Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές

Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές Facebook Twitter
Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια.
0

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) να αναστείλει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και στους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 μίλησαν στη LiFO οι κ.κ. Αλέξανδρος Παπαζήσης, πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ, και Γιώργος Δαρδανός, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου προκειμένου να σκιαγραφήσουν τα αίτια της οικονομικής αδυναμίας του κλάδου να στηρίξει με ίδιους πόρους τη διανομή.

Ο κ. Δαρδανός περιγράφει το καθεστώς προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας οικονομικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος των περικοπών. «Πριν από μερικά χρόνια, για την προμήθεια των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κράτος διέθετε περίπου το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αρχικά, πριν από τέσσερα χρόνια, καταργήθηκε το δεύτερο βιβλίο (βοήθημα). Πρόπερσι, έγινε ένα οριζόντιο κούρεμα της τάξης του 15% στις τιμές όλων των πανεπιστημιακών εγχειριδίων. Μία χρονιά μετά, δηλαδή πέρσι, εφαρμόστηκαν οι “επτά κόφτες τιμών”. Η εφαρμογή των περιορισμών αυτών έφερε ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον κούρεμα ύψους 28-30%. Βέβαια, το υπουργείο έκανε δύο θετικές κινήσεις: η πρώτη ήταν ότι άρχισε να αγοράζει, αργά έστω και σε μικρές ποσότητες, βιβλία για τις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των πανεπιστημιακών σχολών. Η δεύτερη ήταν ότι αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση βιβλίων στους φοιτητές που βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο – και δεν είναι λίγοι. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως το υπουργείο ότι οι κόφτες αυτοί έκαναν τη διαδικασία κοστολόγησης και έγκρισης των τιμολογίων τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα που δεν θα υπήρχε υπάλληλος ούτε του υπουργείου Παιδείας ούτε του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος θα μπορούσε να ελέγξει τα τιμολόγια των εκδοτών και να εγκρίνει την πληρωμή τους. Και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά! Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια. Εν τω μεταξύ, οι εκδότες αιμορραγούν οικονομικά: έχουν ήδη πληρώσει το κόστος έκδοσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για να είναι έτοιμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τους ζητείται η προπληρωμή του φόρου για το επόμενο έτος κι έχουν ήδη προπληρώσει προκαταβολή ΦΠΑ 18%, ο οποίος δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπλέον, ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ (παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%». 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ κ. Παπαζήσης: «Οι νέες προτάσεις που εφαρμόστηκαν από το υπουργείο ήταν η οριζόντια περικοπή της τάξεως 16-20% σε όλες τις τιμές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (2016-17), η μη πληρωμή διχρωμιών, ακόμα και αναγκαίων για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου όπου αντικαθιστούν τετραχρωμίες, η μη πληρωμή του σκληρού εξωφύλλου, η αύξηση του ποσοστού των σελίδων από 30% σε 40% για τον χαρακτηρισμό ενός βιβλίου ως “τεχνικού”, η πληρωμή συγγραμμάτων που έχουν το πολύ 900 σελίδες, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω παλαιότητας, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω αριθμού διανεμηθέντων αντιτύπων». Και συμπληρώνει: «Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο και δεν έχουν εκταμιευθεί από τον Μάιο του 2016, κυρίως λόγω των υπερ-σχολαστικών ελέγχων επειδή το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ που χρησιμοποιούμε δεν επιδέχεται παρερμηνείες και είναι απόλυτα διαφανές. Αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης πόρων, αδυνατούμε να πληρώσουμε όχι μόνο τους φόρους μας αλλά και το προσωπικό μας, τους συγγραφείς και τους συνεργάτες παραγωγής».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ