Ο Μητσοτάκης κι εγώ.

Facebook Twitter
0

mitsotakis

Ο Άρης Δημοκίδης έγραψε την Κυριακή ένα πολύ συγκινητικό post με αφορμή το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου εδώ. Εκεί περιέγραψε και την εμπειρία που είχε από μια πολιτική συγκέντρωση του Κύρκου στη Θεσσαλονίκη, όπου τον πήγαν οι γονείς του όταν ήταν παιδί, στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον ανώνυμο σχολιαστή που έγραψε κάτω από το άρθρο του Δημοκίδη: «τι γλυκερά σχόλια! Επειδή πρόκειται για συγκέντρωση της Αριστεράς, βέβαια! Εμένα για παιδική κακοποίηση μού φαίνεται! Αν επρόκειτο για συγκέντρωση της Ν.Δ. θα ορυόσασταν, ενώ τώρα την αγιοποιείτε σχεδόν - Υποκριτές της Αριστεράς, δημοκράτες της φακής», γιατί στάθηκε η αφορμή γι' αυτό το post, καθώς μου θύμισε μια παρόμοια «τραυματική εμπειρία» που είχα κι εγώ παιδί.

Δεν επρόκειτο απλώς για πολιτική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για ολόκληρη περιοδεία. Τέλη '80, πήγαινα στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιόδευε στα Επτάνησα, σε μια από εκείνες τις ατέλειωτες προεκλογικές περιόδους. Οι δικοί μου τότε ψήφιζαν παραδοσιακά δεξιά –ήταν ακόμα οξυμένα και τα πολιτικά πάθη. Θεώρησαν λοιπόν καλό να ακολουθήσουμε οικογενειακώς με το αμάξι όλη την περιοδεία, από το κοντινό μας λιμάνι, όπου αφίχθηκε μετά βαΐων  και κλάδων, μέχρι και την πρωτεύουσα του νησιού. Σε κάθε χωριό, όπου σταματούσε για να παραθέσει ομιλία, σταματούσαμε κι εμείς και όλα τα παιδιά κουνούσαμε αδιαλείπτως σημαίες της Ν.Δ.

Είχα την τιμή λοιπόν ο πρώτος πολιτικός – και μάλιστα μέλλων πρωθυπουργός!– που είδα ποτέ από κοντά να είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μου είχε φανεί πανύψηλος, σχεδόν γίγαντας.

Είχα βρει την όλη εμπειρία απλώς διασκεδαστική, δεν θα μου έκανε καμία απολύτως διαφορά για όποιο κόμμα και να με τραβολογούσαν. Την επόμενη μέρα στο σχολείο διηγήθηκα χαρούμενη το περιστατικό, λες και με είχαν πάει σε ένα τοπικό πανηγύρι ή στο τσίρκο, όπως νόμιζε κι ο Άρης μικρός.

Η αδελφή μου αντίθετα, λίγο πιο μικρή από μένα, είχε μια εντελώς διαφορετική θέαση των γεγονότων. Είχε βρει άκρως ντροπιαστικό για την ίδια το γεγονός, γιατί ήταν σίγουρη πως θα την κορόιδευε η καλύτερη της φίλη η Ελένη, πιο «ένθερμη» αυτή με τα πολιτικά, η οποία χαιρόταν κάθε φορά που την πήγαιναν οι δικοί της σε συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Και ο Μητσοτάκης μάλλον για τον Δρακουμέλ της είχε φανεί.

Όταν ενηλικιωθήκαμε και αρχίσαμε πια να ψηφίζουμε είχαμε μια ιδεολογική αναστροφή. Εγώ –η τότε αμέτοχη– ουδέποτε ακολούθησα την οικογενειακή παράδοση, ενώ η αδελφή μου που διαμαρτυρόταν έντονα, όταν ήρθε η ώρα, συμμορφώθηκε πάραυτα με τις οικογενειακές επιταγές.

Πόσα παιδιά σήμερα έχουν την τύχη να απολαμβάνουν τέτοιες εμπειρίες; Οι εποχές της έντονης πολιτικοποίησης μάλλον πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ακόμα και όσα λίγα τα πηγαίνουν καμιά φορά οι δικοί τους σε κάποια συγκέντρωση παραμονές εκλογών, στο μόνο που συμμετέχουν είναι σε εκδηλώσεις άνευρες, χλιαρές, χωρίς παλμό και πάθος. Ενώ όσοι ήμασταν παιδιά το '80...

Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά πώς ακριβώς μπορεί να εγγράφονται στην παιδική μνήμη κάτι τέτοιες σημειολογίες; Και για όσους γονείς τυχόν πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο γαλουχούν αναλόγως τα βλαστάρια τους και ότι τα εμβαπτίζουν στα νάματα των πολιτικών τους πιστεύω, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι είναι όντως έτσι...

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ