Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ

Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter
2

Μια δεκαετία κόντευε να συμπληρώσει ο David Bowie στις περιπέτειες του με διάφορα μουσικά σχήματα αλλά και ως σόλο καλλιτέχνης, όταν το 1972 κυκλοφόρησε το τέταρτο επίσημο προσωπικό του άλμπουμ, το περίφημο Ziggy Stardust (πλήρης τίτλος: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars) που τον καθιέρωσε ως κορυφαίο εκπρόσωπο του γκλαμ ροκ και έστρωσε τον δρόμο για μια από τις πιο ιδιοφυείς και συναρπαστικές καριέρες στη σύγχρονη μουσική κουλτούρα.

Το νέο graphic novel που έχει τίτλο Bowie: Stardust, Rayguns & Moorage Daydreams και αποτελεί δημιουργία των Michael Allred (εικονογράφηση) και Steve Horton (κείμενο), επιχειρεί να απεικονίσει αφηγηματικά αυτή ακριβώς την μετεωρική πορεία από τα πρώτα χρόνια του έφηβου David Jones στα πέριξ της ροκ σκηνής του Λονδίνου ως τη μεγάλη του επιτυχία με το επώνυμο με το οποίο έμελλε να γίνει διάσημος στην αιωνιότητα.

Ο Bowie φόρεσε τη μάσκα του εξωγήινου γκλαμ ροκ ημίθεου με τέτοια αυτοπεποίθηση ώστε υπερέβη κάθε κατηγοριοποίηση με τις σουρεαλιστικές, ψυχεδελικές, ανδρόγυνες, απόκοσμες διαστάσεις με τις οποίες επένδυσε τον εφήμερο όπως αποδείχτηκε αλλά πανίσχυρο σημειολογικά χαρακτήρα του Ziggy.

Η αφήγηση του κόμικ – στο οποίο περιλαμβάνονται και φανταστικοί διάλογοι ανάμεσα στον Bowie και το δημιούργημα του, τον «λεπρό Μεσσία από το διάστημα», Ziggy Stardust – φτάνει μέχρι την επόμενη περσόνα που θα οικειοποιείτο ο μέγας χαμαιλέοντας του ροκ: τον Thin White Duke του άλμπουμ "Station to Station" μερικά χρόνια μετά.

Ο Bowie φόρεσε τη μάσκα του εξωγήινου γκλαμ ροκ ημίθεου με τέτοια αυτοπεποίθηση ώστε υπερέβη κάθε κατηγοριοποίηση με τις σουρεαλιστικές, ψυχεδελικές, ανδρόγυνες, απόκοσμες διαστάσεις με τις οποίες επένδυσε τον εφήμερο όπως αποδείχτηκε αλλά πανίσχυρο σημειολογικά χαρακτήρα του Ziggy. Συνεπώς, μοιάζει ταιριαστό το γεγονός ότι την εικονογράφηση του βιβλίου ανέλαβε ο Michael Allred, ο οποίος είχε φέρει ως πέρας το αντιστοίχως ψυχεδελικό και σουρεαλιστικό όραμα του Neil Gaiman στη μεγαλειώδη σειρά κόμικς του "Sandman" με φόντο την αιωνίως νυχτερινή και απόκοσμη Gotham City του Batman και του Joker.

Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter

Ο ίδιος ο Neil Gaiman γράφει στην εισαγωγή της νέας δημιουργίας του πρώην συνεργάτη του: «Οι διάφορες ενσαρκώσεις του David Bowie αποτελούν από μόνες τους επιστημονική φαντασία. Το μόνο που μου έλειπε πάντα ήταν ένα κόμικ για τον Bowie και έτσι καθόμουν πού και πού και σχεδίαζα μόνος μου εικόνες εμπνευσμένες από το έργο του».

Τώρα πλέον υπάρχει και το κόμικ 160 σελίδων για τον Bowie και θα κυκλοφορήσει επίσημα από τις εκδόσεις Insight Comics στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter
Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter
Βιβλίο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

1 σχόλια