Unwin αν ο γιος του, ο οποίος είναι πολύ καλός κριτικός, θα μπορούσε να διαβάσει το πρώτο κεφάλαιο της συνέχειας του Χόμπιτ; Το δακτυλογράφησα. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό, αλλά αν αυτός πιστεύει ότι αποτελεί μια καλή αρχή, θα βοηθούσε την ιστορία που σχηματίζεται.»

12 Φεβρουαρίου 1944, προς τον γιο του Christopher Tolkien

«Άρχισα να επιχειρώ πάλι το γράψιμο την Τρίτη, αλλά έπεσα πάνω σε ένα περίεργο λάθος (μία ή δύο ημερών) στο συγχρονισμό της ιστορίας, πολύ σημαντικό σ’ αυτό το στάδιο, σχετικά με τις μετακινήσεις του Φρόντο και των άλλων, που χρειάζεται πολύ σκέψη και δουλειά και θα χρειαστούν μικρές μετατροπές σε πολλά κεφάλαια, αλλά τουλάχιστον ξεκίνησα το Βιβλίο Πέντε.»

25 Οκτωβρίου 1944, προς τον γιο του Christopher Tolkien

« Τις προάλλες έλαβα αυτό το διασκεδαστικό γράμμα:

 

Κύριε Τόλκιν,

Μόλις διάβασα το βιβλίο σας, το Χόμπιτ, για 11η φορά και θέλω να σας πω τι πιστεύω. Πιστεύω ότι είναι το πιο υπέροχο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ. Είναι πέρα από κάθε περιγραφή… Θεούλη μου, απορώ που δεν είναι πιο πετυχημένο! Αν έχετε γράψει κι άλλα βιβλία, μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε τους τίτλους τους;

Τζον Μπάροου, 12 χρονών

 

Φαντάστηκα ότι αυτό το γράμμα θα σε διασκέδαζε. Αυτά τα γράμματα που λαμβάνω μερικές φορές μάλλον με στενοχωρούν. Πόσες χιλιάδες σπόροι καλού ανθρώπινου καλαμποκιού πρέπει να πέσουν σε ξερό, πέτρινο χώμα, για να πέσει μια τόσο μεθυστική μικρή σταγόνα νερού! Όμως φαντάζομαι ότι πρέπει να είμαι ευγνώμων για την τύχη που μου χάρισε ακόμα κι αυτή τη μικρή σταγόνα. Πιστεύεις ότι το «Δαχτυλίδι» θα εμφανιστεί, και θα φτάσει τους διψασμένους;

Ο πατέρας σου»

Φεβρουάριος 1950, προς τους εκδότες του

"Το έργο μου έχει ξεφύγει από τον έλεγχό μου, και έχω δημιουργήσει ένα τέρας – ένα τρομερά μεγάλο, περίπλοκο, πικρό και μάλλον τρομαχτικό ρομάντζο, εντελώς ακατάλληλο για παιδιά (ακατάλληλο για όλους) και δεν πρόκειται για τη συνέχεια του Χόμπιτ, αλλά του Σιλμαρίλλιον. Αν και θα με θεωρείτε κουραστικό και γελοίο, θέλω να εκδόσω και τα δύο: και το Σιλμαρίλλιον και τον Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών. Αυτό θα ήθελα. Ή θα τα παρατήσω όλα. Δεν μπορώ να αντέξω αλλαγές ή συμπύκνωση. Αλλά δεν θα εκπλαγώ αν αρνηθείτε την αντιοικονομική μου πρόταση."

150 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα: ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι το τρίτο βιβλίο σε πωλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ