Κοτόπουλο του δάσους, χρυσή τρομπέτα και άλλα ξεχωριστά μανιτάρια για να δοκιμάσεις αυτή την εποχή

Κοτόπουλο του δάσους, χρυσή τρομπέτα και άλλα ξεχωριστά μανιτάρια για να δοκιμάσεις αυτή την εποχή Facebook Twitter
Ο γοητευτικός κόσμος των μανιταριών κρύβει αμέτρητες διαφορετικές ποικιλίες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με τα πρώτα κρύα αναζητάμε την πλούσια, γήινη, βαθιά γεύση των μανιταριών. Τραγανά πάνω από ένα βελούδινο ριζότο, βουτυράτα σε μια ωραία, χορταστική μακαρονάδα, έντονα σε μια ζεστή μανιταρόσουπα την ώρα που βραδιάζει ή και όπως είναι, μόνα τους, με λίγο σκόρδο και θυμάρι.


Ο γοητευτικός κόσμος των μανιταριών κρύβει αμέτρητες διαφορετικές ποικιλίες. Αν και δεν σνομπάρουμε κανένα μανιτάρι –ακόμα και τα πιο κοινά, τα λευκά, του σούπερ μάρκετ, γίνονται θαύμα με την κατάλληλη μεταχείριση–, παρουσιάζουμε εδώ πέντε λιγότερο συνηθισμένα είδη και ιδέες για το μαγείρεμά τους. Δεν θα τα βρεις παντού, αλλά, αν τα πετύχεις, αξίζει σίγουρα να τα δοκιμάσεις.

Κοτόπουλο του δάσους

Laetiporus sulphureus

Κοτόπουλο του δάσους, χρυσή τρομπέτα και άλλα ξεχωριστά μανιτάρια για να δοκιμάσεις αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Φύεται πάνω σε δέντρα (καστανιά, λεύκα κ.ά.), είναι πορτοκαλί και εντυπωσιακό. Βρίσκεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη λέγεται και «χαρουπολάχανο», γιατί βγαίνει πάνω στις χαρουπιές. Το όνομά του οφείλεται στην ομοιότητα που έχει σε γεύση και όψη με το κοτόπουλο, αν μαγειρευτεί ανάλογα.


Πώς τρώγεται: Ο πιο δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος είναι το τηγάνισμα, αφού πρώτα το κόψεις σε λωρίδες και το πανάρεις. Ιδανικό ως κροκέτα ή σε «μπέργκερ». Η υφή και η χρυσαφένια, ασπροκίτρινη όψη του θα σε κάνουν να πιστέψεις πως σίγουρα τρως κοτόπουλο.

Ερίκιο το Αγκαθωτό/ Αρνάκι

Hericium erinaceus

Κοτόπουλο του δάσους, χρυσή τρομπέτα και άλλα ξεχωριστά μανιτάρια για να δοκιμάσεις αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πολύ εντυπωσιακό σε όψη, το λευκό αυτό μανιτάρι θυμίζει σε άλλους κοράλλι, σε άλλους αρνάκι και σε άλλους χαίτη λιονταριού, εξού και τα διαφορετικά ονόματα. Είναι αρκετά σπάνιο και φημίζεται για τη γεύση του, που μοιάζει με αυτήν του αστακού.


Πώς τρώγεται: Κομμένο σε φέτες και σοταρισμένο με βούτυρο και λίγο αλάτι. Το κομμάτι της «χαίτης» γίνεται έξτρα τραγανό και απολαυστικό.

Maitake/ Κασταμανίτης

Grifola frondosa

Κοτόπουλο του δάσους, χρυσή τρομπέτα και άλλα ξεχωριστά μανιτάρια για να δοκιμάσεις αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σπάνιο, θεραπευτικό και πολύ νόστιμο, με άγρια όψη. Έχει βρεθεί σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, π.χ. στην ορεινή Αχαΐα, στην ορεινή Ναυπακτία και στο Πήλιο. Βγαίνει κυρίως πάνω στον κορμό της καστανιάς ή στη ρίζα. Μπορεί να φτάσει και τα 15 κιλά. Σε κάποια χωριά της Αχαΐας υπάρχει παράδοση, επειδή το γνωρίζουν καλά, να το ποτίζουν για να μεγαλώσει, όταν δεν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις.

Πώς τρώγεται: Κατά προτίμηση σοτέ ή στη σχάρα.

Χρυσή τρομπέτα

Craterellus lutescens

Κοτόπουλο του δάσους, χρυσή τρομπέτα και άλλα ξεχωριστά μανιτάρια για να δοκιμάσεις αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρυσαφένια και λεπτεπίλεπτη, ξεχωρίζει για το κομψό της look. Αποκαλείται ακόμη «κανθαρίσκος ο ανατέλλων» ή και «χρυσό νεραντζάκι». Βρίσκεται σε ομάδες κάτω από κουμαριές. Έχει πυκνή γεύση, που θυμίζει ξηρούς καρπούς, και αφήνει γήινη επίγευση.

Πώς τρώγεται: Σε ριζότο, με αυγά, τηγανιά, με χυλοπίτες κ.ο.κ.

Βωλίτης ο εδώδιμος

Boletus edulis

Κοτόπουλο του δάσους, χρυσή τρομπέτα και άλλα ξεχωριστά μανιτάρια για να δοκιμάσεις αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Boletus edulis ή Porcini είναι εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, που αναπτύσσεται σε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δάση. Το χρώμα του κυμαίνεται από υπόλευκο μέχρι πρασινοκίτρινο, ανάλογα με την ηλικία. Δεν είναι σπάνιο, αλλά είναι περιζήτητο.


Πώς τρώγεται: Οι τρόποι μαγειρέματος ποικίλλουν. Γίνεται στη σχάρα, στο τηγάνι και ριζότο. Εξαιρετικό ακόμα και ωμό, κομμένο πάρα πολύ λεπτό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο λεμόνι και αρκετό, ποιοτικό λάδι. (Σε μεγάλους βωλίτες το κομμάτι στην κάτω πλευρά του καπέλου, που μπορεί να είναι πράσινο ή καφέ, είναι αρκετά σπογγώδες και, πριν σοταριστεί, καλό είναι να καθαρίζεται.)

Γενικά Tips

— Στα μανιτάρια προτιμάμε όχι πλύσιμο (καθώς απορροφούν πολύ εύκολα το νερό) αλλά σκούπισμα, με ειδικό βουρτσάκι και υπομονή. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια καινούργια οδοντόβουρτσα. Αν τα μανιτάρια έχουν πολλή λάσπη, πρέπει να τα περαστούν πάρα πολύ γρήγορα από το νερό και κατόπιν να σκουπιστούν πάρα πολύ καλά.


— Προσοχή με το λάδι. Τα μανιτάρια τραβάνε πολύ λάδι, αλλά στη συνέχεια το αποβάλλουν και το βγάζουν στο φαγητό, οπότε χρειάζεται σχετική εγκράτεια.


— Αρχικά, χρειάζονται δυνατή φωτιά για να κάνουν κρούστα και μετά χαμηλότερη.


— Το αλάτισμα καλό είναι να μη γίνεται ούτε στην αρχή ούτε στο τέλος αλλά στη μέση του μαγειρέματος. Αλατίζουμε αφού τα μανιτάρια κάνουν κρούστα, αλλά προτού γίνουν πολύ τραγανά, καθώς στο τέλος το αλάτι δεν θα σταθεί πάνω τους.

Ευχαριστούμε τον Νεκτάριο Φιλιππόπουλο της Fungi Hellas για τις πληροφορίες σχετικά με τα μανιτάρια (6944 505931 & στο www.fungihellas.gr) και τον σεφ Δημήτρη Κωστόπουλο (Μυστικός Κήπος, Καραολή Δημητρίου 21, Χαλάνδρι, 213 0370929) για τις συμβουλές μαγειρέματος.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταξίδι στα φθινοπωρινά τοπία της Ελλάδας

Ταξίδια / 7 εκδρομές για να απολαύσετε τα φθινοπωρινά τοπία της Ελλάδας

Από τις οροσειρές της Πίνδου μέχρι τις Καρυές της Λακωνίας και από το Πήλιο μέχρι το δάσος της Φολόης, τα γήινα χρώματα του φθινοπώρου ξεπροβάλλουν και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την οπτική πανδαισία που σχηματίζουν οι χρωματισμοί των φυλλωμάτων των δέντρων στα δάση της χώρας μας. Για όσους αγαπούν να κάνουν πεζοπορία μέσα στο κομφετί των κίτρινων φύλλων, τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να πάρουν τα βουνά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Madame Ginger: «Βαρέθηκα τον ντάκο και τη Ceasar's Salad, εσύ όχι;»

Γεύση / Madame Ginger: «Βαρέθηκα τον ντάκο και τη Ceasar's Salad, εσύ όχι;»

Η δημοφιλής blogger Μαριλού Παντάκη κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, που έχει τίτλο «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ»: μια γιορτή της χορτοφαγικής κουζίνας με συνταγές εύκολες, οικονομικές και με υλικά που μπορείς να βρεις γύρω σου.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM