Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Με το Nolan να σερβίρει αυτό το πετυχημένο fusion, όπου τα υλικά ταιριάζουν με φυσικότητα και τα αποτελέσματα είναι συχνά αξιομνημόνευτα, δεν είναι παράλογο να περιμένεις από το «πειραματικό Nolan» ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις.
0

Όλοι οι εργαζόμενοι στο Proveleggios είναι πολύ ευγενικοί, και όταν σου εξηγούν πως η κράτησή σου αντιστοιχεί σε ένα αυστηρά 2ωρο slot αλλά και όταν, αναμενόμενα, χρειαστείς τη βοήθειά τους στην αποκωδικοποίηση του μενού.


Αντίθετα με τη διαδεδομένη τάση να σε πληροφορούν για την καταγωγή και όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μελιτζάνα που ετοιμάζεσαι να φας, εδώ οι περιγραφές είναι από λιτές έως και κάπως κρυπτικές («kakiage/μηλόμελο» ή «καρδιά μόσχου/καυτερή πιπεριά/κάρβουνα»), σαν να επιδιώκουν να ανοίξει αυτή η κουβέντα των καλεσμένων με τους ανθρώπους του σέρβις. Ναι, σχεδόν σίγουρα εννοούν «στα κάρβουνα», αλλά υπάρχει περίπτωση να φάμε κάρβουνα; Μήπως στο πιάτο θα έχει κάτι καπνιστό που θα μοιάζει με κάρβουνο; Έχουμε έρθει με τις προσδοκίες που δημιουργεί η περιγραφή του χώρου ως «εργαστηρίου», οπότε προτιμούμε να το διαλευκάνουμε.


Πάντως, όσο μελετάμε και ρωτάμε, από την κουζίνα βγαίνουν συνεχώς απροσδόκητα γνώριμα πιάτα με πίτσες. Αργότερα θα πληροφορηθούμε ότι πρόκειται για ένα από τα highlights του μενού.

Οι μάγειρες πειραματίζονται, οι συνταγές εξελίσσονται και το μενού αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις πιο πετυχημένες δοκιμές.

Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Στο μπαρ του εστιατορίου ετοιμάζονται υπέροχα κοκτέιλ από την cool bartender Πόπη Σεβαστού.

Ο πεζόδρομος της Παραμυθίας, εκεί όπου το υπέροχο κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου στέγαζε μέχρι πριν από μερικούς μήνες μια αποθήκη παιχνιδιών, είναι πλέον συνεχώς γεμάτος με κόσμο που έρχεται να δοκιμάσει το «όχι-εστιατόριο» του Σωτήρη Κοντιζά. Έξω, κάτω από τα μεγάλα δέντρα, δύο τουρίστριες επικροτούν τα upscale απολυμαντικά στα τραπέζια. Ένα αγοράκι βάζει τα κλάματα μόλις ο μπαμπάς του το βγάζει φωτογραφία παρέα με τη μαμά του και το τηγανητό κοτόπουλο του Κοντιζά. Μέσα, εκτεθειμένο μπετόν και διακριτική αυταρέσκεια, γυαλί, βιομηχανικά στοιχεία και ωραίος φωτισμός. Στο food bar τα αναποδογυρισμένα πιάτα από αλουμίνιο περιμένουν τους πελάτες.


Το προσωπικό κινείται γρήγορα και μιλά με άνεση πίσω από τις διάφανες μάσκες που καλύπτουν το κάτω μέρος του προσώπου για το πολυδιαφημισμένο εργαστήριο στο υπόγειο του κτιρίου. Όλα τα ζυμάρια, τα ψωμιά, τα λουκάνικα και τα τυριά που σερβίρονται επάνω φτιάχνονται το πρωί εκεί κάτω, σε μια μεγάλη κουζίνα που θα συναντήσεις αν κατέβεις τη σκάλα, ψαρωτικά φωτισμένη με βαθύ μπλε φως. Οι μάγειρες πειραματίζονται, οι συνταγές εξελίσσονται και το μενού αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις πιο πετυχημένες δοκιμές.


Όσο η cool bartender Πόπη Σεβαστού μάς περνάει στο μπαρ δύο άψογα κοκτέιλ, εμφανίζονται η ταραμοσαλάτα και το ψωμί. Η πρώτη είναι λευκή και βελούδινη με κουταλιές από ένα ανοιχτοπράσινο λάδι μυρωδικών βοτάνων, μαϊντανό, κόλιαντρο και ρίγανη (€5). Το ψωμί που μας πρότειναν, μια φοκάτσια με ελιά, τσίλι και fish sauce, δεν έχει καμία σχέση με την υπερβολική ένταση που μπορεί να φαντάζεσαι και όντως πάει ωραία με την ταραμοσαλάτα που μερικοί βρίσκουν λίγο παραπάνω αλμυρή και «ψαρένια». Εγώ, όσο αναρωτιέμαι αν περιέχει αντζούγιες ή fish sauce, την εξαφανίζω χωρίς να το καταλάβω.

Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Ταραμοσαλάτα συνοδευμένη από φοκάτσια με ελιά, τσίλι και fish sauce.
Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Tα anticuchos έρχονται σε μικρές μεταλλικές σούβλες με λεπτοκομμένη καρδιά.


Το «kakiage/μηλόμελο» (€9) είναι τελικά ένα είδος tempura, μαζί με ένα ντιπ. Διάφορα λαχανικά, ανάμεσά τους και αμπελοφάσουλα, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια, βουτηγμένα σε ανάλαφρο κουρκούτι και τηγανισμένα τέλεια, στέκονται όρθια σαν γλυπτό στο πιάτο. Το αλμυρόγλυκο, ρευστό ντιπ έχει πιο ενδιαφέρον όνομα παρά γεύση, η οποία περνάει λίγο απαρατήρητη.

Με 11 ευρώ θα δοκιμάσεις τρία τάκος με καπνιστή ντάσκα, μαγιονέζα kimchi και δροσερά αγγουράκια κομμένα σαν σπίρτα πάνω σε λεπτές τορτίγιες με αυθεντική, καλαμποκένια γεύση. Το lime, φαντάζομαι, μπορεί να απορρίφθηκε ως η προφανής επιλογή, αλλά λείπει, και η μαγιονέζα kimchi είναι ωραία, όμως δεν μας αφήνει να καταλάβουμε πολύ το όμορφο, ντελικάτο ψάρι.


Θα ήθελα να δοκιμάσω επίσης τη μελιτζάνα με shitake στον ξυλόφουρνο, τα χειροποίητα νουντλς με αρμύρα και tare αλλά και το «λουκάνικο/μοσχάρι/συκώτι γάλακτος/βλίτα», που ακούγονται πολλά υποσχόμενα.


Αντί γι' αυτά, τα anticuchos έρχονται σε μικρές μεταλλικές σούβλες με λεπτοκομμένη καρδιά (€9,50), αφού περάσουν απ' τα κάρβουνα. Όλες οι εντάσεις, το καυτερό και το ξινό, βρίσκονται στα πράσινα φύλλα της σαλάτας, πάνω στη ρόκα και το κόλιαντρο, και αν δεν τα φας συνδυαστικά με το κρέας, θα τις χάσεις. Όπως και τα υπόλοιπα πιάτα που έχουν παρελάσει μπροστά μας και που αναπόφευκτα τίθενται σε σύγκριση με αυτά του Nolan, είναι τεχνικά άρτια, παίζουν με πρωτότυπα υλικά (και αρκετό κρέας), κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι συναρπαστικά. Με το Nolan να σερβίρει αυτό το πετυχημένο fusion, όπου τα υλικά ταιριάζουν με φυσικότητα και τα αποτελέσματα είναι συχνά αξιομνημόνευτα, δεν είναι παράλογο να περιμένεις από το «πειραματικό Nolan» ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις.

Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Κakiage/μηλόμελο: Διάφορα λαχανικά, ανάμεσά τους και αμπελοφάσουλα, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια, βουτηγμένα σε ανάλαφρο κουρκούτι και τηγανισμένα τέλεια, στέκονται όρθια σαν γλυπτό στο πιάτο.
Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Slider burgers με μεδούλι.


Έτσι, κάπως ασυγκίνητοι, αλλά ακόμα πολύ περίεργοι για τη συνέχεια, φτάνουμε στην πίτσα χωρίς μαγιά, αλλά με άγριο προζύμι. Από τον ξυλόφουρνο έρχονται δύο μικρά κατορθώματα των τεσσάρων κομματιών, σίγουρα από τις ωραιότερες πίτσες στην Αθήνα. Η ζύμη, λεπτή και μαλακή, να διπλώνει, και ταυτόχρονα ανεπαίσθητα και ικανοποιητικά τραγανή σε όλα της τα σημεία, όχι μόνο στο στεφάνι. Η πίτσα με το ξιδάτο σκουμπρί (€13) έχει γεύση από νησί και καθίσματα δίπλα στο κύμα, στολισμένη με λίγα φυλλαράκια ρίγανης. Στην πίτσα με 'nduja (€13), το καλαβρέζικο, πύρινο αλλαντικό είναι κι αυτό παρασκευή του «εργαστηρίου».


Όταν φτάνει η ώρα για τα slider burgers με μεδούλι (€15), περιμένουμε κάτι ξεχωριστό. Είναι ακριβώς όπως περιγράφονται: δύο μίνι μπέργκερ, τέσσερις συγκλονιστικές μπουκιές το καθένα. Η λέξη «ζουμερό» τα υποτιμάει. Η ευφυέστερη ιδέα όλου του μενού είναι απλή και αποτελεσματική. Ανάμεσα στα ψωμιά βρίσκονται δύο εξαίσια ψημένα, λεπτά μπιφτέκια και μεταξύ αυτών το μεδούλι, πολυτελές και πρωταρχικό.


Αυτό που ξεκίνησε ως μια ελαφρώς απογοητευτική εμπειρία ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, κλείνοντας με το τέλειο γλυκό. Φέρνουν ένα πανάλαφρο cheesecake (€7), βαθιά καραμελωμένο, σχεδόν μαύρο από πάνω, ραγισμένο στα δύο, δίπλα σε μια λαμπερή λιμνούλα από σιρόπι κερασιού με ολόκληρα κεράσια και φρεσκάδα. Θα ξαναπήγαινα αύριο για τα τρία τελευταία πιάτα.

Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Tάκος με καπνιστή ντάσκα, μαγιονέζα kimchi και δροσερά αγγουράκια.
Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά Facebook Twitter
Το πανάλαφρο cheesecake.


Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, 210 5234749, καθημερινά (εκτός Κυριακής) μετά τις 19:00

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Γεύση / Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» περιγράφει τις δημιουργικές αναζητήσεις που του προέκυψαν μέσα στην καραντίνα, σχολιάζει το μέλλον της εστίασης και αποκαλύπτει τι θα δούμε προσεχώς στο επιτυχημένο τηλεοπτικό ριάλιτι μαγειρικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ