ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter
0

Καταρχάς, μια, δυο, τρεις πολύ καλές, συνεχόμενες βροχές. Αυτές που έχουν πέσει ήδη δεν μετράνε, διότι έκτοτε έχει μεσολαβήσει ένας μήνας άνοιξη με αδιάκοπη λιακάδα κι έχουμε ξεχάσει τα πάντα. Και όταν γίνει αυτό και έχουμε χορτάσει να ακούμε τον ήχο της βροχής να σκάει πάνω στα φύλλα των φυτών της αυλής κι έχουμε κάπως επωφεληθεί από αυτή την εκτόνωση, θα κλείσουμε και τα παράθυρα του σπιτιού και θα πούμε για πρώτη φορά μετά από μήνες «ας κάτσω κι ένα βράδυ στο σπίτι». Και τότε ας αρχίσουν οι κουζίνες, τα μαγειρέματα του φθινοπώρου.

Ρόδια. Πολλά. Θα παίρνεις περισσότερα απ' όσα χρειάζεσαι, γιατί δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Θα τα στύβεις σε πρωινούς χυμούς και θα τα βάζεις σε σαλάτες με χιλιάδες άλλα πράγματα. Ωραία, φρέσκα μαρούλια, καρότα, ξινόμηλα, ωμά παντζάρια και ξηροί καρποί. Μεγάλα μπολ με σαλάτες, πολλά χρώματα – δύσκολο να πεις όχι. Όσπρια. Φακές και φασόλια και ρεβίθια. Να συμβουλεύεσαι ελληνικά και ιταλικά βιβλία συνταγών για τα όσπρια του φθινοπώρου σου. Κανένας δεν μαγειρεύει τα όσπρια καλύτερα από τους Ιταλούς και τους Έλληνες. Και θα αντισταθείς στον πειρασμό να τα σερβίρεις με κρέας, λουκάνικα και άλλα. Είναι μια πλήρης τροφή και δεν χρειάζεται παραπάνω πράγματα απ' όσα ήδη λένε οι συνταγές. Kαι δεν χρειάζεται να τρώμε περισσότερο κρέας απ' όσο ήδη ασκόπως βάζουμε στη μαγειρική μας.

Θα φτιάξεις σπιτικά ζυμαρικά, τώρα που πια δεν κάνει ζέστη. Ωραία βουνά από αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας κι εσύ θα σπας τα αυγά και με το πιρούνι θα φτιάχνεις τη ζύμη. Και μετά, με το εργαλείο θα κόβεις περίτεχνες λωρίδες. Με τι θα τα σερβίρεις; Πρώτον, μάθε να φτιάχνεις ένα αξιοπρεπές ραγού. Ή μια Μπολονέζ. Και μετά έχει ο Θεός. Κι έχεις και έναν μήνα να ξοδέψεις όλη τη σάλτσα ντομάτας που έφτιαξες και έχεις κλείσει σε βαζάκια (υποθέτω). Λαχανικά του χειμώνα ψημένα στον φούρνο. Παντζάρια και ωραία καρότα (όχι από τα πλαστικά, θα πας να διαλέξεις καλά καρότα) και άλλες ρίζες και πράσα και πατάτες σε δυνατό φούρνο με σκόρδα και ελαιόλαδο και θυμάρι και δεντρολίβανο. Να μην τα φοβηθείς, να τα αφήσεις να «αρπάξουν», έτσι αποκτάνε γεύση.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Έρχεται! Facebook Twitter

Θα καταπιαστείς με ένα μαγειρικό πρότζεκτ. Εγώ φέτος θα μάθω να φτιάχνω ράμεν. Όλο το γυροφέρνω, όλο βιβλία διαβάζω για τον ιδανικό ζωμό που χρειάζεται. Ε, φέτος, και μετά το ελληνικό ράμεν που δοκίμασα χθες, θα μάθω να το φτιάχνω. Θα αρχίσω να πειραματίζομαι βράζοντας κοτόπουλο και κόκαλα χοιρινού που πριν θα τα έχω ψήσει σε φούρνο με λαχανικά και φύκια, μέχρι να βγει ο σωστός ζωμός. Και ήδη φαντασιώνομαι ποιους θα τραπεζώσω με το πρώτο επίσημο ράμεν και ελπίζω από τώρα να είναι ένα πολύ κρύο απόγευμα. Θα τους διαλέξω και μουσική.

Μήλα. Δεν υπάρχει άλλο φρούτο για τον φθινοπωρινό μάγειρα από τα μήλα. Και πόσο τυχεροί είμαστε πια που ξεφυτρώνουν πολλές ποικιλίες κι έχουμε να πειραματιζόμαστε. Φιρίκια για γλυκό, τώρα που δεν είναι πολύ ώριμα, και όλα τα άλλα σε μηλόπιτες και γλυκά. Και να φτιάξεις και μια tarte tatin όλη με τα χεράκια σου – ζύμη κ.λπ. Το βράδυ θα φτιάξεις τη ζύμη, το άλλο απόγευμα θα το ψήσεις σε ένα ωραίο μαντεμένιο τηγάνι που μπαίνει ολόκληρο στον φούρνο. Και πολλά κέικ. Γεύση μόκα ή παραδοσιακά carrot cakes τριώροφα με πεντάπαχο frosting και να παρακαλάμε να μας στείλει και η φίλη το διάσημο Red Velvet Cake της. Και ίσως φέτος να φτιάξεις και να δοκιμάσεις λίγο περισσότερα μπισκότα από τις άλλες χρονιές. Είναι ωραία και τώρα πια, με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μπορείς να βρεις ωραία και πιο υγιεινά υλικά, να παίξεις μαζί τους και να μην έχεις τύψεις από τις χιλιάδες θερμίδες.

Φαγητά που αργοψήνονται σε ένα σκεύος. Βελούδινες, πολυεπίπεδες σάλτσες και δίπλα πουρέδες και καλά κρασιά και σούπες πολλές. Όλη την εβδομάδα που θα κάνεις δίαιτα και αποχή από την κρεοφαγία θα ψήνεις στον ατμό λαχανικά και θα τα περνάς σε μπλέντερ με ωραίο ζωμό και ίσως χρησιμοποιήσεις και λίγη crème fraîche. Αριστουργήματα γεμάτα χρώμα και υγεία και πάλι χωρίς κρέας και περιττές θερμίδες. Και ριζότο. Με μανιτάρια σίγουρα, αλλά και με άλλους πειραματισμούς. Κάθε βιβλίο ιταλικής μαγειρικής έχει και δέκα ωραίες συνταγές για ριζότο. Θα μάθεις τρεις-τέσσερις που σου αρέσουν και με αυτές θα πορευτείς. Εγώ αγαπώ τα μανιτάρια, την κολοκύθα και τα θαλασσινά. Αυτά τα τρία με καλύπτουν.

Kαι όλα αυτά με παρέες και ανθρώπους που χαμογελούν ή τους κάνεις εσύ να χαμογελούν. Με βιβλία μαγειρικής ή μη και εξορμήσεις στο μπαλκόνι για περιποίηση και απογεύματα ήσυχα στο σπίτι με μια ταινία καλή στην οθόνη. Και βράδια με φίλους στα χειμερινά στέκια της πόλης, που μπορεί ακόμα να μην το καταλαβαίνεις, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται καλύτερη. Σε φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ