Θα τολμούσες να ταξιδέψεις με τόσο ελαφριά βαλίτσα;

Facebook Twitter
1

Και ναι, εννοώ το στυλ της στα ρούχα.

 

 

«Οι faux ενήλικες του Γούντι Άλεν δειπνούν στο Elaine’s και αναλύουν το θέμα «τέχνη vs ηθικής». Μοιράζονται αναψυκτικά και αναρωτιούνται «τι είναι η αγάπη». Έχουν «ενδιαφέροντα» επαγγέλματα, τα οποία ποτέ δεν μπαίνουν εμπόδιο στα αισθηματικά τους. Αρκετοί χαρακτήρες «γράφουν», συνήθως σε μαγνητόφωνα. Στο “Μανχάταν”, ο Γούντι Άλεν παραιτείται από σεναριογράφος της τηλεόρασης και αργότερα τον βλέπουμε να γράφει μια «ιδέα» για ένα διήγημα, μια ιδέα, φοβάμαι, είναι η «ιδέα» της ίδιας της ταινίας: «άνθρωποι στο Μανχάταν που μονίμως δημιουργούν πραγματικά περιττά προβλήματα για τους εαυτούς τους, τα οποία τους εμποδίζουν να αντιμετωπίσουν τα τρομαχτικά άλυτα προβλήματα του σύμπαντος.»

Απόσπασμα κριτικής της ταινίας «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν από την Joan Didion στο New York Review of Books

Η λίστα της Joan Didion

Λίστα βαλίτσας:

2 φούστες

2 ζέρσεϊ ή κορμάκια

1 πουλόβερ

2 ζευγάρια παπούτσια

Καλσόν

Σουτιέν

Νυχτικό

Τσιγάρα

Μπέρμπον

Τσαντάκι με: σαμπουάν, οδοντόβουρτσα/οδοντόπαστα, σαπούνι της Basis, ξυραφάκι, αποσμητικό, ασπιρίνες, φάρμακα, Tampax, κρέμα προσώπου, πούδρα, baby oil

 

Στο χέρι:

Κουβέρτα μοχέρ

Γραφομηχανή

2 σημειωματάρια και στυλό

Κλειδιά σπιτιού

 

Αυτή η λίστα ήταν καρφιτσωμένη στο εσωτερικό της ντουλάπας μου στο Χόλυγουντ εκείνα τα χρόνια που ήμουν λίγο ή πολύ ρεπόρτερ. Η λίστα με βοηθούσε να φτιάχνω βαλίτσα χωρίς να σκέφτομαι, για οποιαδήποτε αποστολή. Να σημειωθεί η εσκεμμένη ανωνυμία της εμφάνισης: γράφοντας μια φούστα, ένα κορμάκι και καλσόν μπορούσα να είμαι προετοιμασμένη για όλο το φάσμα της παγκόσμιας κουλτούρας. Να σημειωθεί και η μοχέρ κουβέρτα για τις πτήσεις χωρίς κουβέρτες και για τα δωμάτια ξενοδοχείων με σταθερό κλιματισμό. Να σημειωθεί το μπέρμπον για το ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου. Να σημειωθεί η γραφομηχανή για το αεροδρόμιο, για την επιστροφή: η ιδέα ήταν να μπαίνω στο νοικιασμένο αυτοκίνητο, να κάνω check in, να βρίσκω ένα παγκάκι και να ξεκινάω με τις σημειώσεις της ημέρας.

Σας άρεσε (ή δεν σας άρεσε) κάποιο βιβλίο; Γράψτε μας λίγα λόγια γι ‘ αυτό!

Το Book Room θέλει να μάθει τι διαβάζετε, αν σας άρεσε ή όχι. Γράψτε λίγα (ή πολλά) λόγια για το βιβλίο που διαβάσατε και στείλτε τα στο [email protected]. Οι κριτικές θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στο Book Room.  Όλοι ρωτάμε τους φίλους μας τι να διαβάσουμε και τι όχι, γιατί να μην γίνει και μέσα από αυτή τη στήλη;

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτες οι αντιθεσεις στα σχολια παντα μου φαινονται εξαιρετικα ενδιαφερουσες. Αλλος στις φωτογραφιες αυτες βλεπει ενα σκιαχτρο κι αλλος βλεπει την ομορφια ενος γερασμενου σωματος. Εγω παντως τεινω προς το δευτερο, η γυναικα ειναι θεα.