Κάτι τρέχει πάντα με την Σύλβια Πλαθ

Κάτι τρέχει πάντα με την Σύλβια Πλαθ Facebook Twitter
Η Σύλβια Πλαθ, μοιάζει να μην απουσιάζει ποτέ για μεγάλα διαστήματα από την επικαιρότητα...
0

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την αυτοκτονία της Σύλβια Πλαθ, η οποία όμως μοιάζει να μην απουσιάζει ποτέ για μεγάλα διαστήματα από την επικαιρότητα είτε επειδή την ανακαλύπτει άλλη μια γενιά σε τρυφερή ηλικία είτε επειδή επιπλέει κάποιο άγνωστο επεισόδιο της θυελλώδους και τραγικής σχέσης της με τον ποιητή Τεντ Χιουζ, είτε επειδή ανακαλύπτεται κάποιο αδημοσίευτο ποίημα ή διήγημά της.

Όπως αυτό που έγραψε όταν ήταν 20 χρονών ενώ φοιτούσε στο ιδιωτικό κολέγιο Smith της Μασαχουσέτης. Το διήγημα έχει τίτλο "Mary Ventura and the Ninth Kingdom" (Η Μαίρη Βεντούρα και η Ένατη Διάσταση) και θα εκδοθεί για πρώτη φορά στις αρχές του προσεχούς έτους ως μέρος μιας σειράς τίτλων που θα κυκλοφορήσουν από τον διάσημο εκδοτικό οίκο Faber τον Ιανουάριο με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων του στον χώρο του βιβλίου.

Κάτι τρέχει πάντα με την Σύλβια Πλαθ Facebook Twitter
"Ο γυάλινος κώδων'" (The Bell Jar), όπως και η διάσημη νουβέλα της, λέγεται το σκίτσο της Σύλβια Πλαθ που μαζί με άλλα από την εποχή που φουτούσε στο Κολέγιο Smith, είχαν παρουσιαστεί πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο.
 

Στο διήγημα, που γράφτηκε από την Πλαθ τον Δεκέμβριο του 1952, περιγράφεται μια μοιραία διαδρομή τραίνου και πρωταγωνιστεί μια νεαρή γυναίκα η οποία οδηγείται από τους γονείς της σ΄ έναν Καθεδρικού τύπου σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια στο βαγόνι μιας αμαξοστοιχίας. Εκεί, η Μαίρη συναντά μια γυναίκα που γίνεται ο ξεναγός της σε μια διαδοχή από σκοτεινά τούνελ και μελαγχολικά τοπία.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά ακριβώς που εμφανίζεται το συγκεκριμένο διήγημα, το οποίο είχε τεθεί σε δημοπρασία υπό τη μορφή ενός χειρόγραφου 22 σελίδων με έξτρα δώρο για τον πλειοδότη μια επιστολή απόρριψης του από το περιοδικό Mademoiselle.

Τελικά πουλήθηκε αντί του ποσού των 800 δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία αυτή της μετέπειτα διάσημης συγγραφέως ως «ένα κατ' ομολογία της ίδιας πείραμα στο είδος της 'συμβολικής αλληγορίας' με θρησκευτική εικονογραφία σε κοσμικό πλαίσιο».

Με στοιχεία από την The Independent

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Βιβλίο / Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Η πανεπιστημιακός και «celebrity historian» Μαίρη Μπίαρντ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες – όπως ότι ο Νέρωνας, που έχει μείνει στην ιστορία ως πυρομανής και μεγαλομανής, ήταν επίσης ριζοσπάστης φιλότεχνος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ