Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία

Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία Facebook Twitter
1

 

Δέκα από τα αγαπημένα μου βιβλία που θα μπορούσαν να είναι  εκατό, για να μην πω 1000!

1.

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλυν - Μπέττυ Σμιθ

Όπως πολλά παιδιά που μεγάλωναν τη δεκαετία του 1960, έγινα φίλη με τη Φράνση και τον Νήλι Νόλαν.
Τα Σαββατόβραδα που περνούσα με το μικρότερο αδερφάκι μου στη Φωκίωνος Νέγρη έμοιαζαν με τα δικά τους φτωχικά Σαββατόβραδα στο Γουίλλιαμσμπεργκ. Πιπιλούσαμε, νομίζω, τις ίδιες καραμέλες και κάναμε συλλογή από ασημόχαρτα. Πολλά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκα κι εγώ στο Μπρούκλυν – αλλά στην πέρα γειτονιά. Εκείνη η γειτονιά έγινε σκηνικό ενός μυθιστορήματος που έγραψα το 1995 με τίτλο «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης», το χρονικό μιας υπέροχης νιότης στη Νέα Υόρκη.

2.

Τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου

Ήταν μια έκδοση του 1999 που περιείχε τις συλλογές «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν» του 1938, «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής» του 1939, «Μπολιβάρ» του 1944, «Επιστροφή των πουλιών» του 1946, «Έλευσις» του 1948, «Ο Ατλαντικός» του 1954, «Εν ανθηρώ Έλληνι λόγω» του 1957. Ο Νίκος Εγγονόπουλος ήταν μεγαλειώδης ποιητής: μου άρεσε η σκληρή του φαντασία και η ειρωνεία του που τον ξεχώριζαν από υπεραισθηματικούς Έλληνες ποιητές. Θεωρούσε την εποχή του «σακάτικη» – αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν για τούτη την εποχή. Διαβάζω συχνά ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου: δεν τον συνάντησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε.

3.

Η τρέλα της μέρας - Μωρίς Μπλανσό

Ένα σύντομο κείμενο για τον θάνατο και τις γήινες απολαύσεις, που συμπλήρωσε ένα άλλο, εκτενέστερο κείμενο του Μπλανσό για τον χώρο της λογοτεχνίας

4.

Καντίντ - Βολταίρος

Αυτό το παραμύθι για την αισιοδοξία με επηρέασε όταν ήμουν πολύ νέα: τώρα, καθώς γράφω ένα μυθιστόρημα με φόντο τους εμφυλίους πολέμους στην Αγγλία του 17ου αιώνα, αισθάνομαι ότι το blueprint του κεντρικού ήρωα είναι ο Καντίντ. Bαδίζουμε σε ώμους γιγάντων... Κι ότι, όπως συμβαίνει συχνά, ο Καντίντ είμαι εγώ η ίδια. Για μια μακρά εποχή διάβαζα λογοτεχνία του 18ου αιώνα: μαζί με τον Καντίντ, Χένρυ Φήλντινγκ, Λώρενς Στερν, Τομπάιας Σμόλετ... Ογκώδη, περιπετειώδη μυθιστορήματα. Κι αργότερα διάβαζα Θάκερεϋ. Οι ήρωες περνούσαν από πολλές λαχτάρες, επιζούσαν, στο τέλος πέθαιναν. Σκέφτομαι συχνά τον Καντίντ: πώς θα περπατούσε, άραγε, στον σύγχρονο κόσμο.

5.

Στον δρόμο - Τζακ Κέρουακ

Νομίζω πως έχω διανύσει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από τον Τζακ Κέρουακ, από τη μια ακτή στην άλλη και πάλι πίσω. Με εντυπωσίαζε το ότι ο Κέρουακ δεν ήξερε να οδηγεί. Πώς μπορείς να νιώσεις την ποίηση των αμερικανικών δρόμων χωρίς να οδηγείς; Ο Νηλ Κάσσαντυ οδηγούσε τουλάχιστον κι ήταν επιδέξιος παρκαδόρος.

6.

Χέγκελ - Κώστας Παπαϊωάννου

Μια προσωπική, ποιητική ανάγνωση του Γερμανού φιλοσόφου και της περιπέτειας του πνεύματος. Έχω το βιβλίο στο κομοδίνο μου εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ο Κώστας Παπαϊωάννου βλέπει στον Χέγκελ κάτι που δεν υπάρχει, αλλά και πάλι...

7.

Ρομπέρ Ντεσνός, Ποιήματα

Ένας από τους πιο αγαπημένους μου Γάλλους ποιητές, παρότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ερωτική ποίηση: με συγκινούν ποιητές όπως ο Φίλιπ Λάρκιν, ο Τεντ Χιουζ, ο Μπλεζ Σαντράρς, ο Γιόζεφ Μπρόντσκυ.
Αλλά ο Ντεσνός έβαλε σε τάξη μερικές σκέψεις και συναισθήματα μέσα στο κεφάλι μου.

8.

Τ.Σ. Έλιοτ, Ποιήματα

Προφανής επιλογή: λίγοι άνθρωποι που διαβάζουν ποίηση παρακάμπτουν τον Τ.Σ. Έλιοτ. Μικρή, λάτρευα τον Προύφροκ (αναμενόμενο κι αυτό). Αυτές τις μέρες των συνεχιζόμενων πνιγμών σκέφτομαι την "Έρημη Χώρα", ένα κομμάτι που μιλάει για τον θάνατο από πνιγμό. Ο Τ.Σ. Έλιοτ μού φαίνεται η φωνή της Ευρώπης που κυλάει μέσα μας.

9.

Το κεντρί της ύπαρξης - Σέρεν Κίργκεγκορ

Θα μπορούσα να σημειώσω οποιοδήποτε από τα έργα του Κίργκεγκορ που διαβάζαμε με τον φίλο μου τον Χρήστο τη δεκαετία του 1980. Εκείνη την εποχή συζητούσαμε- αργότερα νομίζω πως δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης: επικρατούσε η ελαφρότητα που μας έφερε ως εδώ. Όταν διαμαρτυρόμασταν γι' αυτήν μάς χαρακτήριζαν «δήθεν» και γκρινιάρηδες. Το 1998 ο Χρήστος πέθανε και τίποτα δεν ήταν πια ίδιο. Εν πάση περιπτώσει, ο πρώιμος υπαρξισμός του Κίργκεγκορ μού φαινόταν πιο βαθυστόχαστος από εκείνον του Σαρτρ.

10.

Εγκόλπιο ανασκολοπισμού - Ε.Μ. Σιοράν

Ο Σιοράν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την ατομική ελευθερία, μολονότι ο μισανθρωπισμός του δεν μου ταιριάζει. Πίστευε πως είχε γεννηθεί κάτω από κακό αστέρι... Πιθανότατα θα τον ξανασυναντήσω στο μέλλον: η ανθρώπινη βλακεία έχει αρχίσει να διαβρώνει την πίστη που είχα στην ανθρώπινη φύση. Θα δούμε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ποιηματα Στη Μυστηριακη -Robert DesnosΤοσο σε εχω ονειρευτειπου χανεις την πραγματικοτητα σου.Να ειναι καιρος ακομη να πλησιασω το ζωντανοαυτο σωμακαι να φιλησω σ'αυτο το στομα,τη γεννησητης φωνης που μου ειναι αγαπητη.Τοσο σε εχω ονειρευτειπου τα μπρατσα μου συνηθισμενα αγκαλιαζονταςτη σκια σουνα διασταυρωνονται στο στηθος μου,δε θα λυγισουνισως στην περιμετρο του σωματος σου.Και πως,μπροστα στην πραγματικη παρουσια τωνοσων με παιδευουνκαι με κυβερνουν απο μερες και χρονιαΘα γινω το διχως αλλο σκια,Ω! ταλαντευσεις συναισθηματικες.Τοσο σε εχω ονειρευτει,που ασφαλως δεν ειναιπια καιροςνα ξυπνησω.Κοιμαμαι ορθος,το σωμα εκθεμενοσε ολες τις φαινομενικοτητες της ζωης και τουερωτα,και πως εσυ η μονη που υπαρχει σημερα για μενα,εισαι κεινη που θα μπορυσα λιγοτερο ν'αγγισωτο μετωπο και τα χειλιαπαρα τα πρωτα τυχον χειλια και τo πρωτο τυχονμετωπο που θα εβρισκα.Τοσο σε εχω ονειρευτειτοσο περπατησα,μιλησα,κοιμηθηκα με το φα-ντασμα σουπου δε μου μενει πια ισως αλλο,παρα να ειμαιεντουτοις φαντασμα μεταξυ φαντασματων και πιοσκια εκατο φορες κι απο τη σκια που περπατει καιθα περπατει χαρουμενη στο ηλιακο ρολοι τηςζωης σου.