Σύλβια Πλαθ: Βέρες, γράμματα και όλα τα προσωπικά της αντικείμενα σε δημοπρασία
Από τα πιο εντυπωσιακά προς πώληση αντικείμενα είναι οι χρυσές βέρες των 18 και 22 καρατίων της Πλαθ και του Χιουζ από τον γάμο τους, στις 16 Ιουνίου 1956, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση.
Όταν κάποιος γράφει το όνομα Σύλβια Πλαθ ένα καμπανάκι χτυπάει. Για μια βουτιά στη ζωή της, στα μυστικά της, τους λόγους που την οδήγησαν στην αυτοκτονία, τη σχέση της με τον Τεντ Χιουζ, τις σημειώσεις, τα ποιήματα, τα προσωπικά της αντικείμενα, τα ερωτηματικά, ήταν θλιμμένη, θυμωμένη, απεγνωσμένη.
Ιδανική αυτόχειρας του περασμένου αιώνα, από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, με το έργο της, αλλά και τις επιστολές της, που έχουν εκδοθεί σχεδόν όλες, να αποδεικνύουν διαρκώς αυτό που ο Τ.Σ. Έλιοτ αποκαλεί την «ικανότητα του ποιητή να σχηματίζει νέα σύνολα από χαοτικές και ανόμοιες εμπειρίες», ανήκει στις περιπτώσεις που το ενδιαφέρον για την προσωπική τους ζωή ανανεώνεται διαρκώς, με τους φανατικούς της αναγνώστες να επιμένουν διαρκώς να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του Χιουζ. τόσο για τη στάση του στη διάρκεια της σχέσης τους όσο και για τη διαχείριση του έργου της.
Από τις 9 Ιουλίου ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις δημοπρατεί 55 προσωπικά αντικείμενα της Πλαθ, τα οποία ανήκουν στην 61χρονη κόρη της, Φρίντα Χιουζ, το μόνο παιδί του Χιουζ που είναι εν ζωή σήμερα. Ο αδερφός της Νίκολας αυτοκτόνησε το 2009 και την ετεροθαλή αδερφή της, Σούρα Χιουζ, σκότωσε η μητέρα της και σύντροφος του Χιουζ, Άσια Βέβιλ, πριν βάλει τέλος στη ζωή της, έξι χρόνια μετά της αυτοκτονία της Πλαθ.
Ο γάμος τους έγινε μυστικά, βιαστικά και παρορμητικά. Ήθελαν να παντρευτούν στο Westminster Abbey, αλλά ο πρύτανης τους είπε πως έπρεπε να παντρευτεί στην ενορία του. Έτσι παντρεύτηκαν στην εκκλησία St George the Martyr, στο Bloomsbury, κοντά στο σπίτι του Χιουζ. Η μόνη που παρέστη στο γάμο ήταν η μητέρα της Πλαθ που έφτασε στο Λονδίνο λίγες ημέρες πριν το γάμο.
Η δημοπρασία με τίτλο «Your Own Sylvia» περιλαμβάνει τα δακτυλόγραφα γράμματα που έγραψε στον Τεντ Χιουζ το 1956 – ήδη υπάρχει ένα δίτομο έργο με επιστολές της Πλαθ αυτής της περιόδου, περισσότερες από χίλιες, ενώ το 2017, αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των επιστολών που είχαν αποδέκτη τη γιατρό και φίλη της, Ρουθ Μπαρνχάουζ, με την οποία συνομιλούσε τακτικά λίγο πριν πεθάνει. Ένα άλλο μέρος της αλληλογραφίας της με 14 επιστολές έχει πουληθεί σε δημοπρασία στο αστρονομικό ποσό των 695.000 δολαρίων.
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Χίτον του οίκου Σόθμπις, αυτή η πώληση περιλαμβάνει μερικά από τα πιο προσωπικά αντικείμενα της Πλαθ που έχουν πωληθεί ποτέ, αντικείμενα που δείχνουν τη δημιουργικότητά της, την αγάπη της για τον Χιουζ και το χιούμορ της.
Στις 32 επιστολές που πουλήθηκαν από την κόρη του ζευγαριού που εκπροσωπεί και το ίδρυμα Πλαθ, οι 16 απευθύνονται στον Χιουζ και είναι γραμμένες τον Οκτώβριο του 1956 σε επιστολόχαρτο του υπερωκεάνιου Queen Elizabeth, τέσσερις μήνες μετά τον γάμο τους. Περιγράφουν την εκρηκτική τους σχέση αλλά και τον χωρισμό της από τον Χιουζ ενώ σπούδαζε στο Κέμπριτζ. Η Πλαθ του γράφει καθημερινά γράμματα με πάθος και δείχνει τον πόνο του χωρισμού τους. «Το να ζω μαζί σου θα με σώσει από ασφυξία χωρίς διέξοδο» έγραφε.
Σε μερικές από τις επιστολές, η Πλαθ ενθαρρύνει τον Χιουζ να συμμετάσχει στον διακεκριμένο διαγωνισμό ποίησης του Harper. Ο Χιουζ θα κέρδιζε τον διαγωνισμό το 1957 με τη συλλογή του «The Hawk in the Rain».
Η δημοπρασία περιλαμβάνει ακόμα χειρόγραφες επιστολές στους γονείς του Χιουζ, Ίντιθ και Γουίλιαμ, ένα οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών με ένα ταξίδι τους με αυτοκίνητο στις ΗΠΑ που τους δείχνει να ψαρεύουν στη λίμνη Yellowstone και να συναντιούνται με φίλους όπως ο Τ.Σ. Έλιοτ.
Στη συλλογή συμπεριλαμβάνεται ένα σετ κάρτες ταρό και ένα αιγυπτιακό ειδώλιο που είχε κάνει δώρο στην Πλαθ ο Χιουζ, μια Ιλιάδα του Ομήρου, μια οικογενειακή Βίβλο, ένα χιουμοριστικό σκίτσο της Πλαθ με τίτλο «Great Faux Pas» όπου εκείνη επιτίθεται με τσεκούρι στον Χιουζ, κάρτες με συνταγές δακτυλογραφημένες από την ίδια ή τη μητέρα της Αουρέλια και οικογενειακές συνταγές όπως «Grammy's Fish Chowder», «Scots Porridge Oats Biscuits» της μητέρας του Ted, «Apple Crisp της Aurelia», ένας πλάστης, τσοπ στικς, ένα εξαιρετικό σχέδιό της με το προφίλ του Τεντ Χιουζ, ένα φωτογραφικό πορτρέτο του ζευγαριού από τον Ντέιβιντ Μπέιλι.
Από τα πιο εντυπωσιακά προς πώληση αντικείμενα είναι οι χρυσές βέρες των 18 και 22 καρατίων της Πλαθ και του Χιουζ από τον γάμο τους, στις 16 Ιουνίου 1956, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση. Ο γάμος τους έγινε μυστικά, βιαστικά και παρορμητικά. Ήθελαν να παντρευτούν στο Westminster Abbey, αλλά ο πρύτανης τους είπε πως έπρεπε να παντρευτεί στην ενορία του. Έτσι παντρεύτηκαν στην εκκλησία St George the Martyr, στο Bloomsbury, κοντά στο σπίτι του Χιουζ.
Η μόνη που παρέστη στο γάμο ήταν η μητέρα της Πλαθ που έφτασε στο Λονδίνο λίγες ημέρες πριν. Η οικογένεια Χιουζ δεν έπρεπε να μάθει για τον γάμο του παρά μόνο μετά το γεγονός. Κανένας από το ζευγάρι δεν το είπε νωρίτερα σε φίλους τους. Η Πλαθ έγραψε στον αδερφό της Γουόρεν στις 18 Ιουνίου ότι αγόρασαν βιαστικά παπούτσια και παντελόνι για τον Τεντ και «δυο χρυσές γαμήλιες βέρες (ποτέ δεν ήθελα δαχτυλίδι αρραβώνων) με τα τελευταία τους χρήματα. «Αυτές οι απλές βέρες ήταν εύκολα διαθέσιμες σε ένα παλιό κατάστημα». Τελικά όπως έγραψε ο Χιουζ ήταν μεγάλες για τα δάχτυλά τους.
Η υποβολή προσφορών για τη δημοπρασία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου.