Θεσμός ισχυρός, το Μέγαρο Μουσικής, στα 22 και πλέον χρόνια παρουσίας του, ταυτίζεται με την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας αλλά και του διεθνούς γίγνεσθαι με άρτιες παραγωγές και άψογες τεχνικά και αισθητικά εκδηλώσεις. Με τέχνη, πρόγραμμα και όραμα απαντά στις δυσκολίες και στα προβλήματα της εποχής. Η κλασική μουσική βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής του, ενώ όλες οι μορφές της τέχνης, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά και ο στοχασμός μέσα από το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus συνθέτουν το πρόγραμμα του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου της χώρας.
Το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, που φέρει την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Γιώργου Κουρουπού, δομείται σε κύκλους, όπως και κατά το παρελθόν, όμως ζητούμενο είναι η σωστή ισορροπία ανάμεσα στους παλιούς κύκλους –οι οποίοι διατηρούνται ή αναμορφώνονται στο σύνολό τους– και τους νέους κύκλους που προστίθενται, όπως το Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο, η πιο αυθεντική και μοντέρνα εναλλακτική απάντηση στην κλασική όπερα, η Μουσική Δωματίου με σύντομο σχολιασμό για το κοινό πριν από την έναρξη της συναυλίας, το Lied: Φωνή και πιάνο (όταν η μουσική απογειώνεται μέσω της ποίησης), το Καλωσόρισμα των μελλοντικών πρωταγωνιστών της μουσικής ζωής του τόπου, το Αdagio (Προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα), οι Μέρες Ποίησης (ποίηση και μουσική), το Μέγαρο των Παιδιών με τα Κυριακάτικα Πρωινά στο Μέγαρο, τα Μουσικά Εργαστήρια και τα Παιδικά Θεάματα, αλλά και ο κύκλος Άκου τη Μουσική, σειρά μαθημάτων-συναυλιών για την ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού με τα μυστικά της τέχνης της μουσικής.
Οι συνεργασίες με φορείς πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολύτιμες και αναγκαίες, βρίσκονται στο επίκεντρο και φέτος, στοχεύοντας σ' ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Το ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό πρέπει να δηλώνει επιθετικά την παρουσία του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αυτός είναι στόχος βασικός του Μεγάρου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Βήμα, λοιπόν, σε καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και ευκαιρίες για γνωριμία με το ταλέντο και την ευαισθησία των πρωταγωνιστών του αύριο.
Το Μέγαρο βρίσκει τον προορισμό του όταν πλημμυρίζει κόσμο – πάνω από 350.000 άτομα το επισκέφθηκαν μόνο τη χρονιά που πέρασε. Το Μέγαρο στηρίζουν η πολιτεία, το κοινό, που συνεχίζει να γεμίζει τις αίθουσές του –βοηθούν, άλλωστε, στη δύσκολη συγκυρία η μείωση των τιμών αλλά και οι ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες– και οπωσδήποτε οι χορηγοί του, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας του εξωτερικού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος αναλαμβάνει φέτος πλήρως το κόστος των συναυλιών τριών μεγάλων ορχηστρών (έναντι των δύο πέρυσι), το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα των οποίων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Πιο αναλυτικά:
Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Συμφωνικής Μουσικής στη σειρά Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι.
- Tην Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, μια μεγάλη ορχήστρα με εξαιρετικής ποιότητας ήχο, που θα διευθύνει ο Ιβάν Φίσερ με σολίστ στο πιάνο την εξαιρετική Μαρία Ζοάο Πίρες (31/10), τη Music Aeterna με τον εκρηκτικό αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή που θα παρουσιάσουν την όπερα του Πέρσελ «Διδώ και Αινείας» (σε συναυλιακή μορφή) (18 & 19/12), την Orchestra Mozart, Bologna με έναν από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς της εποχής τον Κλάουντιο Αμπάντο (11/4).
- Η Kammerorchester Wien-Berlin, ορχήστρα που αποτελούν εξαιρετικοί σολίστ από τις Φιλαρμονικές της Βιέννης και του Βερολίνου, θα συμπράξει με τον τενόρο που πρωταγωνιστεί τη στιγμή αυτή στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, τον Γιόνας Κάουφμαν (13/5), και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με τον μεγάλο αρχιμουσικό Ζούμπιν Μέτα, που πραγματοποιεί την υπόσχεσή του να επιστρέψει και φέτος στη σκηνή του Μεγάρου (18 & 19/6).
- Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται το ανέβασμα της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Πικ Νικ» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Ο νικητής του λαχείου... «υπέρ της αποξήρανσης της Μεσογείου» μπλέκει σε μια σειρά από ξεκαρδιστικές περιπέτειες γύρω από ένα γαμήλιο «πικ νικ» (ελληνιστί... «δείπνον εκ συμβολής»).
- Το γνωστό βαλς «Σφίξε με» και οι άλλες υπέροχες μελωδίες του Σακελλαρίδη σκιαγραφούν γοητευτικά το ξέφρενο γλέντι της αθηναϊκής Belle Époque (17-28/2).
- Το Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο είναι μια αυθεντική εναλλακτική πρόταση-απάντηση στην όπερα και κατακτά σημαντικό χώρο στο πρόγραμμα του Μεγάρου . Στο πλαίσιο αυτό, δύο αναπάντεχα προκλητικά έργα, το «Vesalii Icones» και το «Miss Donnithorne's Maggot» του Βρετανού συνθέτη Πήτερ Μάξουελ Νταίηβις, που φέτος γιορτάζει τα 80 του χρόνια, ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, με το Ergon Ensemble υπό τον Kasper de Roo (11, 12/2).
- H σειρά Θέατρο στο Μέγαρο φιλοξενεί το περίφημο ιστορικό θέατρο της Γαλλίας, την Comédie-Française, που παρουσιάζει σε δύο παραστάσεις τo αριστούργημα του Ζαν Ανούιγ, Αντιγόνη, σε σκηνοθεσία του Γάλλου σκηνοθέτη Marc Paquien και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» (26-27/4).
- Στη δημοφιλέστατη σειρά «Ο Χορός στο Μέγαρο» θα απολαύσουμε τη μεγάλη χορεύτρια Συλβί Γκιλέμ που θα βρίσκεται τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο για να χορέψει σύγχρονο με τον μοναδικό Άκραμ Καν και την ομάδα του και κλασικό ρεπερτόριο με το Μπαλέτο του Τόκιο (19-30/12).
- Ένα σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα από τον Καναδά, τα Grands Ballets Canadiens, θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει το περίφημο «Minus One», χορογραφία που υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της εποχής μας, ο Οχάντ Ναχαρίν (3-4/3).
- Από τους δημοφιλέστερους κύκλους αυτός της Μουσικής Δωματίου, που έχει φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Φέτος κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, με πρωταγωνιστή τον μεγάλο βιολονίστα Gidon Kremer, την Giedre Dirvanauskaite και την Khatia Buniatishvili (14/12).
- Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι μέρος του τελετουργικού των γιορτινών ημερών. Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον εκπληκτικό «Μεσσία» του Χαίντελ που θα ερμηνεύσει η Καμεράτα υπό τον Νίκο Τσούχλο και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή. Συμμετέχουν οι Φανή Αντωνέλλου, Μαίρη Έλεν Νέζη, Jason Darnell, Χριστόφορος Σταμπόγλης (15/12).
- «Ο Καραγκιόζης καπετάνιος» - Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι». Τα παιδιά, απόλυτοι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, θα απολαύσουν τον Καραγκιόζη σε ένα πρωτότυπο παραμύθι βασισμένο σε μύθους, θρύλους και παραδόσεις του ελλαδικού χώρου, με στοιχεία από λαϊκά παραμύθια και προφορικές αφηγήσεις που σχετίζονται με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Με το Θέατρο Σκιών Ηλία Καρελλά, την Αρετή Κετιμέ και τους Burger Project (20-29/12).
- «Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς» με αφορμή το διήγημα του Sir Arthur Conan Doyle The Adventure of the Blue Carbuncle, παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια, διασκευή κειμένου Πάρι Μέξη (20-29/12). Για τους φίλους της οπερέτας ο κύκλος προσφέρει μια μοναδική βραδιά που φέρει τον τίτλο «Φίλα με», σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα που διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Τραγουδούν οι: Χριστίνα Πουλίτση, Μίνα Πολυχρόνου, Ειρήνη Καραγιάννη, Αντώνης Κορωναίος και Γιάννης Χριστόπουλος (30/12).
- Στις «Γέφυρες» εντάσσεται η χορευτική παράσταση hip-hop με την ομάδα Trafic de Styles σε χορογραφία του Γάλλου χορογράφου Sebastien Lefrançois με θέμα την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και πρωτότυπη μουσική του Laurent Couson, με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014» (22-23/5). Tη σειρά «Γέφυρες» διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος
- Το ελληνικό τραγούδι έχει πάντα τη θέση του στο πρόγραμμα του Μεγάρου και φέτος εκπροσωπείται με ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ που φέρει τον τίτλο «Το τραγούδι που σου 'γραφα». Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σκηνοθετεί και παρουσιάζει, οι ενορχηστρώσεις είναι των Τάσου Ρωσόπουλου και Δαυίδ Ναχμία. Τραγουδούν οι Χρυσούλα Στεφανάκη - Θάνος Πολύδωρας, Φωτεινή Δάρρα, Νίνα Λοτσάρη, Ζωζώ Σαπουντζάκη (2/12), Αγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής. Μετέχει δωδεκαμελές μουσικό σύνολο, ενώ την παιδική χορωδία «Έμπνευσις» διευθύνει η Έλενα Καντάρη (2-3/12).
- Η σειρά Jazz & World Music, πάντα δημοφιλής και ενδιαφέρουσα, φιλοξενεί, ανάμεσα σε άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, τον ζωντανό θρύλο Chick Corea (31/5).
- Megaron Plus. Το διεθνές φόρουμ ιδέων που φιλοξενεί απόψε τον εκτελεστικό διευθυντή της Google Έρικ Σμιτ διοργανώνει φέτος, μεταξύ άλλων, σειρά θεματικών κύκλων με την ευκαιρία της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η αρχιτεκτονική του ευρώ θα δώσει την αφορμή σε πολλές προσωπικότητες της Ευρώπης να εκθέσουν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, και σε συνεργασία με τον «Nouvel Observateur», το Megaron Plus θα συνδιοργανώσει τις Journées d' Europe, όπου επίσης ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτικών θα ανταλλάξει απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης.
=====
Οκτώβριος στο Μέγαρο: Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κορυφαίες συνεργασίες και ενδιαφέροντα αφιερώματα.
Νικητές του διαγωνισμού Πριγκίπισσα Χριστίνα 2013
Ένας πολύ σημαντικός πολιτιστικός θεσμός που έχει πάρει το όνομά του από τη μικρότερη αδερφή της βασίλισσας Βεατρίκης και εδώ και 45 χρόνια προωθεί και στηρίζει νέους Ολλανδούς καλλιτέχνες της κλασικής και τζαζ μουσικής. Στις 15/10 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καλωσορίζει τους νικητές του διαγωνισμού με μία μουσική συναυλία πάνω σε έργα συνθετών όπως ο Richard Strauss, ο Frédéric Chopin και ο Wolfgang Amadeus Mozart.
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 15/10. Ώρα έναρξης: 20.30.
Gala Wagner - Αφιέρωμα
Στο πλαίσιο του Έτους Βάγκνερ, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τη σύμπραξη τριών εξαιρετικών σολίστ, παρουσιάζει σε συναυλιακή μορφή την πρώτη πράξη της «Βαλκυρίας», «... ίσως η ωραιότερη μουσική που γράφτηκε ποτέ», σύμφωνα με τον μεγάλο αρχιμουσικό Έριχ Κλάιμπερ (1890-1956), καθώς και τα υπέροχα πρελούδια από τον «Λόενγκριν» και τους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης». Στον ρόλο της Sieglinde η Yvonne Naef, του Siegmund ο Christian Elsner και του Hunding ο Reinhard Hagen. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 18/10. Ώρα έναρξης: 20:30.
L' enfant prodige
Μια μοναδική ευκαιρία θα έχει το κοινό του Μεγάρου να γνωρίσει έναν σπουδαίο Καναδό συνθέτη, τον Αντρέ Ματιέ (1929-1968), στον οποίο είναι αφιερωμένη η ταινία L' enfant prodige (Το παιδί-θαύμα), που θα προβληθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (ώρα: 20.30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του φιλμ υπογράφει ο Λυκ Ντιόν και τη μουσική ένας Καναδός καλλιτέχνης με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Ελλάδα: ο συνθέτης και πιανίστας Αlain Lefèvre.
Με ελεύθερη είσοδο
Μάκβεθ στο Μέγαρο
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο δίκτυο αιθουσών του National Theatre Live, προσφέροντας τη μοναδική εμπειρία παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων σε υψηλή ευκρίνεια. Στο πλαίσιο αυτού, φιλοξενεί τη μετάδοση της θεατρικής παράστασης Μάκβεθ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία των Kenneth Branagh και Rob Ashford, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο διεθνές φεστιβάλ του Μάντσεστερ.
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 22/10. Ώρα έναρξης: 21.00.
Pierrot Lunaire: A. Σαίνμπεργκ, πρωτοπόρος και δάσκαλος
To Σύνολο Εαρινού Φεστιβάλ Παξών υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Τσιατσιάνη και με τη σύμπραξη της μέτζο σοπράνο Αγγελικής Καθαρίου παρουσιάζει στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου το περίφημο έργο του Αυστριακού συνθέτη Άρνολντ Σαίνμπεργκ «Pierrot Lunaire» καθώς και έργα μαθητών του.
Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 23/10. Ώρα έναρξης: 20.30.
«Ο Καβάφης κι εγώ»
Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή διοργανώνεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος μια βραδιά ποίησης και μουσικής στο πλαίσιο του «Διεθνούς φεστιβάλ ποίησης Αθηνών». Στη βραδιά θα διαβαστούν κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών με κεντρικό άξονα τη δημιουργική τους σχέση με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, ενώ τη βραδιά θα σχολιάζει μουσικά ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου, με μουσικές γέφυρες ανάμεσα στην ανάγνωση των κειμένων, αλλά και τραγούδια πάνω στο έργο του ποιητή.
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 31/10. Ώρα έναρξης: 20:30.
Ο Alain Lefèvre συναντά την Καμεράτα
Ο διάσημος Kαναδός πιανίστας συμπράττει με την Καμεράτα σε μια ξεχωριστή βραδιά κατά την οποία θα ερμηνευθούν έργα Σκαλκώτα, Τσαϊκόφσκι, A. Mathieu, το Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και έγχορδα του Σοστακόβιτς (σολίστ ο Παναγιώτης Καίσαρης), καθώς και συνθέσεις του ίδιου του Lefèvre, εμπνευσμένες από την Ελλάδα και το φως της. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων ελληνοκαναδικών σχέσεων.
Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 21/10. Ώρα έναρξης: 20.30.
Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης
Ο φετινός κύκλος της σειράς Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι εγκαινιάζεται με τη συνεργασία επί σκηνής της διάσημης Πορτογαλέζας πιανίστριας Maria João Pires με τη φημισμένη ουγγρική ορχήστρα στο Τέταρτο Κοντσέρτο του Beethoven. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμα ένα έργο του Ούγγρου Sándor Veress αφιερωμένο στον δάσκαλό του Béla Bartók και στην Όγδοη Συμφωνία του Dvorák. Τη μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης θα έχει ο ο συνιδρυτής της Ορχήστρας Ιβάν Φίσερ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 31/10, Ώρα έναρξης: 20.30.