«Τον ξεφορτώθηκε για χίλια δολάρια – μετά από χρόνια έμαθε ότι ο πίνακας κατέληξε να πουληθεί 450 εκατομμύρια»

«Τον ξεφορτώθηκε για χίλια δολάρια – μετά από χρόνια έμαθε ότι ο πίνακας κατέληξε να πουληθεί 450 εκατομμύρια» Facebook Twitter
Ο ηλικίας μισής χιλιετίας πίνακας «τοποθετείται ανάμεσα στο μεσαιωνικό και στο μοντέρνο... μια εικόνα που ανοίγει την πόρτα στο νέο κόσμο. Στην εποχή μας, ο πίνακας απετέλεσε θύμα της μυστικοπάθειας πάνω στην οποία έχει χτιστεί η εκτός κανόνων αγορά της τέχνης».
0

Παρότι είχε αμφισβητηθεί - και συνεχίζει να αμφισβητείται - η «πατρότητα» ή ακόμα και η γνησιότητα του έργου, ο οίκος Christie's πούλησε σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2017 τον πίνακα "Salvator Mundi" (μια προσωπογραφία του Χριστού) του Λεονάρντο ντα Βίντσι αντί του ποσού-ρεκόρ των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πού ακριβώς βρίσκεται ο πίνακας, αν και σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα του περασμένου μήνα, υποτίθεται ότι κοσμεί προσωρινά το πολυτελές γιοτ του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής ενός μεγάλου πολιτιστικού κέντρου στην Μεντίνα.

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο "The Last Leonardo: The Secret Lives of the World's Most Expensive Painting" (Ο τελευταίος Λεονάρντο: Οι μυστικές ζωές του πιο ακριβού πίνακα στον κόσμο), ο συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Ben Lewis, έχει στήσει ένα αφήγημα μυστηρίου με άξονα την περιφορά του πίνακα από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη και από δημοπρασία σε δημοπρασία.

Όπως γράφει ο Lewis, ο ηλικίας μισής χιλιετίας πίνακας «τοποθετείται ανάμεσα στο μεσαιωνικό και στο μοντέρνο... μια εικόνα που ανοίγει την πόρτα στο νέο κόσμο, όπως έκανε και ο ίδιος ο Λεονάρντο... Στην εποχή μας, ο πίνακας απετέλεσε θύμα της μυστικοπάθειας πάνω στην οποία έχει χτιστεί τόσο η εκτός κανόνων αγορά της τέχνης όσο και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία του 21ου αιώνα τριγύρω της».

  

Μιλώντας στους New York Times, ο συγγραφέας περιγράφει την προσωπική του ερευνητική οδύσσεια επιχειρώντας να παρακολουθήσει το νήμα της ιστορίας του πίνακα σε παλάτια και ρετιρέ και δηλώνει ότι το πιο εκπληκτικό στοιχείο που ανακάλυψε ότι το έργο βρισκόταν για δεκαετίες στο σπίτι ενός εργολάβου οικοδομών στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος δεν είχε καμία απολύτως ιδέα για την προέλευση του.

Πρόκειται για τον Basil "Tookie" Hendry Jr, ο οποίος θέλοντας να ξεφορτωθεί τον πίνακα μαζί με άλλους που βρίσκονταν στην κατοχή του, τον πούλησε σε μια τοπική δημοπρασία το 2005 αντί του ευτελούς ποσού των 1.175 δολαρίων. Μόνο όταν επικοινώνησε μαζί του ο Lewis πριν από ένα χρόνο περίπου, πληροφορήθηκε σοκαρισμένος ότι το έργο είχε πιάσει 450 εκατομμύρια σε δημοπρασία του Christie's.

Ένα άλλο όνομα – διάσημο αυτό τη φορά – που προέκυψε από τις έρευνες του Lewis σχετικά με την ιστορία του πίνακα, ήταν αυτό του Trent Reznor (ηγέτη του συγκροτήματος των Nine Inch Nails και επιφανούς παραγωγού και συνθέτη soundtracks) σε μια λίστα αγοραστών ενός μικρού οίκου πλειστηριασμών: «Σκέφτηκα ότι το έργο ταίριαζε στην goth προσωπικότητα του Reznor, αλλά τελικά δεν υπήρξε ποτέ ιδιοκτήτης του πίνακα».

Με στοιχεία από τους New York Times

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η οργή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται γιατί είναι απελευθερωτική»

Πέτρος Τατσόπουλος / «Δεν τα έχω με τους πιστούς αλλά με τους απατεώνες ρασοφόρους»

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα, δημοσιογράφο, παρουσιαστή και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου - Μια αληθινή ιστορία», όπου εστιάζει στη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη διαπλοκή της με την πολιτεία και στις σκοταδιστικές απόψεις που κατά κανόνα πρεσβεύει καθώς και στην ιδιαίτερα επικερδή «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από ιερά λείψανα, ιερά κειμήλια, «άγιους» γέροντες και «θαύματα» για κάθε χρήση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ