#Mandelastory

#Mandelastory Facebook Twitter
0

Το θέμα δεν είναι καθαρά λογοτεχνικό, αλλά έχει να κάνει με τη μεταφορά μηνύματος, κι έχει να κάνει με τον λόγο. Το ερώτημα είναι: θα έμενε ο Μαντέλα τόσα χρόνια στη φυλακή, αν υπήρχε τότε το Facebook, το Twitter, τα άπειρα blogs και γενικά – το ίντερνετ;

Σκεφτείτε τις άμεσες αντιδράσεις, τα like και share που γίνονται για διάφορα θέματα, την έκταση που πήραν τα γεγονότα στης πλατείας Ταχρίρ σε σχέση με την πλατεία Τιεν Αν Μεν. Αυτό σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του #Mandelastory και έφτιαξαν ένα σύντομο και αποκαλυπτικό βίντεο:

Απόσπασμα από το ημερολόγιο που κράτησε ο Μαντέλα επί 27 χρόνια στη φυλακή:

«Ο δυτικός πολιτισμός δεν έχει αλλοιώσει εντελώς το αφρικανικό μου παρελθόν και δεν έχω ξεχάσει τα παιδικά μου χρόνια, όταν συνηθίζαμε να μαζευόμαστε γύρω από τους μεγαλύτερους της κοινότητας για να ακούσουμε για τις πλούσιες εμπειρίες τους και την σοφία τους. Αυτό ήταν παράδοση των προγόνων μας και του παραδοσιακού σχολείου στο οποίο μεγαλώσαμε. Ακόμα σέβομαι τους μεγαλύτερους και μου αρέσει να μιλάω μαζί τους για τα παλιά, όταν είχαμε τη δική μας κυβέρνηση και ζούσαμε ελεύθερα. Είναι πάντα ωραία όταν ακούω έναν ειδικό στην πραγματική μας ιστορία, κουλτούρα και παράδοση. Συνηθίζαμε να βασανίζουμε και να ενοχλούμε ανθρώπους όπως τους Mweli Skota, Selope Thmea, Chief Luthuli, Professor Z.K. Matthews, Moses Kotaneκαι οι γνώσεις που είχαν σχετικά με την αφρικανική ιστορία ήταν εντυπωσιακές. Η βασική τους δύναμη ήταν στο γεγονός ότι τα πόδια τους ήταν βαθιά ριζωμένα στο χώμα της Αφρικής και χρησιμοποιούσαν επιστημονικά δεδομένα για να εμπλουτίσουν την κουλτούρα μας και την παράδοσή μας. Μπορούσαν να ανιχνεύσουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων μας από το Βορρά, να συζητήσουν τις διάφορες σχετικές θεωρίες, να επικοινωνήσουν με τους λευκούς και ακόμη να τολμήσουν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι η νεότερη γενιά εξακολουθεί να σέβεται τους μεγαλύτερους. Οι νεαροί άντρες που αντιμετωπίζουν καθημερινά νέα πρακτικά ανθρώπινα προβλήματα αρέσκονται στο να τεστάρουν τις γνώσεις που έχουν πάρει από τα βιβλία ενάντια στις γνώσεις και τις πεποιθήσεις των μεγαλύτερών τους.»

 

#Mandelastory Facebook Twitter

 

 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ